Lehet-e a fiam Diegó Armandó Zovát?

2007.04.25. 12:59
Boldogok lehetnek az árpádsávosok, az iszákos zsidók és az istentagadók: bekerült a magyar keresztnevek közé a Franka, a Sirály és a Barangó. Közzétették a bejegyzésre alkalmas magyar keresztnevek listáját, mi az 1997 óta elfogadott új nevek közül szemezgettünk. A magyar néplélekre a lista szerint a Csillagok háborúja, a Gyűrűk Ura, a popzene, a foci, a konyhai nyersanyagok és Usztics Mátyás tették a legmélyebb hatást az elmúlt évtizedben.

Barangó
Nincs bajban az a leendő anya vagy apa, aki a XXI. század hajnalán korszerű, ugyanakkor politikus nevet akar adni gyermekének. A kacagányos családoknak ott a Franka (vigyázat lánynév), a kompromisszummentes náciknak az Adolfina, ha meg fiú lenne a kisded, a család meg európai értelemben vett néppárti fasiszta, logikus választás a Benitó. Azért a jelenlegi kormánypártok fanatikusainak sem csak a küretkanál az alternatíva, itt van például a lányos SZDSZ-es anyák kedvence, az Örsi. Keresztényellenes, modernizációpárti honfitársaink fiacskája pedig jó eséllyel Barangó lesz.

Izgalmas átnyálazni a listát, hogy általánosságban mi hatott a magyarok névadási szokásaira az elmúlt évtizedben.

Női vonalon például egyértelműen a receptkönyvek.

Álmodozhat bárki egyenjogúságról és a szerepek felcserélődéséről, a lista nem hazudik. Kapásból a következő, nyersanyag típusú új neveket írtuk fel: Ánizs, Babér, Barack, Eper, Fácán, Fahéj, Gesztenye, Zsálya.


Diego Armando
Ami a csajoknál a habarás, az fiúfronton a futball. Van-e Vasas-drukker magyar apa, aki ne adná szívesen gyermekének a Diegó Armandó Zovát keresztneveket? A győriek, a statikus fejjáték, és a pinabajusz kedvelői vigasztalódhatnak a kis Klausszal, a trendkövető brazil-fanoknak meg marad Adriánó (vigyázzunk a kiszámíthatatlan formaingadozásokkal!), illetve a kis dagi Ronaldó. Ronaldinnyó még nincs, de lenne rá igény. Anri viszont van, ha valaki szereti az atlétikus, gyors, kissé öncélú csatárjátékot. A csajoknak keményebb a futballkenyér, ők talán a Valenciával vigasztalódhatnak, ha a homokozóban nincs ellenükre a sok passzra és még több durvaságra építő, defenzív játékstílus.

A lenövesztett hajú, sokat turházó férfiak mellett a képzeletbeli, kardos-lézeres hősök alakították mostanában a magyar gyerekszobák hangulatát. Ki hitte volna 1996-ban, hogy egy nap együtt fog sárpogácsázni a szöszke Amidala, a bongyor hajú Árven és a még tökkopasz Triniti?


Anakin
De szegények mindjárt sírva fakadnak, mert a csintalan Anakin, a fogszabályzós Gandalf és a librofóbiás Erk szívbaj nélkül rálépnek a pogácsára.

A nőket szokás beteges vásárlási hajlammal vádolni, ami csúnya előítélet, bár ha a keresztnevük Kora, azért még mi is gondolkodóba esünk. De akkor miért nincs Teszkó? A magyar asszonyok mélyen lakozó frankofóniáját nem is a Zsüliett típusú nevek mutatják, hanem a francia autók kedvelőinek favoritja, a Megán, illetve a vadászgépbuzikat megérintő Mirázs.


Cinderella
A popzene ugye mindenkié, de azon belül a jelek szerint inkább a csajoké. A dallamos rokkolástól a bugyi nélkül abszolvált kokszpartikon és a melírozott fürtök rázásán át a kamu reppelésig terjed a skála. Vagyis a Beatricsétől Britnin és a csöppke Cinderellán át Vanilláig. A Tanitát pedig kifejezetten Razziának ajánljuk.

A fiúk vagy fuvolás bénarockban utazhatnak (Jetró), vagy skót indie-rockban (Trevisz), esetleg pattogós bénadiszkóban (Dzsasztin). Bede kolléga sajnos lefoglalta leendő fiának a Tadeusz-Titusz nevet, így csak a legbátrabbak nyúljanak vissza a magyar DJ-kultúra szintetikus gyökereihez.

Aki nem tud lehasadni az újságírókról, fiának választhat nevet a Betlen-Bohus-Honor hármasból (mázlija van annak, akinek Medalof a vezetékneve), Frankáról persze nem feledkeztünk meg. A lányok talán anyagiasabbak, nekik marad a Honorka.

Érdekes fejlemény még a poszt-911 világban az arabos hangzású férfinevek előretörése. Ha önnek feltett szándéka, hogy a kis trónörökös öngyilkos merénylőként végezze, ajánljuk figyelmébe az Amir, az Ali, az Ahmed és a Mohamed neveket. Bár a Kurd sem hangzik rosszul.

Több trendet nem fedeztünk fel, zseniális új keresztneveket viszont igen. A legviccesebbek választása csakis a Brájen lehet, esetleg a Móka, a geekeké a Norton, a sátánistáké a Kos. A két legeslegjobb fiúfronton azért a Leopárd és a Ramirez.

A nagy, nyílt területek kedvelőinek, ha lányuk lesz, a Rónát és a Szavannát javasoljuk, az igazi kicseszés pedig továbbra is régi favoritunk, az Orália.

Jó szexelést és még jobb tervezgetést minden ivarzóképes olvasónak!

Ja és itt az aranylink a teljes, hivatalos névlistával.