Süssünk-e görhönyt Kistarcsán?

2007.09.21. 10:59
Illetve melyik magyar városban szálljunk kerékpárra szombat délután, érvényes-e egyáltalán a lakcímkártyánk, avagy mi köze egy hódnak a hajdani Woodstockhoz? Híres és valódi rapperek Pesten, lengyel ceremóniamester gólyalábakon, továbbá homoszexuális deszkás táncelőadás, szegedi alternatív színház, görénykiállítás, valamint a Karabély utolsó koncertje a Bem moziban. De a legfontosabb, hogy görhönyt avagy cicegét sütünk-e Kistarcsán?

Köztudott, hogy egy válogatáskazettát is ütős számmal illik indítani, úgyhogy adja magát, hogy mi is egy szenzációsnak ígérkező krumplifesztiválllal nyissunk, melyet hétvégén rendeznek a Pest megyei Kistarcsán, pontosabban a Csigaháznál, illetve annak környékén. A szombati rendezvényen délelőtt tíz órától egészen az esti órákig görhönyt készíthetünk majd, illetve fogyaszthatunk is, ráadásul versenyszerűen. A görhönyről magáról annyit, hogy alapvetően reszelt burgonyából készül fűszerek hozzáadásával, amit aztán ki kell sütni, és az ország, illetve a világ különböző területein ezerféleképpen elnevezni, pl. tócsninak, lapcsánkának, siligónak, macoknak, cicegének, ha csak a hazai elnevezéseket vesszük. A fesztiválon a krumplihoz köthető különféle mókákra, folklórtalálkozóra, kézműves vásárra, játszóházra és koncertekre is sor kerül majd. Kistarcsa egyébként HÉV-vel is igen könnyen megközelíthető.

Ugyanezen a napon a budapesti Bem moziban végleg elbúcsúzik a szubkultikus Karabély zenekar. Egy koncerttel természetesen.

Tökös rapperek a Belvárosban

Tény, hogy a Cypress Hill Black Sunday című lemezének és a House of Pain első albumának óriási szerepük volt abban, hogy Európában a kilencvenes években ennyire menő lett a hiphop. Ráadásul ezek voltak azok a lemezek, amiket nemcsak a rappesek szerettek, hanem szinte mindenkinek megvolt kazettán, sőt a Jump Aroundot és az Insane in the Braint a mai napig simán berakják a Smells Like Teen Spirit és egy Prodigy-szám közé számos diszkóban.

Pénteken a Merlinben számos raphimnusz szerzője (többek között a fent említett kettőé), a Cypress Hilles Dj Muggs és a tavaly egyszer már Budapestre látogató Psycho Realmből ismert Sick Jacken mutatják be közös lemezük turnéjának apropóján, hogy milyen is az igazán tökös hardcore hiphop. Régen nem látogattak ennyire nem műmájer hiphopikonok Magyarországra, az biztos, úgyhogy mindenképpen ajánlott. Nemcsak rappereknek.

Életmód, leszbikus csajok

22-én, szombaton pedig megint lesz Critical Mass, azaz biciklis felvonulás az autómentes napon. A program országos, már több mint 15 városban aktív, ennek megfelelően például Szegeden, Baján, Orosházán, vagy Gyöngyösön is megrendezik majd, mindenki nézzen utána maga, lakcímkártyája szerint. A felvonulás Budapesten délután négytől indul a Pázmány Péter sétányról és a városligeti nagyréten fejeződik be hat után. A fővárosban bemelegítő- és afterparti az A38 teraszán.

Szombat estére, illetve vasárnap délelőttre esik a csepeli Bass Skate Festival a Converse Skate Parkban. Ez a rendezvény ugyan nem ingyenes, azonban több lesz a dj és az mc is, főként a drum and bass jegyében, lesz pénzdíjas csocsóverseny is, valamint táncoscsajok, leszbishow és egyéb vizuális elemek.

Csak egy kicsivel magasabb kultúra

A szegedi régi zsinagógában található Alterra Kortárs Előadóművészeti Központban lesz pénteken a premierje egy minden bizonnyal rendkívül formabontó Szentivánéji álomnak, ezúttal a magyar-orosz koprodukcióban működő La Pushkin Theatre előadásában. A társulat vezetője Oleg Zsukovszkij, aki több alkalommal dolgozott már Magyarországon, és ezúttal is magyar színészeket használt darabjához. Az előadás fél kilenckor kezdődik.

Urbi et orbi

A premier egyébként egy őszi programsorozat részét képezi, melynek keretein belül jövő kedden, szintén a régi zsinagógában, az Urbán András Társulat adja majd elő Bertold Brecht Buckow-i elégiák című versciklusa alapján a Hardcore Machine-t. A darab premierjére Berlinben került sor, áprilisban, később pedig Szegeden is látható volt már egyszer a THEALTER fesztivál részeként. Egy nappal később, szerdán, Pilinszky Urbi et Orbi című darabjának szabad értelmezésére is sor kerül majd ugyanott, szintén Urbán Andrásék előadásában.

II. Hódstock, péceli Metál Szombat, görénykiállítás

Szombaton délután négy órától rendezik meg a hódmezővásárhelyi SZTE Mezőgazdasági Főiskolán (Petőfi u. 10-12), a Zöld Szikla Művészet- és Természetvédő Alapítvány szervezésében a II. Hódstock Fesztivált. A számos fellépő körül a Heaven Street Sevent, a Láma Dalait, a Kiabátort, a Traubit és a !Súly!-t emelnénk ki így elsőre. Lesznek továbbá tűzzsonglőrök is a Flames of Szentes képviseletében, valamint filmvetítés (Tenacious D. a kerek Jack Black-kel) és kirakodóvásár.

Hód

Mindezek tetejébe szintén Hódmezővásárhelyen, a Petőfi Művelődési Központban egész hétvégén görénykiállítás lesz, de az odalátogatók kisrágcsálókat és teknősöket is simogathatnak majd vasárnap. A kétnapos ügyességi- és szépségversenyen a szombat szól a görényekről, a kistermetű ragadozók a kifutón mérettetnek majd meg, egy szakértőkből (kihagyhatatlan: szagértők) álló zsűri előtt. Zoopedagógusok pedig a helyes állattartásról is beszélnek majd.

A péceli Dirty Dog Pubban (Pesti út 42.) pedig Metál Szombat, Fitness és Tennessee Bastard koncertekkel, sörrel.

Farsang, böjt, majd rémálom

Egy év kihagyás után e hét csütörtökétől rendezik ismét minden héten a még 2002-ben útjára indított Rémálom a Nyár utcábant. A csütörtöki bulik még mindig a Nyár utcában lesznek, pontosabban az After Music Clubban, azaz a hajdani Marco Polóban. Belépő mostantól nem lesz, minden héten három fellépő viszont igen, jövő csütörtökön például a Nulladik Változat, a Holt Költők Társasága és a Fred, szigorúan a rock and roll jegyében.

Nem kevésbé vonzó program a jövő szerdán és csütörtökön egyaránt fellépő Poznani Lengyel Táncszínház Millenáris Teátrum-beli koreografált zenei installációja. Az előadás címe Farsang és Böjt viadala, mely Brueghel azonos című festményét gondolja tovább balett formájában. A lengyel társulat egyébként Európa egyik legelismertebb kortárs balett-társulata. Az előadás és a koreográfia nem titkolt célja, hogy a nézőt önálló gondolkodásra késztesse. Egy gólyalábakon járó ceremóniamester segítségével.