Drakula Park: Reszkess, Disney!

2004.02.21. 14:34
Külföldi utazási irodák már jó ideje szerveznek túrákat "Draculaland"-be, ahol a borzongásra vágyók nemcsak Bram Stoker vadregényes Erdélyét, hanem egész Romániát bebarangolhatják a néha csak félig-meddig hiteles Drakula-emlékek után kutatva. A Magyar Narancs cikke.

A Drakula kastélyaként reklámozott Törcsvár (Bran) talán még a középkorinál is középkoribb, ám Vlad Tepesnek nincs sok köze hozzá, mivel ő valójában a Poenari erődben lakott, csakhogy az egy magányos hegycsúcson omladozik, és bizony vért kell izzadnia az alkalmi vámpírvadásznak, mire sikerül felkapaszkodnia 1450 lépcsőfokon.

A sírjából éjjelente táplálék után induló, több száz éves vámpír története csupán fikció, ám alapjául egy valóságos történelmi személy, a XV. században Havaselvén uralkodó Vlad Tepes, azaz Nyársaló Vlad szolgált. A Drakula név a latin "draco" szóból (sárkányos) ered, melyet még apjától, Vlad Drakultól örökölt, aki a Luxemburgi Zsigmond által 1408-ban alapított Sárkányos Társaság lovagrend tagja volt. A fiú a nyársaló nevet az erdélyi szászok "sérelmére" elkövetett karóba húzások miatt kapta, de hazájában elsősorban a törökellenes függetlenségi harc vezető személyiségeként, országát vasszigorral kormányzó, megalkuvást nem tűrő nemzeti hősként tisztelt uralkodó.

Csakhogy a Romániát célállomásként választó - főleg Amerikából és Nyugat-Európából érkező - turisták zöme Erdély vagy a Kárpátok nevének hallatán rögtön Drakula grófra asszociál.

Kézenfekvő volt,

hogy a román idegenforgalmisták egy olyan projektet álmodjanak meg, ami vérátömlesztést jelenthet a hosszú évek óta agonizáló romániai turizmus vérkeringésébe. Az amerikai szabadidőparkok - mint például a Six Flags vagy Disneyland - Európában is jól bevált receptjére alapozó, de a kelet-közép-európai régióban első ilyen jellegű park életre hívásának ötlete még az előző román turisztikai miniszter, Dan Matei Agathon ötlete volt 2001-ben. A helyválasztás körüli hercehurca miatt azonban a szórakoztatókomplexum építése csak idén tavasszal veheti kezdetét.

Az eredetileg a Segesvár melletti Breite-fennsíkra tervezett építkezés végül a Bukaresthez közeli Snagovban valósulhat meg. Segesvár - az UNESCO által 1999-ben a világörökség részévé nyilvánított középkori város - neve azért merült fel elsőként, mert az óratornyának (melynek másolata a városligeti Vajdahunyadvárat díszíti) szomszédságában található házban született Vlad Tepes fejedelem.

A kor szellemét jobban felidéző, történelmileg hitelesebb környezetet nem is találhattak volna a tervezők. A Breite-fennsík ötszáz éves tölgyfáinak a kivágását azonban a környezetvédők nem nézték volna ölbe tett kézzel, Segesvár pedig nem bírta volna el egy ilyen "voluminózus" beruházás hatására a városba özönlők rohamát. Annak ellenére sem, hogy Drakulaország új munkahelyeket teremtett volna, újabb kül- és belföldi beruházókat csábított volna ide, a régió fellendülését indíthatta volna el.

A környezet- és városvédelmi szempontok mellett a jó megközelíthetőség (nemzetközi repülőtér!) is közrejátszott abban, hogy a Drakula Parkot a Bukarest melletti Snagovban építsék fel. A legenda szerint a tóval körülvett snagovi kolostor oltára alá temették Vlad Tepest, akit a törökök végeztek ki. Igaz, hogy a munkálatok csak most kezdődnek, ám a Drakula Park különböző látványosságairól keringő hírek nagy része már napvilágot látott. A hatalmas, négyszázötven hektáron elterülő horrorvidámpark Disneyland mintájára, saját "közigazgatással" rendelkező, különálló város lesz. A Drakula szellemét felidézni hivatott középkori várkastély mellett, egy tó partján áll majd a Nemzetközi Vámpirológiai Kutatóközpont épülete, amelyben - a konferenciaterem, a múzeum és a könyvtár mellett - helyet kap majd egy, a vérszívóról készült filmeket folyamatosan játszó mozi is.

A vastagabb pénztárcájú látogatók nyugodt álmáról hotelek hosszú sora - élükön a luxuskörülményeket biztosító Drakula Grand Hotel -, a kisebb költségvetéssel rendelkezőkéről kemping gondoskodik majd. A további nyugodt pénzköltést egy ezer fő befogadására képes, garantáltan vámpírmentes diszkó, interaktív kézművesműhely, ajándékboltok és éttermek tucatjai biztosítják. Bizonyára felkavaró élmény lesz a száguldás a Vérvágta nevű hullámvasúton. Lazításképpen kis esti séta ajánlott az Elvarázsolt erdőben vagy egy hideg fürdő a szomszédos víziparkban. Akinek még ezek után is marad lej a zsebében, két futam között a lóversenypályáról átsétálhat a szomszédos golfpályára, az aktív pihenésnek szentelve (vég)óráit.

A Romániában hosszú évek óta kétségkívül a legnagyobb visszhangot kiváltó turisztikai beruházás minimum negyvenmillió euróba kerül, ám az előrejelzések szerint évente egymillió látogató érkezne, így hamar megtérülne a befektetés. A tervek szerint a Drakula Park 2006-ban nyit, bejárata fölött minden bizonnyal a következő felirat fogadja majd a félelmet nem ismerő látogatót: "Welcome Forever!"

Balázs Áron