Gerzson
-3 °C
2 °C

Szex a lagziban

2003.10.09. 09:01
Erotika a népi kultúrában címmel konferenciát rendez október 16-án, csütörtökön a szolnoki Damjanich múzeum - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény ötletgazdája. A konferenciához kiállítás is kapcsolódik.
A tanácskozáson az eddig "kissé tabuként kezelt" téma tudományos kutatói tartanak előadást - mondta Benedek Csaba néprajzkutató, muzeológus.

Novák László Ferenc az erotika a népi kultúrában való verbális és ikonográfiai megnyilatkozásairól, Balázs Lajos az erotika a lakodalom eszmeiségében betöltött szerepéről beszél. Bogdán Melinda előadásának témája a moldvai csángó csujogatások szerelmi szimbolikája.

Vajda Mária a 18. századi puritán Debrecenben és környékén elkövetett szexuális bűnökről és büntetésekről, Erostyák Zoltán és Kovács Júlia pedig a szentetornyai cigányközösségre jellemző szexuális és nemi szerepekről beszél a konferencián - ismertette a muzeológus.

A konferenciához kiállítás is kapcsolódik, amelynek célja a népi kultúra erotikus ábrázolásainak, a különféle folklórműfajok erotikus témájú, kiadványokba rendezett szövegeinek együttes áttekintése.

A kiállított tárgyakat a téma szakirodalmának reprezentatív köteteiből, illetve a múzeumok kerámia-, pásztorművészet-, fafaragás- és bútorgyűjteményeinek anyagából és magángyűjteményekből válogatják össze - közölte a néprajzkutató.