Bekerített kerítésszaggatók

2006.05.08. 14:10
A pálinka név kizárólagos magyar használatát az Európai Unió már két éve elfogadta, mégis celebekkel merték csak megrendezni május 5-e és 7-e között az első Budapesti Pálinka Fesztivált a Városháza Parkban. Az 1000 forintos beugróval az alkoholistákat igyekeztek kizárni, akik bejutottak, kókadt hangulatban és minőségi italokban részesültek.
"A pálinka segítségével jobban tudunk szocalizálódni az Unióban" - harangozta be Pély Barna péntek reggel a Mokka műsorában a hétvégén rendezett Budapesti Pálinka Fesztivált. Pélyi a rendezvény arca?, kérdezte az Index vasárnap, a zárónapon a fesztivál főszervezőjét Maros Róbertet. "Nem, de olyan szereplésre, ahol nem a szakmai bemutatás kellett, hanem a populáris vonal, oda Barnát küldtük" - válaszolta, miközben Koós Jánossal pálinkázott a pavilonok között. A háttérben a Téka zenekar szólt.


Klikk a képre!
Pálinkakönyv, pálinkakalauz még nincs, pálinkadal is csak néhány és Pálinka című magyar film sem született, de pálinkafesztiválunk már van. És mielőtt utánanézünk az első ilyen fesztivál populáris vonalának, térjünk ki a főbb jellemzőire. Az ország 25 pálinkafőzdéjéből 20-an képviselték magukat, és 250 fajta pálinkából vagy pálinka alapú likőrből választhattak az érdeklődők. A fesztivált a Deák téren kordonnal elkerített területen rendezték meg, és csak az jutott be, aki leperkált 1000 forintot.

Árak
Az első pesti pálinkafesztivál hivatalos fizetőeszköze a kostolójegy volt. De mint kiderült, csak a pálinkához volt megoldás a Gazdálkodj Okosan pénzeire emlékeztető tikett, a sör és üdítőárusnál, a kolbászosnál, vagy épp a rétesházban csak a készpénz ért. A bejáratnál a belépőhöz egy pohár és ötszáz forintnyi kupon dukált. A hivatalos mértékegység egy kupica, vagyis 1,4 centiliter volt, ez volt a hivatalos kóstoló adag, amiért 2-300 forintnyi, vagyis 2-3 darab tikettet kértek el, a két cent árfolyama 3 tiket volt, néhol lehetett 4 kóstolójegyért négy centhez, egy helyen pedig ötért öt centhez is jutni.

Itt meg is állhatunk egy pillanatra. Miért fizetős Magyarország első pálinkafesztiválja?, szegezzük a kérdést a fesztivál főszervezőjének. "A beugró egy szűrő - válaszolja. - Nem szerettük volna, ha olyanok jönnek be, akiknek a gyors berúgás a cél. A kulturált pálinkafogyasztást propagáljuk". Nem csak a pénzkeresés a cél?, kérdezünk tovább. "Nem. Hanem, hogy a pálinka a bárok felső polcaira kerüljön a whisky és a tequila mellé. Hiszen a pálinka elkészítéséhez is sok munka kell és a pálinka sem olcsó ital. A rendezvény egyébként nem nyereséges. A költségvetése 15 millió forint, tízezren jelentek meg a három napon, ami 30 százalékkal felülmúlta a várakozásainkat - sorolja. - Az önkormányzat egyébként visszalépett, így a rendezvényt a pálinkafőzők finanszírozták."

Populáris pálinkázás

Csak szombaton kellett kitenni a teltház táblát a fesztivál kijáratára, de a hideg ellenére esténként nagy volt a nyüzsgés. Általában minden pad foglalt volt, és néha már ajándékpohár sem járt a jegyhez, mert elfogyott. Ha táncra nem is perdült senki, a színpad előtt sokan álldogálltak, a pálinka mellett kelendő volt a lókolbász és a káposztás rétes is. Sőt, a Vám és Pénzügyőrség bódéjánál is akadt mindig egy-két érdeklődő. Mint Neisz Neiszer Gábor százados elmondta, a legmegszokottabb hozzájuk intézett kérdés az volt, hogy mit keresnek itt. És a válasz: amellett, hogy vám és pénzügyőrséges tollat osztogattak, a szeszmérőgépet mutatták be, ami azt méri, hogy az engedélyezett 50 alatt marad-e a szeszfok.


Katt a képre!
A jazz mellett pop-, és népzenei fellépők kísérték a fogyasztást. Hrutka Róbert, Boogie, Kozma Orsi, Pély Barna Jazz és Jazz+Az-os Eszter lépett fel. Egyszer a kijáratnál Somló Tamást is látta az Index, de amikor lefotóztuk, azt mondta: "aztamindenit". Mi végülis Barnát faggattuk, ha már haverjai pálinkanagykövetté nevezték ki, és ha már mellettünk ivott.

"Szeretem a pálinkát képviselni a whisky-vel szemben - kezdte. - Ez olyan hungarikum, mint a kolbász, vagy ehhez hasonló dolgok." Továbbkérdeztük, hogy ez meglátása szerint mégis mennyire hungarikum. "Nagyon - válaszolta. - Az 1700-as évek közepén készült el az első pálinkafőző szerkentyű és azóta csak fejlődik" - mondta, majd hozzátette: "A fellépést is ezért vállaltam el. Jó érzés ezen részt venni." Ingyen?, kérdezi az Index. De persze nem.

Akkor inkább a kedvenc pálinkáira ugrottunk. "A kicsi, sötét gyümölcsöket szeretem: szamóca, meggy, ribizli is. Ezeket most is leteszteltem". "- És a barátnőd?, kérdezzük, hiszen éppen mögöttünk ivott pár kupica mézes pálinkát. "Dorina nem annyira rajong értük. Az ő kis teste kevésbé bírja a strapát."

Inkább a borhoz értek

De térjünk vissza a pálinkára, hiszen ahogy Pély Barna is mondta: "itt ugyanolyan elkülöníthető ízek vannak, mint például a bornál". Erről egy "pálinkakínálót" faggattam a VIP-sátorban. Legjobban a mézes szilva és a mézes barack fogyott, ami szerinte a "leggagyibb, de a legjobban itatja is magát". Ez is a legolcsóbb ital, míg a legdrágább, a birs is kelendő. Emellett jól fogytak még az alapízek (szilva, barack) és a gyógyfüves pálinka (borsikafű, tárkony), mert "az olyan jól néz ki és olyan különleges".


- Ribizkét igyon.
- Komolyan?
- Igen, az olyan női ital. Vagy ajánlom még az epret, szamócát és a bodzát is. Kenterbe verik az illatukkal az összes többit.
- Most nem szeretnék női italt.
- Akkor gesztenyét vagy cigánymeggyet ajánlok vagy birset. Ezek az igazi férfias ízek. Igaz, hogy a női italok leverik ezeket az illatukkal, de ezeknek meg az ízük nagyon kemény, odavernek mindnek. A legdurvább közülük is az alma brandy.
- De férfit se szeretnék. Csak egy nemtelen, finom pálinkát. Akkor mit ajánl?
- Igazából a borhoz értek, de az itt nincs.

Azért sikerült megegyeznünk, szőlőpálinkát, és cserszegi fűszerest ittam. Ami nagyon jó választásnak bizonyult. Lenyomták az addigi első három helyezettemet, a keserűbb köményt, az ütős gesztenyét és az édes kajszibarackot.

És hogy bírjátok a strapát?, kérdezte a hostesslányoktól a fotósunk búcsúzásképpen a zárónapon. "Vertikálisan bírjuk az éjszakát - válaszolták -, mert horizontálisan mást lehetne eladni."