Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Háromhatvan, napszúrás

2004.09.04. 20:32
Ötödször rendezték meg az Offline Sport Games elnevezésű extrémsport-versenyt, ezúttal a Westend City Center tetején, ahol gördeszkások, bmx-esek és görkorisok mérték össze tudásukat az összesen egymillió forintnyi pénzdíjért. Hátraszaltó, háromhatvan, tetoválások és napszúrás: beszámoló Magyarország legnagyobb utcaisport-találkozójáról.
"Hoppá, egy hátraszala!" - halljuk a hangosbemondóból, ahogy megérkezünk a Westend tetőteraszára. Vaslogikával azonnal kikövetkeztetjük, hogy hátraszaltót mutatott be a pályán valaki, közelebb érve látjuk, hogy egy görkorisról van szó, majd azonnal fel is szisszenünk, amikor a következő versenyző kevesebb sikerrel hajtja végre a gyakorlatot, és hatalmasat esik.

Kiegyensúlyozott ízlés

Tekintse meg képeinket!
Gyorsan teszünk egy kört a pályák körül, és sajnálkozva állapítjuk meg, hogy az egészséges utcai kultúrát is bekebelezte a kapitalizmus, a pályák szinte ki sem látszanak a molinókból és reklámtáblákból, bezzeg, amikor még mi nyomtuk 88-ban a Hősök terén, na az volt az igazi. Az igazságtartalmat nagymértékben nélkülöző nosztalgiázásra lesajnáló tekintettel fordul hátra két gimnazista, úgyhogy a zavaros ideológiákat hátrahagyva inkább arrébb oldalgunk.

A rendezvény látogatóinak átlagéletkora különben húsz év körül vagy talán az alatt van, az egy-egy kísérő anyukát és apukát, illetve az üzletközpontból az üvöltő zenére feltévedt kíváncsiskodókat is beleszámítva. Ennek ellenére igen magas a tetováláspenetráció, a baseballsapkák, térdig lógó deszkásnadrágok és csuklószorítók burjánzása mellett talán ez a leginkább jellemző a megjelentekre.

Megtudjuk, hogy mind az öt versenyszámban az első helyezett százezer, a második hatvanezer, a harmadik pedig negyvenezer forintot kap, így összesen egymilliót osztanak ki a rendezvényen. Ezen morfondírozva rövid ebédszünetet tartunk, mely alatt azt az érdekes felfedezést tesszük, hogy a görkoris-deszkás-bmx-es szubkultúra tagjai a McDonalds és a Burger King éttermeket nagyjából ugyanolyan arányban részesítik előnyben.

MC Gőz a helyszínen

Mire visszérünk, már a déli nap tűz a versenyzőkre, szinte látjuk, ahogy szikkadnak össze a nézők is, a gimnazisták a természet kegyetlenségére válaszul hatos csomag Borsodikat kezdenek kifelé hordani a bevásárlóközpontból. A dobozos sörnek egyébként nagyon pozitív fiziológiai hatásai is vannak, többeket látunk, hogy a hideg sörösdobozzal hűtik a tarkójukat, megelőzendő a napszúrást. A tetőparkoló mikroklímája ugyanis egy észak-afrikai országéra kezd hasonlítani, egyre többen pihegnek az emelvények és a tojtojok árnyékában.

Klikk a képre!
A "pro bmx street" kategória selejtezőjére érünk vissza, a hangosmebondó közli, hogy "hoppá, egy háromhatvan", aztán elmagyarázza, hogy ez azt jelenti, hogy háromszázhatvan fokos fordulatot tett a versenyző a kerékpárral, de "van ötnegyven meg héthúsz is, meg még jóval több is, de az inkább csak félcsőben". Itt ismét meggyőződhetünk róla, hogy az utcai sport veszélyes üzem, az egyik bmx-es srác akkorát esik, hogy a nézők is feljajdulnak, ráadásul a biciklijének egyik kereke is eldeformálódik, ami ezeknél a kerékpároknál azért nagy szó.

A selejtező után az első zenei program is megkezdődik, MC Gőz áll a színpadra. A magunk részéről szégyenkezve állapítjuk meg, hogy MC Gőzről még nem hallottunk, de bizonyára népszerű lehet a megjelentek között, sokan vannak, akik a repperrel együtt mondják szövegeket, például "emszí Gőz a helyszínen", és hasonlókat.

Mi viszont itt elhagyjuk a helyszínt, de a programot áttanulmányozva még megállapítjuk, hogy a nap végére harmincöt percbe szorítva még egy Fresh Fabrik-lemezbemutató is belefér, sőt az augusztus végi - szeptember eleji budapesti szokáshoz híven még tűzijátékra is gondoltak a szervezők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?