Mit ettek az ősmagyarok? Banánt vagy ananászt?

2006.05.21. 11:27
Május 20. és 21. között rendezik meg a Múzeumok Majálisát a Nemzeti Múzeum kertjében. A játszóházak tömve vannak, a sörsátrak is, a restaurálási adomány doboza kevésbé.
"Bő tízezer látogató biztos volt ma eddig, de még nem tudjuk a pontos adatot, mert kint állnak a kapuban a számlálóink" - mondta szombat este Lovas Judit, a Múzeumok Majálisa rendezvényének sajtósa az Indexnek a Múzeumkertben, miközben az "Arany-színpadon" a Deák Bill Blues Band lépett fel. Tavaly 35 ezren voltak a két nap alatt, így ez a szombati gyengébb adat, de ahogy a sajtóreferens mondta, volt egy "borús, esős óra" is. Vasárnap 15 ezer látogatót várnak még a rendezvényre, ami így is "majdnem" teltházas. A cél, mint tíz éve mindig, hogy a "látogatókhoz közelebb hozzák" a magyarországi múzeumok tárlatait. 98 múzeum vesz részt a játszóházakkal tarkított majálisban.

Elbábszínházazott szerelem


Klikk a képre!
Fotók: Gőzsy Gáborné
"Itt vártam egy órát a kerámiázásra, és közben megismerkedtem egy fiúval, aztán elmentem tízpercre bábszínházat nézni, és mire visszaértem, eltűnt" - panaszkodott a barátainak egy lány, miközben a göcseji múzeum standjánál arra várt, hogy megszáradjon a szív alakú cserépedénye. Hány éves vagy?, szólok közbe. "Nyolc" - válaszolja. És legalább jó műsort néztél?, kérdezem. "Igen. A Csipkerózsikát." A nyolcéves Katát egyébként később még láttam, amint kreppapírból formázott piros virágot és akkor elmondta, hogy bánatában már a Piroska és a farkast is megnézte. "Minden korosztálynak van játékunk" - magyarázta később a szomszéd sátorban a Bélyegmúzeum egy munkatársa.

"Csipkenyakláncot varrtam a Bajor Gizi színháztörténeti múzeumnál és hennáztattam" - mesélte Rita (16), aki éppen bélyeges kvízkérdésekre válaszolt. És hol hennáztattál?, kérdeztük, mire lehúzta a válláról a trikóját, de aztán azt is elmondta, hogy a Szépművészeti Múzeum sátrában festették rá, ahol egyébként a Sárkánylovagok korában kiállítás miatt főleg sárkánymotívumokat rajzolnak. "Holnap a barátaimmal visszajövünk megfejteni ezeket a kvízkérdéseket, meg megcsináljuk a Múmia-totót is" - mondta. Megnéztünk egy ilyet a Természettudományi Múzeumnál, és a 13+1-ből az első kérdés:

Mi a múmia?

a. Minden olyan elpusztult élőlény, ami csúnya, ráncos és ijesztő.
b. Múmiának nevezzük egy halott ember vagy állat konzervált vagy konzerválódott testét.
c. Csak a csonttá-bőrré aszalódott, kiszáradt tetemet hívjuk múmiának.


Katt a képre!
"Fiam, a török sisakoknak nem volt orrnyerge" - magyarázza mérgesen egy apuka, miért vágja le azt a nyúlványt a gyerek arca elől. Mindez a Nemzeti Múzeum Históriás Történeti játszóházában zajlik, ami a legnagyobb játszóterület a Múzeumkertben: öt asztalnál folyik párhuzamosan a játék, és ha éppen nincs bábszínház, minden kicsi itt nyüzsög. Szombat délelőtt a "Mátyás király udvarában" alabárddal, sisakkal, pajzzsal a kezükben futkostak a gyerekek, délután a "Török időkben" az önkéntes törökök tugot cipeltek (hold és lófarok jelvényéből ragasztották össze), a lányok meg egész nap pártában jártak.

"Vasárnap reggel tíztől Szent István kora van, és 14:30-tól a Várak, lovagok, várkisasszonyoké lesz itt a terep" - mondja Lovas Judit, aki egyéb programokat is ajánl vasárnapra: "13-tól Vukot adja elő a Fabula bábszínház, majd délután négykor Rozs Tamás a Carmina Buranából énekel és 17:30-kor Párbajkódexet láthatunk a híres újkori párbajokról a történeti kiállításban. Este az Arany János-színpadnál Bergendy lép fel."

Kaja

"Mit kérsz desszertnek?" - kérdezi egy anyuka az ötéves kislányát. "Ananászt" - válaszolja. Ezzel nem lenne semmi baj, de a "Honfoglaláskori" pavilon előtt állnak. "Az őskori magyarok ananászt meg banánt ettek?" - kérdezi a mama. Mire a hétéves kisfia segítségére siet: "Meg kókuszt." Az egyetlen választék édességből itt egyébként a "tönkölybúzadarás, gyömbéres, mézes, gyümölcsös gömbös" 150 forintért. Van ugyanitt még medvehagymás pogácsa (120 forint), és köleses paprikaburgonya salátával és rozskenyérrel (300 forint). Mellette kemencében sült kenyérlángost árulnak 500-ért. A friss tejfölt hátul Sole dobozokból öntötték, de azért korhűnek tűnt. Mellette potom 300 forint volt a kürtőskalács.

Díjak
A "látogatóbarát kiállításaiért" díjazta szombat délelőtt az Arany János-színpadon Bozóki András kulturális miniszter helyett Koncz Erika, az NKÖM helyettes államtitkára 2005 Múzeumát. A címet és az ezzel járó másfél millió forintos fõdíjat a debreceni Déri Múzeum igazgatója vette át. "A fődíj a határontúli múzeumokkal való kiállításcserékre vonatkozik" - magyarázta utólag Lovas Judit, a rendezvény sajtófőnöke. A második kategóriában az egymillió forintos fõdíjat a makói József Attila Múzeum kapta és a félmillió forintos fõdíját az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. 18 múzeum nevezett az elismerésért. Vasárnap négykor adják át a közönségdíjat. A Múzeumok Majálisának költségvetése 20 millió forint alatt van.
Hátul megnéztük a Kert Vég-Légy-Ott-színpadot, amit Lovas Judit ajánlott, mint az idei év nagy újdonságát. "Itt amatőr, de mégis profi együttesek lépnek fel: nép és punkzenészek, mint a YAVA, dzsesszegyüttes, mint a Jambient, vasárnap pedig a BORAGO akusztikus trió." Itt éppen füstölgött a grillező rész. "Baleset történt?" - léptem oda a pecsenyéshez. "Nem, ez a szokásos. Sül a kolbász." Jól fogy?, kérdem. "Ez inkább vidéken." És Budapesten?, pontosítok. "Itt a nyársra húzott hús a trendi, mert azt hiszik, hogy ez olyan görögös, pedig köze sincs hozzá." És hogy mennyi? "A saslik 600 forint, a kéttenyérnyi pulyka meg 900. Mint egy pizza"- magyarázza. És hogy itt mikor nagy a forgalom? "Déltől kettőig, hattól nyolcig van nagyobb hullám. Tíztől pedig jönnek a részegek."

Egyébként rendesen költött mindenki ételre, délután egy fele már nem volt harcsás halászlé (1200 Ft), csak bajai (900). Egyedül a sárospataki könyvek időszaki kiállításán csorgott lassan az adomány a restaurálásra gyűjtött pénzesdobozba: délután is csak 5000 forint körül volt a szombati adag.  • Tippek
  • Bankszámla