Jolán
2 °C
4 °C

Fülledt karibi seggrázás Londonban

2008.09.15. 22:15
Ma már nehezen hihető, hogy harminc éve Notting Hill, London központjának nyugati kerülete egy lepukkant, foglalt házas negyed volt. Az ott található háztömbök olyan lázadó ideológiák bölcsőjeként szolgáltak, mint a Black Power, afrikai származású feketék világméretű mozgalma, a meleg liberalizáció, vagy az Angol Kommunista Felszabadítási Front.

Mielőtt Tory politikusok és filmsztárok árasztották volna el a kerületet, majd ingatlan fejlesztők alakították át arculatát, Notting Hill pezsgő művészeti csoportoknak, zenészeknek és közösségi aktivistáknak adott otthont. Az 1960-as évek végén, 70-es évek elején ez volt Anglia válasza New York Greenwich Village nevezetű művész negyedére. Nick Roeg és Donald Cammel itt forgatta 1968-ban Performance című filmjét Mick Jagger és James Fox főszereplésével, Jimi Hendrix itt halt meg 1970-ben. Notting Hill azonban nemcsak a művészeknek adott otthont, politikai és fél-katonai mozgalmak szerveződtek itt, a hatvanas évek világszerte lázadásoktól hangos korszakában.

A Powis Terrace-on, a mai turisták és a helyi lakosok között népszerű Portobello Road-i piac mellett, indult útjára a London Free School 1966-ban. Egy helyi aktivista, a híres fotós John 'Hoppy' Hopkins alapította a központot. Az angol Black Power mozgalom alapítójától, Michael X-től (Michael DeFeritas) bérelte az épületet, ahol kívülálló, szabadgondolkozású társaságok tartották találkozóikat, mint az író Jeff Nuttal, Brian Epstein, RD Laing és az UFO klub tagjai, Peter Jenner-el a Pink Floyd menedzserével az élükön.

És akkor elkezdődött a karnevál

Ez az épület volt egyben az első két Notting Hill Karnevál bázisa is, ahol a helyi együttesek próbáltak, köztük a Pink Floyd. Az első karnevál megszervezése az 1975-ben politikai gyilkosságokért tárgyalás nélkül felakasztott Michael X nevéhez fűződik. Az épület mai funkciója karmikus módon követi régi szerepét; a ház az anonim marihuána fogyasztók találkozásainak ad otthont.

Kattintson a képre a fesztiváltérképhez!

Az All Saints Church Hall, ami a Powis Terrace mellett található, szintén fontos helyszíne volt az éledező művészeti és politikai tevékenységeknek. A London Free School kiadványa, a The Grove pénz hiányában a kerületi lelkészhez fordult a templom használatáért, hogy ott tarthassák összejöveteleiket, "szociális táncaikat". Mára az épület az egyik legkiemelkedőbb művészeti központ Londonban; a The Tabernacle. Itt zajlott a Pink Floyd első fellépése 1966. szeptember 30.-án, ahol bemutatkozott a később névjegyükké vált pszichedelikus fényjáték is. A templom találkozó helye volt többek között a Melegek Szabad Frontjának is.

A The Tabernacle környéki utcák mai rendezett képe igencsak eltér az akkori piszkos, málladozó, düledező házak, és a graffitikkal borított falak látványától. Egy anarchista csoport, a King Mob itt festette fel a kor leghíresebb graffitiit; nem olyan régen még fel lehetett lelni egy-egy mondatukat a falakon, mint például: "Munka, otthon, munka, otthon, 1 a 10-ből megőrül, 1 az 5-ből heroinista lesz".

1967 nyarán egy aktivista csoport a Notting Hill People's Association (Notting Hill-iek Szövetsége) lepte el a magánkerteket a Powis Square és a Colville Gardens között, hogy követeljék közhasználatba (vissza)vételüket. A kapukon átmászva a kertek pázsitján kezdtek piknikezni, és egy rövid életű kempinget is sikerült felállítaniuk. Végül a közösségi csoportok nyomására a Kensington&Chelsea önkormányzat játszótérré alakította a Powis Square-t. A színes csúszdák és mászókák mára ékes bizonyítékai a '60-as évek aktivista tevékenységének.

A Powis Square 25 alatt található ház több minden miatt is a korszak történetének jelentős helyszíne. A már korábban említett Performance című filmet ebben a házban forgatták, amelynek Turner (Mick Jagger) nevű rocksztár főszereplője, aki egy varázs gomba által kiváltott személyiségi krízisen esik át. A film szexuális túlfűtöttsége, a benne megjelenő nyitott kapcsolatok és a szereplők párbeszédei híven tükrözik a korszak és a környék hangulatát, eszmeiségét.

Politika és mozgalom egy helyben

Egy másik jelentős mozzanat ugyanennek a háznak a történetében, hogy itt volt az Angry Brigade 70-es évekbeli székhelye. A brigád katonai aktivistákat vont össze, akik legalább 25 támadást hajtottak végre kormányzati ingatlanok, követségek, jogi személyek és miniszterek lakásai ellen 1967 és 1971 között. A csoport tevékenységének paradoxonja, hogy lázadásuk a "háború a béke jegyében" felkiáltással zajlott olyan jelszavakkal, mint "felfegyverzett szeretet", vagy "harc a békéért". Akcióik úgy gondolták eltörpülnek azok mellett a szörnyűségek mellett, amik Vietnámban vagy Észak- Írországban zajlottak ebben az időszakban.

A manapság divatos All Saints Road a '70es években kevésbé volt populáris a környéken. Ez volt a fekete közösség harctere a rendőrséggel; itt létezett a főváros legmeghatározóbb reggie szcénája. Az utca legnépszerűbb éttermében, a lencse főzelékéről híres Mangrove-ban olyan hírességek fordultak meg nap, mint nap, mint Marvin Gaye, Jimi Hendrix, Diana Ross és Nina Simpson. Ugyanakkor ez volt a Brit Fekete Párduc mozgalom bázisa is, amely szintén rendőrségi razziák célpontja volt több alkalommal. Egy ilyen rajtaütés során le is tartóztatták a mozgalom kilenc vezetőjét, akik ezután Mangrove Nine (a Mangrove-i Kilencek) néven váltak közismerté. A vádlottakat végül felmentették a szabad véleménynyilvánítás jegyében. Az ügy fontos momentuma lett a rasszizmus elleni harcnak a 70-es években. A rendőrség és a véleményüknek hangot adók közötti feszültség azonban fennmaradt, amely végül 1976-ban összecsapásokba torkollott a rendőrség és az aktivisták között a Notting Hill Karnevál alatt. 160 embert szállítottak kórházba kisebb-nagyobb sérülésekkel.

1987-ben újabb rendőri rajtaütés zajlott a Mangrove-ban. Ezzel párhuzamosan kezdték meg a squat-ok lezárását és a térfigyelő kamerák felszerelését; Notting Hill eldzsentrisedése megállíthatatlanul folytatódott. A Mangrove-ot ma már nem találjuk régi helyén; azóta a sikkes Ruby&Sequoia láncolat nyitott étteremet az épületben.

És igen érdekes fejlemény a környék történetéből, itt létezett a világ legkisebb országa, a Free and Independent Republic of Frestonia (Szabad és Független Frestonia Állam), amely Freston Road lakóinak saját maguk által kikiáltott köztársasága volt. A lakókat kilakoltatás fenyegette, amikor az utca egy részét magánvállalkozóknak adták el beépítésre. Az "államatyák" egyoldalúan deklarálták Nagy- Britanniától való függetlenségüket és telegramot küldtek az ENSZ-nek, hogy az küldjön békefenntartókat a kerületbe a Londoni Önkormányzat beavatkozásának esetére. Hivatali bélyegzőket és útleveleket is kiállítottak Frestonia polgárainak.

A karnevál: zene

A két napos Notting Hill Karnevált 1965 óta minden évben megrendezik egy augusztusi munkaszüneti hétfőn, és az azt megelőző vasárnapon. A Notting Hill Karnevál Európa legnagyobb karibi karneváljává nőtte ki magát mára. Világszerte is csak a riói felvonulás kerekedik fölé.

Helyi fesztiválként indult, amelyet a kerület karibi migránsai szerveztek. Mára az egyik legforróbb vérű fesztivállá nőtte ki magát, milliókat vonzva évről évre a világ minden részéről. Óriási dj pultok, látványos felvonulások és természetesen a hagyományos acél dobbandák pergetik a ritmust. Ezen felül bodegák százai sorakoznak az utcákon változatos portékáikat kínálva. Idén 5 tonna csirke, 1 tonna lencse és rizs, 1 tonna jamaikai süti, 30 000 cső kukorica, 12 000 mangó, 16 000 kókuszdió és 25 000 üveg rum fogyott a rendezvény alatt.

 

A zene a Notting Hill Karnevál lényege. A mára már történelmi acél dobosok; Soca&Calypso Music volt a karnevál szíve régen, a helyét mostanra átvették az olyan sound systemek, amelyek játszanak reggae-től az R&B-ig funk-ot, house-t, dub-ot és még sok minden mást. A színpadokon találkozhatunk ugyanakkor helyi együttesekkel, a legrangosabb nemzetközi előadókkal és hangzásokkal a világ minden részéről: Eddie Grant, Jamiroquai, Wyclef Jean, Courtney Pine és Burning Speare voltak az elmúlt évék eklektikus felhozatala között. Ebben az évben 64 MAS- együttes és 38 soundsystem szórakoztatta a több ezres tömeget. A "mas" kifejezés a "masquerade" rövidítése, amely az afrikai maszktradíciókra utal. Ezek a hagyományok tovább élnek az európai katolikus kultúrkörben is, ahol a rabszolgák így ünnepeltek a földbirtokokon a maszkokkal csúfot űzve tartóikból. Manapság a mas-bandák fontos szerepet töltenek be a helyi közösség életében, a londoni fiataloknak jelmezkészítést, táncokat és dj-zést tanítanak egész évben.

A karnevál képe kétséget kizárólag felvillanyoz minden szürke gondolatot, amit egy esős londoni nap feltételezne; színes, őrült jelmezek, álomszerű vonulások és hipnotikus utcai táncolás a dobok ritmusára. A karnevál 3 mérföldön keresztül vonul Notting Hill legnagyobb utcáin a kilátásért lökdösődő kíváncsi látogatók gyűrűjében.

Biztonság

A London Metropolitan Rendőrség 6 millió fontot költött arra, hogy az utcák biztonságát és a fesztiválozók tájékozódását segítse. Még arra is ügyeltek, hogy a potenciális rendzavarókat levélben szólítsák fel a karneváltól való távolmaradásra.

 

A rendőrség dolga nem könnyű. London egyes kerületei, és az azokban élő fekete fiatalok között bandaháborúk zajlanak. Ezek kimenetele sokszor tragikus, és évről évre súlyosbodni látszik. Ezek a bandák az elmúlt években több alkalommal internetes közösségi oldalakon üzentek hadak egymásnak; az összecsapás helyszínéül az augusztusi karnevált megjelölve. Bár több ponton fémdetektorokat állítottak fel a kések és más támadó-eszközök felkutatására, egy-egy fiatalt találomra is kiválasszanak a tömegből és alapos motozásnak vetik alá. Ez olykor durva eljárásnak tűnik, de amint az idei beszámolók is hírt adtak róla, az elővigyázatosság nem alaptalan.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?