Vilmos
10 °C
22 °C

Punkok a belvárosban, ünnepi programok

2008.03.14. 16:16
Sajnos hétvégére eső nemzeti ünnepünkön horvát punkok, értelmiségi punkok, jamaikai punkok és amerikai cigánypunkok a házban, meg őrület lesz. Három éves az Irie Maffia, fellép nálunk Nick Cave orgonistája, elmarad a fergeteges Nemzeti Bál és a Bergendy-koncert, viszont két titokzatos és tehetséges lány újraértelmezi elektronikus tánczene és az új bulisorozat kapcsolatát, ráadásul a Trafóban közönségtalálkozó is lesz!

Retteg az egész főváros, hogy az ünnepi megmozdulások miatt kultúrrendezvények nélkül marad. Mi lesz, ha macskakövekkel dobálják meg a bábszínházat, vagy ha könnygáz szivárog be a teázókba? Az ember lemegy tejért és tömegoszlatják? Miféle ország ez? Miért nem megy le inkább mindenki a vidéki rokonokhoz? Hát, mert nem mindenkinek vannak, ráadásul szuperjó bulik lesznek a hétvégén.

És valószínüleg az összeset megtartják, kivéve a Bergendy-koncertet.(Arról hogy a belvárosi Merlin miért nem nyit ki, és miért nem lesz Nemzeti Bál és Bergendy-koncert itt olvashatunk egy oknyomozó cikket, mindenesetre nem a rendőrség az oka).

Hammer Ferenc Gödör-beli fellépése előtt 24 órával, péntek este egy fergeteges új bulisorozat indul a nemrég nyílt Főbejárat nevű helyen a Károly körúton. Érdemes odafigyelnünk rá, mert állítólag új szintre emeli a repetitív elektronikus tánczenét, miközben újraértelmezi a lézerrobot-technológia gyakorlati alkalmazásának évtizedes problémáit, mindezt két titokzatos hölgy szervezésében. A So HOT Right Now! bulin két magyar (Tom Select és max factor) és egy brit dj (FB Julian) játszik majd, de állítólag tudnak karatézni is.

A forradalmi buzgalomban ne feledjük, hogy pénteken Szent Patrik napja is van, a budai Fonóban pedig Kovács Gáborján tart este hét órától előadást a témában, majd az ír-magyar barátság jegyében játszanak a Bran, az Eclectica, a Fianna és az Irish Rovers nevű zenekarok. Síppal, dobbal.

Punkok és gyerekek a belvárosban

Még mindig pénteken, a Krúdy Gyula utcánál, a Kamra nevű helyen lép fel Nick Cave zenekarának orgonistája saját, lassan húsz éve működő együttesével, remek kocsmarockandrollal és szaxofonnal, Gallon Drunk néven. Vigyázat, a koncert nem az előre meghirdetett W2 nevű helyen lesz, hanem egy sarokkal odébb, a Kamrában.

Szombaton Millenárison egész nap gyerek és ifjúsági programok várják a gyerekeket és az ifjúságot. Délelőtt tíztől babusgató, babáknak és mamáknak, az Apró csodák kicsiny kertjében lovacskavarrás, kokárda- és kardkészítés és óóóriási képregény. Délután a Parkban Tintalócirkusz és Felhővadászat, diavetített János vitéz, játékos angol nyelvoktatás minden gyereknek, majd Fakutya zenekar és táncház. Gödörben szintén egész napos program lesz Kacagó Klub Családi Nap munkacímen, kreatív foglalkozásokkal, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistáival. Nyolc órától fellép Bródy János, majd az Ági és a Fiúk és Sickratmen, éjféltől pedig színpadra lép a LoPunk zenekar, Hammer Ferenc vezetésével, aki egyelőre nem lett tévéelnök, de szereti a Dead Kennedys-t és a Stranglerst.

Még ennél is izgalmasabb a Király utcai Kuplung műsora, ahol a 160 éves forradalmat szintén elképesztő punkbulival ünneplik, két horvát zenekar is fellép, az egyik a Grupa Tvog Zivota, a másik pedig a Diverzija. Az egyik bolondosabb, a másik öntudatosabb. Lesz persze három magyar együttes is, a Human Error, a 3rd Alter és a Kötelező Közhelyek. Sőt, aki vidékről érkezik a bulira, az féláron mehet be rá, 400 forintért.

Tovább távolodva a belvárostól reggae/ska/dancehall buli lesz az A38-on (egy nappal korábban, pénteken pedig egy amerikai cigánypunk banda lép fel ugyanott), játszik Copy Con, a szolnoki tigris, két lány jamaikai zenéket válogat Sound Sistaz néven, lsőt fellép még egy Kingston Cruisers és egy Another Day nevű csapat is, valamint lesz PASO Sound System. A Corvintetőn mindeközben harmadik születésnapját ünnepli az Irie Maffia zenekar, sőt fel is lépnek, ha már.

Az ünnepünket a Trafó programjai koronázzák meg, egyrészt a Bár Tangó lenti részben Trash City Club lesz, a hazai indieközösség népszerű figuráival, többek között az Amber Smith nevű együttes énekesével és egy Neo-taggal, ők dj-znek, illetve fellép a brit Blamma! Blamma! nevű elektronikus duó is, akik állítólag igazi blogkedvencnek számítanak Nagy-Britanniában és van egy Scarlett Johansson című kiadványuk. Az emeleten a Krétakör Színház tartja március 13-től 18-ig minden nap Pestiesti című vizuális/zenés színházát, mely "a megszokott divatbemutatók világától eltérően nem egy hideg, csupán a szépségre, esztétikára illetve filozófiai gondolatokra épülő látványshow" lesz, hanem "egy élő színészi játékkal telített, a résztvevők sokoldalúságát kihasználó előadás". Ja, és március 15-én közönségtalálkozó is lesz az előadás után!