Rendőrök a vágóhídon

2007.10.05. 09:32
Ministránsfiúk nyolcszáz éves kórusa érkezik Lipcséből, ám mindeközben gumi- és latexbevonatú démonok gyülekeznek ipari fellegvárukban. Osztrák dzsesszelektronika, Bon Jovi-emlékzenekar, orrfuvola. Filmfesztiválok Pesten és Pécsett, Falfúró 2, Rubik kocka. Nem jön a PTV3 és sokunk kedvenc nemváltója, viszont lesz Design Hét, továbbá paprikáskrumplit készíthetünk, és rekordmennyiségű puncsos mignont ehetünk meg Dömsödi Gáborral és Hajdú Péterrel, a Dolly Roll zenéjére.

A hétvégén, 25 év után újból a budapesti Kongresszusi Központban gyűlnek össze a bűvös kocka kirakásának legjobbjai, leggyorsabbjai. A negyedik Rubik Világbajnokság péntektől vasárnapig tart, és a rekordmennyiségű (több mint 300) résztvevő között számos világklasszisunk is versenybe száll majd, szám szerint 17 versenyszámban.

Szintén egész hétvégés program a pénteken nyitó Hangfoglalás, melynek helyszínei még - a központi Syma Csarnokon kívül - a Gödör, a West Balkán, a Kultea kávézó a Szent István téren, valamint az Almássy Téri Szabadidőközpont. Igazi hangszertobzódásra számíthatunk, több mint tízezer hangszerrel, több mint 100 koncerttel, beszélő dobbal és orrfuvolával. A hangszereket ki is lehet majd próbálni a Syma Csarnokban. Programok itt.

A Hangfoglalás keretein belül a Yellow Spots zenekar is fellép majd pénteken, az Almássy téren, másnap pedig ráadásként még egy koncertet ad este kilenc után Szegeden, a Garaboncziás Borozóban.

Dzsessz és eklektronika a hajón

Parov Stelar

Az elektronikus bulizene széles horizontján vitorlázgató Electronic Beats partysorozat legújabb állomásán, az A38 hajón a nu-jazz legnépszerűbb osztrák képviselője, Parov Stelar mutatja be új, sorban a harmadik, Shine című lemezét, mégpedig péntek este. Kellemes, nem bántóan elektronikus, épp eléggé dzsesszes buli lesz, amit a bölcsészlányok is szeretnek majd.

Az este folyamán fellép még a méltán egyre népszerűbb Barabás Lőrinc Eklektric, a koncertek után pedig a szintén osztrák Just Banks és maga Parov Stelar költözik be a dj-pult mögé.

Rendőrök, Vágóhídon

A VI. Rendőr Szüreti Fesztivált és Családi Közlekedésbiztonsági Napot másnap, azaz szombaton rendezik meg az ORFK RSZKK kilencedik kerületi, Vágóhíd utca 9-11. szám alatt található épületében, illetve annak területén. Az érdeklődőket bor-, illetve mustkóstolással várják a szervezők, lesz továbbá a helyszínen főzőverseny, kispályás labdarúgótorna, valamint lövészet is, de közlekedésbiztonsági tanácsadásban is részt vehetünk. Hölgyeknek természetgyógyászat, szépségápolási tanácsok és divatbemutatók, gyerekeknek Mini Rendőrakadémia és arcfestés. Sztárvendég az Új Generáció Zenekar. Szombaton.

Ipari fétis, elmarad a Psychic TV

Szenteljünk a bekezdést egy rossz hírnek. A jövő hétvégére meghirdetett Psychic TV (PTV3)-koncert elmarad, azaz legnagyobb bánatunkra mégsem csodálhatjuk majd testközelből az igézően förtelmes ipari glam isten(nő)t, Genesis P. Orridge-et. Most sajnálhatják igazán, akik kihagyták az áprilisi Throbbing Gristle koncertet Bécsben. Persze nem csak miatta. S/he is (not) her/e.

Genesis P. Orridge

Ám sebaj, jó kis programokat ígér most hétvégén a Soroksári úti Gyár, pénteken ugyanis újból megrendezik a Hyperboreát, immár a hatodikat, melynek alcíme Cold Meat Industry Festival, és fellép rajta a svéd In Slaughter Natives, a szintén svéd Ordo Rosarius Equilibrio, valamint a magyar Sturmast. Mindenkit szeretettel vár a jéghideg gyáripari pokol.

Szombaton pedig ugyanitt - nem feltétlenül levezetésképpen - újfent Frusztráció Fétis Játszóház, dj Kraakkal és szigorúan latex, gumi, pvc, csipke, bőr, fém stb. ruhadarabokkal, magassarkúval, esetleg (fakultatíve) bizarr álarcokkal, többek között. 18 éven felülieknek.

Azoknak, akik a latex helyett inkább a karibi ritmusokra indulnak be: pénteken, a több hónapos nyári szünet után újraindul a Love Alliance dancehallklubja a Trafóban, Bosiék mindenfélét fognak játszani a roots reggae-től az új dancehallig, és hogy ne éjfél után érkezzen a törzsközönség, 11-ig ingyen engedik be a lányokat, a fiúk pedig sört kapnak.

Barokkfesztivál, nyolcszáz éves fiúkórus

Október 4-én kezdődik és egész hónapban tart a belvárosi Szent Mihály templomban (Angolkisasszonyok temploma, Váci utca 47/b) a II. Budapesti Barokk Fesztivál. Szombaton, este fél 8-tól Vivaldi-motettákat ad elő Kiss Noémi és Andrejszki Judit, mindketten szopránok, valamint Vitárius Piroska barokk hegedűn, a Musica Profana együttes kíséretében. Jövő csütörtökön Spányi Miklós orgonahangversenyét hallgathatjuk majd.

Mindezek után vasárnap (október 7-én), szintén este fél nyolcas kezdéssel lép fel a győri Bazilikában a lipcsei Tamás templom közel 800 éves hagyománnyal büszkélkedő fiúkórusa, melyet egykor maga Johann Sebastian Bach vezetett. A győri koncerten sok minden más mellett Liszt-, Wagner-, Schütz-, Mendelssohn- és természetesen Bach-darabokat is hallunk majd.

18 éves a Művész mozi, Falfúró 2 a Puskinban

A hétvégén ünnepli tizennyolcadik születésnapját a budapesti Művész mozi. Ezen alkalomból premier előtti filmeket (pl. David Lynch Inland Empire-jét pénteken és hétfőn este) nézhetünk, beszélgethetünk Török Ferenccel, az Overnight rendezőjével egy közönségtalálkozó keretein belül (hétfő este negyed tízkor), valamint számos filmvetítésen 18 forint befizetésével is részt vehetünk majd. Emellett este 7 órától Palya Bea-koncert és vasárnap capoeirabemutató is lesz.

Falfúró

Jövő hét csütörtöktől pedig a Puskin moziban rendezik meg az ötletes nevű 1. Retro Filmfesztivált, főleg régi magyar filmekkel. Olyan magyar popkulturális klasszikusokat tekinthetünk meg nagyvásznon, mint az Állami áruház, az Eltüsszentett birodalom, a Régi idők mozija, a Hófehér, a Szerelem első vérig, vagy például a Falfúró, illetve annak kevésbé ismert folytatása, a Falfúró 2. Utóbbit stílszerűen a Roncsfilm kísérőfilmjeként. A teljes programból erre csemegézhetünk.

Hétvégén pedig még tart, de már csak hétfőig a pécsi Moveast fesztivál, sok-sok hazai és kelet-európai független-, illetve kísérleti filmmel. A fesztiválon tartják egyébként pénteken, este 7 órától, az Uránia moziban Szomjas György új filmjének, a Nap utcai fiúknak az ősbemutatóját is, és levetítenek több nagyobb költségvetésű magyar filmet, mint például a Lorát, az S.O.S. szerelmet, illetve a Kútfejeket.

Jon Bon Jovi és görög diszkó, Dömsödi Gábor

Ráadásul egy helyen, mégpedig a Kultiplexben, szombaton. A szóban forgó bulin fellép a Guns N' Roses-emlékzenekar, a Dust N' Bones (a "bones"-t ez esetben nyugodtan ejthetjük bóniznak is), valamint a Jon Bon Jovi Tribute is, utóbbi csak most, egyszeri alkalommal, a neve pedig Jon Bovi. Ha ez nem lenne elég, akkor mindeközben a fenti kisteremben 10 órától görög diszkóra táncolhatunk, illetve süthetünk finom húsokat DJ Kozyval.

Másnap a Városligetben, kellemes vasárnapi levezetésként egy új szórakoztató hetilap, a Puncs induló buliját tartják. A rendezvény délelőtt 11-től kezdődik a Nagyréten Zalatnay Cinivel, Delhusa Gjonnal, illetve Kacorral és Fredóval. A műsorvezető Buza Sándor lesz, a paprikáskrumpli-főző versenyben pedig Hajdú Péter, Dömsödi Gábor és Csisztu Zsuzsa is részt vesznek majd. A helyszínen a tervek szerint 5000 puncsízesítésű mignont fogyaszthatnak el a látogatók, remélhetőleg rekordot állítva fel ezzel. A rendezvény délután ötig tart. A Dolly Roll koncert háromkor kezdődik.

Design 7, világzenei Tilos-buli

A Boráros téri Cökxpon Ambient Café Theaterben jövő szerdán (október 10-én) világzenei, pontosabban indiai bulit tart a Tilos Rádió. A hajnali háromig tartó buliban a hagyományos indiai tánczenétől kezdve, a szitármuzsikán és az ambienten keresztül, a modernebb és elektronikusabb ritmusokig, illetve hangzásokig sokmindenben részünk lehet majd, például hennafestésben és film-, illetve diavetítésben is. A lábszagot pedig a füstölők semlegesítik majd.

Varaha, harmadik avatar

Hétfőn indul és egész jövő héten tart Budapesten a Design Hét. A "Design: egy új esély" címet viselő programsorozat során számos kiállítást, többek között elismert hazai és külföldi formatervezők munkáit tekinthetjük majd meg, de több mint hatvan helyszínen fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak majd. A héten debütál a tervezőgrafikusok és tipográfusok seregszemléje is, az I. Graphifest, és lesznek workshopok is, de a Design Hét a jövő vasárnapi Erzsébet téri piacot, a WAMP-ot is minden bizonnyal teljesen más megvilágításba helyezi majd, ha akarjuk.