Testsúlycsökkentés kollégákkal

2007.05.15. 21:40
Még ha néha nem is tűnik úgy, állam bácsi igenis odafigyel arra, hogy mi van velünk. Erre a legjobb példa az Országos Egészségfejlesztési Intézet legújabb népegészségügyi programja, a "Közösen könnyebben", ami munkahelyi csapatok testsúlycsökkentő versenye.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet most arra szeretné ösztönözni a túlsúlyos népességet, hogy munkahelyükön fogjanak össze a közös fogyás érdekében. Egyik programja, a 2006. novembere óta folyó "Közösen könnyebben" munkahelyi testsúlycsökkentő csapatverseny utolsó stádiumához érkezett. Kedden délben a Margitszigeten egy ötfős csapat gyaloglásának, és ünnepélyes méredzkedésének szemtanúi lehettünk.


Mérések

Az OEFI és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület által tavaly novemberben indított program arra próbálja ösztökélni a nagyrészt irodai munkát végző dolgozókat, hogy egyszerű szabályok betartásával egészségesebbé váljanak. Mozogjanak, kevesebbet egyenek, és figyeljenek oda a testtömegindexükre, szervezetük testzsírszázalékára. Fontosnak tartják, hogy ezekre az alapvető dolgokra munkahelyükön belül is ösztönözzék őket, hiszen a testedzést sosem késő elkezdeni. A fenti szabályokat ugyan még egy általános iskolás is tudja, de a betartásról annál könnyebben meg lehet feledkezni az unalmas hétköznapokon. A "Közösen könnyebben" program kitalálója Monspart Sarolta, az 1972-es tájfutó világbajnok, aki régebben vírusos agyhártyagyulladástól kómába esett, de szerencsésen felépült belőle, és azóta is népünk egészségtudatának erősítésén dolgozik az OEFI-nél.


Van fejlődés

Nyápicok

A szervezők szerint összesen 800 ember vesz részt az országos kezdeményezésben, sok nagy cég jelentkezett, például a Chinoin, a Sanofi, az IBM, az Ericsson, a Heineken sör gyártója vagy állami vállalatok is. Igaz, a keddi utolsó nagy megmérettetésre, a két kilométeres gyaloglásra ezek közül összesen egy, a Chinoin ötfős csapata jött el délben, de a többi rendezvényeiken állítólag volt nagyobb érdeklődés is. A gyógyszergyártó cég a nyugati normákat követve próbál odafigyelni dolgozóinak egészségi állapotára, pedig erre itthon semmilyen törvényi rendelkezés nem kötelez egy vállalatot sem. A cég különlegesnek számít abból a szempontból, hogy még saját tornateremmel is rendelkezik, lelkes testsúlycsökkentő csapata mégis a Nyápicok nevet adta magának.

A Chinoinban egy férfit, Zolit is sikerül beszervezni a nagyrészt nőket érdeklő testsúlycsökkentő versenybe, aminek akiírásában egyébként benne volt, hogy ne csak nők jelentkezzenek. Zoli nem volt éppen túlsúlyos, a két kilométeres gyaloglásban maga mögé is utasította női versenytársait, pedig nem gyaloglócipőben, hanem szandálban jött. Az OEFI programjának köszönhetően szép eredményeket ért el testzsírcsökkentésben és hasa átmérőjének kicsinyítésében. Elmondása szerint a "Közösen könnyebben" jót tett a Nyápicoknak, mert arra késztette őket, hogy rendszeresen mérjék egészségi állapotukat, és minden héten tornázzanak. Volt, aki egy héten többször is mozgott, és láttunk olyat, akinek tavaly november óta 5 százalékot csökkent a testzsírja.

Élhetnénk tovább is

A kezdeményezés egy jó ügyet szolgál, hiszen mint azt Schobert Norbert is folyton mondja nekünk a tévében, a magyar lakosság egészségi állapota egyszerűen siralmas. Nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, és jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne - áll az OEFI honlapján. Jelenleg a születéskor várható élettartam a férfiaknál 68, a nőknél 76 év, ami messze elmarad az Európai Unió tagállamaitól. Különösen tragikus a középkorú férfiak kimagasló halálozása.

A "Közösen könnyebben" május 25-én egy eredményhirdetéssel zárul. A százalékban a legtöbb kiló leadó nyertes csapat tagjai -wellness-hétvégét nyernek, de a szponzorok a jól teljesítőknek felajánlottak sportszereket és Cerbona-ajándékokat is. A testsúlycsökkentő verseny után az OEFI júniusban kezdi újabb népnevelő programját, a Move Europe-ot, ami német szervezésben próbálja még egészségesebbé tenni a zsíros ételeket kedvelő magyarokat.


Sose késő elkezdeni