Újra menő az Oktoberfest

2003.10.05. 18:15
Két év visszaesés után újra fellendült idén a világ legnagyobb népünnepélye, az Oktoberfest müncheni sörfesztivál. A mérleg: hatmillió liter sör, 415 merev részeg német a detoxban, 195 ezer lopott krigli és sok száz elveszett műfogsor.
A vasárnap zárult rendezvény 16 napja alatt 6,3 millióan keresték fel a bajor főváros Terézia-mező nevű parkjában felállított sörsátrakat, szemben a tavalyi 5,9 millió látogatóval, s az akkori 5,7 millió liter helyett most 6,1 millió nagykorsónyi (liter) sör fogyott.

A sörfesztivál vendégeinek 15 százaléka külföldről érkezett - jelentette a dpa a müncheni idegenforgalmi hivatal vasárnap közzétett, nem végleges adatait idézve. A tavalyi esőáztatta kezdés után idén jót tett a rendezvénynek a későnyári időjárás. Két éve a terrortámadásoktól való félelem vette el sokak kedvét a nagy tömegrendezvény látogatásától, az efféle félelmekből idén már semmi sem volt érezhető. A szervezők arról számoltak be, hogy oldott légkörben zajlott az idei Oktoberfest.

Az idei sörünnep látogatottsági rekordját október 3-án, a német egység napján állították fel, amikor 650 ezren mentek ki a Terézia-mezőre. Ez minden idők egyik legerősebb napja volt a sörsátrak környékén. Mind a csapszékek, mind a mutatványosok és szuvenirárusok arról számoltak be, hogy jól ment az üzlet az idén.

Jó fogadtatásra leltek az idén bevezetett újítások is: ebben az évben a sátrak már reggel 9-kor kinyithattak, ami növelte a délelőtti sörözés vonzerejét, és csökkentette az esti órákban szokásos zsúfoltságot. Idén először segélyállomást létesítettek az erőszak áldozatává vált nők számára is, mivel a nők bántalmazása növekvő probléma az Oktoberfesten - írta az AFP. Újdonság volt a két "gyermekoázis" is, ahol a kicsik pónilovaglással csaphatták agyon az időt, míg szüleik söröztek.

Túlzott alkoholfogyasztás miatt csak 415 személyt kellett orvosi segítségben részesíteni, ami a 6,3 millió látogatóhoz képest elenyésző szám. Az alkoholmentes italok, a grillcsirke és a csokoládészív mellett nagyon keresettek voltak a látogatók körében a legális és illegális emléktárgyak is. A vagyonőrök idén 195 ezer lopott söröskriglit szereztek vissza, szemben tavalyi 155 ezerrel.

A kedvező statisztikai mutatók között említették a szervezők, hogy az elvesztett és megtalált műfogsorok kétharmada visszakerült a tulajdonosához.