Bernadett
-2 °C
12 °C

Robogó mikrobuszból szól a pogány nóta

2007.09.28. 10:16
Elfogy-e majd hétvégén a levegő a főváros egyik legjobb elektróklubjában? Kapunk-e ingyenes mikrochipet is újonnan örökbefogadott kedvencünkkel? Melyik napon született Benedek Elek, és melyik városból származik Varga Zsuzsa, illetve Laár András? Ribanc-e minden német elektropunk? A hétvégén időutazó rockfejvadászok támadnak a nyolcvanas évekből, az odaadó vikingek pedig szakadt mikrobusszal érkeznek a Feröer-szigetekről.

Bizonyos nevek mintha csak bizonyos évtizedekben léteztek volna. A hatvanas évek gimnáziumi tablóin szereplő vezetékneveket nézve például felmerülhet a kérdés, hogy vajon tényleg csak a vastagkeretes szemüveg teszi, vagy tényleg egy fekete lyuk nyelt el egyszer csak vezetéknevestül egy teljes generációt? Hasonló a helyzet a szombaton az A38 hajón fellépő Dokken és Kingdom Come glammetál zenekarok frontembereinek nevével is. Don Dokken és Lenny Wolf mintha csak egy nyolcvanas évek fejvadász-, zsaru-, motorosfilmből (pl. Kobra, A fantom, Foglakozása: fejvadász stb.) léptek volna elő, legalábbis ami a nevüket és a zenéjüket illeti. Utóbbi ugyanis szinte prototípusa az effajta filmek alaphangulatát adó popmetálos hangzásnak és dallamvilágnak. Az immár harmincéves múlttal büszkélkedhető Dokken egyébként a Rémálom az Elm utcában harmadik részéhez betétdalt is szerzett. Szóval eszméletlenül forró metálbulira, még ha nem is feltétlenül a nyolcvanas évek MTV-hajpántos koncertklipjeinek hangulatára számíthatunk a hajón.

Mono nyitóbuli, Megaherz

Pénteken új évad kezdődik Budapest egyik legjobb elektronikus zenei klubjában, a Monóban, ahol időnként elfogy a levegő. A kétnapos nyitóceremónián számos nagy népszerűségnek örvendő dj játszik majd, pénteken például a közkedvelt Lick the Click! csapat, illetve Sinko és Wamzer, szombaton pedig a nem kevésbé bámulatos FineCutBodies, Metha és Marvin rakosgatják majd a lemezeket.

Az óbudai Supersonicban (Kék/Vörös Yuk) pedig szombaton rendezik meg harmadszorra a nemzetközi Megaherz fesztivált, technóval, new wave-vel, minimallal, ebm-mel, dnb-vel stb., szigorúan az elmebajos underground elektronika jegyében. A számos hazai dj mellett a fellépők között találjuk a nálunk nem először játszó román Mihai Popoviciut, az osztrák Djane Missust, illetve a német elektropunk ribancokat (a szervezők meghatározása), Nad Mikat és Miss Cameltoe Supreme-et, de élő koncertet ad a hazai Spacesh!t zenekar is.

Állatok az Illatos úton

Október 4-én van az állatok világnapja, ennek apropóján két állatos programot is ajánlunk szombatra. Akik ezen a napon fogadnak örökbe egy kutyát a kilencedik kerületi Illatos úton található Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi telepén, azok mikrochippel, nyakörvvel, pórázzal és ajándék kutyatáppal vihetik haza a 100 állat egyikét. Az akciót a Lelenc Kutyamentő Egyesület szervezi.

Ugyanezen a napon a Szent István Egyetem Állatorvosi Karán kisállat kiállítással, kutyabemutatóval és szaktanácsadással szeretné felhívni a helyes állattartásra figyelmet a Felelős Állatbarátok Szövetsége. A programok délelőtt tíztől délután négyig tartanak majd az Egyetem (István u. 2.) parkjában és aulájában, ahol többek között görényeket, nyulakat és kecskéket érinthetünk meg, de vakvezető-, mentő-, terápiás-, rendőr- és vadászkutyákkal is találkozhatunk majd, és megtekinthetjük a Kisállatklinikát és az Anatómiai Múzeumot is.

Rotterdamiak és detroitiak a Balkánon

Lesz minden a pénteki ska-reggae-jazz-funk-mindentbele bulin a West-Balkánban, ahol a Pannonia Allstars Ska Orchestra alprojektje, a Root Rockers készíti elő a terepet az est főszereplőjének, a holland Rotterdam Ska Jazz Foundationnek. Ezek után a Deck Attack és a Flow Dynamics keverik majd a műfajokat hajnalig.

Ugyanezen a napon szezonnyit a Merlinben a BombTheJazz csapata, mely ezúttal egy zeneileg sokkal eklektikusabb évadot tartogat számunkra. Az első buli is részben ennek jegyében telik majd, egyrészt a hagyománynak megfelelően hiphoppal, ráadásul a számtalan zenei műfaj mekkájaként számon tartott Detroitból, azonban igazi soulos és jazzes beütéssel, Slum Village-dzsel, Phat Kattel és Dj Designnal. Kevernek még persze Suhaid is és Cadik, az alaphangot pedig Johnson adja majd az előtérben.

Cifra palota, népmese, Varga Zsuzsa

A népmese napját 2005 óta ünneplik Magyarországon, méghozzá Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án. Ennek örömére szombaton több tucat iskola, óvoda és könyvtár csatlakozik az országos rendezvénysorozathoz. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Pesterzsébeten ünnepel majd, a polgármesteri hivatal előtti téren, délután 11 órától, előreláthatóan Mackó úr és ordas koma és a Kiskakas gyémánt félkrajcárja jegyében. Délután pedig a Hangyabanda színjátszó csoport a Mátyás király lustája című mesét adja majd elő.

A vasárnaponként a Művészetek Palotájában megtartott Cifra Palota most hétvégén a Hetedhét Ország rendezvénysorozattal bővül, mellyel Magyarország különféle régióit kívánják népszerűsíteni, illetve az odalátogatókkal megismertetni. Az első alkalom során (most vasárnap) Kecskemétet, illetve Bács-Kiskun megyét mutatják be kézműves foglalkozásokkal, mesejátékokkal, színházi produkciókkal, valamint Várkonyi Attila, azaz Dj Dominique műsorvezetővel és a Kecskemétről származó Varga Zsuzsával.

Szüreti napok ovisokkal és Laár Andrással, plazmák

Budapesttől észak-nyugatra, Dorog irányában található az ezeréves borhagyománnyal rendelkező Kesztölc, ahol a hétvégén szüreti napokat tartanak, ennek megfelelően pedig szombat délelőtt tíz órától pálinkakóstolás is lesz a Borház előtti parkolóban, majd pedig lovaglás, sétakocsikázás, csikóbemutató, valamint szőlőszentelés a Szent Orbán szobornál. Délután négytől Óperenciás Bábszínház lesz, majd pedig este hattól Laár András mondja el saját verseit. Laár Kesztölcön született. Vasárnap bicikli- és futóverseny és foci is lesz.

Foucault-inga, Milano

Pénteken a tudományosabb programok kedvelőinek szól országszerte a Kutatók Éjszakája. A rendezvény a fővároson kívül még nyolc városban látogatható, például a győri Széchenyi István Egyetemen is, ahol a számos érdekes ismeretterjesztő program között lesz tésztahídépítés, plazmákkal való ismerkedés, valamint egy a Foucault-ingával végzett kísérlet is. A sok-sok programról erre.

Pogány nóta, olasz nóta

Szuper kis blackmetál muzsikával indítja a jövő hetet a Rocktogon, ahova a Feröer-szigetekről érkezik hétfőn a Tyr nevű vikingmetál banda, előzenekarai a német Black Messiah és Odroerir lesznek, valamint a dán pogányfolkegyüttes, a Svartsot. Egy hazai metálrajongó elmondása szerint a Tyr idén egyébként már járt Magyarországon, a júliusi Alhana metáltáborba, a Mátrába egy szakadt tranzittal érkezett egyenesen a Feröer-szigetekről, és negyven órányi autóutat követően lépett színpadra. A zenekar a koncert után pedig indult tovább Pécsre.

Odébb van még, de nem árt rá idejében felkészülni: október 12-én a Papp László Budapest Sportaréna színpadán ismét fergeteges olasz retrópokoljárásra kerül sor Umberto Tozzi és az 1981-es San Remói táncdalfesztivált a Sará perché ti amo című dallal megnyerő Ricchi e Poveri produkciójában. Íme egy videó. Meg még egy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!