Pécs 2010: Egy Európai Kulturális Főváros története

2008.12.12. 11:51
Pécs 2006.október 19-én elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet 2010-re. Az összeállításban a Mozgó Világ eseménytörténetét használtuk fel.

2008. október 10.

Kirúgják a dohányos főigazgatót

A közgyűlés Mészáros András főigazgató menesztéséről dönt.

március 6.

A pécsi közgyűlés jóváhagyja az EKF 2008-as felvezető évének a város által finanszírozandó programjaira szánt költségvetési összeget.

Zsolnay kulturális negyed

február 28.

Az Európai Bizottság hivatalosan is közzétette Pécs, Essen és Isztambul brüsszeli bizottsági meghallgatásának eredményét. A jelentés szerint Pécsett jól haladnak az Európa Kulturális Fővárosa program előkészületei.

február 18.

Megalakult az Európa Kulturális Fővárosa-program Művészeti Tanácsa. A testület tagjai: Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója; Koncz Erika, a Magyar Iparművészeti Múzeum főigazgató-helyettese; Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója; Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, Giorgio Pressburger író, rendező, Vincze János rendező, a Pécsi Harmadik Színház igazgatója.

február 4.

Ellenzéki ultimátum a pécsi polgármesternek

Bajnai Gordon már nem akar kormánybiztost a pécsi EKF-projekt élére, hanem a kormány és a város közötti együttműködést javítaná. Szili Katalin egyeztetést kezdeményezett az érintettek között.

február 1.

Teljes káosz Pécsen

A pécsi városvezetés megfontolandónak tartja Bajnai Gordon Önkormányzati és Területfejlesztési miniszter javaslatát, hogy az öt nagyberuházás egyikeként tervezett Nagy Kiállítótér ne épüljön meg, hanem a Zsolnay Kulturális Negyedben hozzanak létre egy kiállítóteret. Tasnádi Péter polgármester viszont jogi képtelenségnek tartja Bajnai másik ötletét, mely szerint kormánybiztost kellene kinevezni az Európa Kulturális Fővárosa projekt élére.

január 31.

A pécsi közgyűlés az EKF kulcsprojektjei közül több közbeszerzési tervezői eljárás megindításáról is döntést hoz, azonban a Nagy Kiállítóteret a polgármester javaslatára kiemelik a napirendi pontok közül, erről a projektről nem tárgyalnak.

január 30.

A Nagy Kiállítótér-projekt megszűnik

Megérkezik Pécsre az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium állásfoglalása a Nagy Kiállítótér beruházással kapcsolatban. Ennek lényege, hogy a minisztérium - a megvalósíthatósági tanulmányt megvizsgálva - a Káptalan utcai helyszín helyett a Zsolnay Negyedben javasolja a funkció kialakítását.

január 29.

Leállnak az EKF munkálatai

január

Minden jogalap nélkül kormánybiztost akarnak kinevezni az EKF-projekt mellé. Ezt a kormány nem tehetné meg, végül nem is teszi.

2008. január 14.

Egy korábbi kollokviumsorozatra alapozva Berlinben megalakul a „Cultural Cities Net 2010" összefogás, melynek keretében a volt pályázó német és magyar városok a következő években konkrét projekteket valósítanak meg, és rendszeresen együttműködnek.

Nem beszélnek egymással a Pécs 2010 szervezői

Akadozik a kommunikáció az Európa Kulturális Fővárosa projektet kidolgozó csapat és a frissen kinevezettek közt, így a programszervező nem tudta, hogy elhoznák Amerika legnagyobb művészeti vásárát Pécsre.

A konferencia- és koncertközpont

2007. december 13.

Pécs MJV Közgyűlése a Pécs 2010 Konzorcium által készített megvalósíthatósági tanulmány összefoglalója alapján dönt mind az öt kulcsberuházás megépítéséről.

november 23.

Lemondott Hiller embere, Méhes Márton

Bejelentette lemondását Méhes Márton művészeti igazgató. Távozását elsősorban a pécsi közgyűlés EKF-támogatásról szóló, november 8-án elfogadott közgyűlési határozatával indokolja, mely révén a művészeti igazgató felelősségi köre és lehetőségei jelentősen szűkülnek.

november 15.

Zsolnay Vilmos Pécs húzóembere

December közepére készülnek el a kulturális fővárosi projekt nagyberuházásainak megvalósíthatósági tanulmányai, és várhatóan jövő szeptember meg is indulhatnak az építkezések. A programot irányító Pécs2010 Menedzsment Központ főigazgatója, Mészáros András szerint semmi nem veszélyezteti, hogy 2010 januárjára minden beruházás elkészüljön.

október 31.

Hiller István miniszter változtatás nélkül hagyja jóvá az OKM által finanszírozandó 2008-as program- és költségvetési tervet.

szeptember 27.

Megalakult az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010 program Építészeti Konzultációs Testülete. A testület célja az öt kulcsprojekt megvalósításában nyújtandó segítség, illetve a program építészeti, urbanisztikai előkészítése.

augusztus 31.

A kormány-város szerződésnek megfelelően a művészeti igazgató a miniszter és a polgármester elé terjeszti az „Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010: 2008. évi művészeti és kulturális programok és a 2009/2010 évek fő kulturális fejlesztési irányai" c. 60 oldalas dokumentumot, amely tartalmazza a 2008-as pályázati támogatásokat és a teljes felvezető év költségvetését. A dokumentumot a pécsi önkormányzat kulturális bizottsága mint színvonalas, az EKF szellemiségének megfelelő munkát fogadja el.

július 27. - augusztus 24.

A Pécsi Szakértői Testület és a művészeti divízió munkatársai zsűrizik a beérkezett kulturális pályázatokat, ami alapján a művészeti igazgató elkészíti a 2008-as programtervet.

július

Valami bűzlik Pécsett

A pécsi Európa Kulturális Fővárosa projektről nyilatkozók mondataiban az utóbbi időben kezd feltűnni valami bizonytalanság: talán nem készül el minden beruházás időben. Pécs beégése nem csupán a szocialista városvezetés szégyene lenne, hanem mindannyiunké, ezért elkezdtük bogozni a szálakat, hogy ne csak akkor írjunk a pécsi programról, amikor valami botrány van, vagy éppen a porba hull egy újabb fej.

július 23.

Döcög Európa Kulturális Fővárosa

A pécsi önkormányzatnak mielőbb el kell költöztetnie a tulajdonában lévő Zsolnay Porcelánmanufaktúra termelését, hogy ne legyen önmaga útjában, amikor határidőre le kell vezényelnie az épületek műemléki rekonstrukcióját. A dilemma jelenleg még megoldatlan.

július 19.

Méhes Márton művészeti igazgató egy pécsi és egy országos-nemzetközi szakértői testületet kért fel az EKF program tervezésében való közreműködésre.

A könyvtár

július 3.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata tendert írt ki az EKF programokhoz kapcsolódó tanácsadói szolgáltatások megrendelésére.

június 7.

Kirúgják a kukást

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a távozó Kiss Tibor általános igazgató helyére ellenszavazat nélkül Mészáros Andrást választotta az Európa Kulturális Fővárosa program főigazgatójává. A közgyűlés határozott arról is, hogy alkalmatlanságra hivatkozva felmentik állásából Freivogel Gábor építészeti igazgatót.

április 20.

A közgyűlés határozata értelmében kialakul az új irányítási szerkezet: Az eddigi Európa Centrum Kht. és a Pécs Fejlesztési Kft. EKF-es feladataira - az EC Kht. jogutódjaként - megalakul a Pécs 2010 Menedzsment Kht., melynek ügyvezetője a program általános igazgatója, Kiss Tibor. A művészeti és az építészeti igazgató jogi-szervezeti értelemben alkalmazotti-beosztotti munkakörbe kerül.

április 16.

A művészeti igazgató országos, nyílt pályázatot hirdet a 2008-as EKF-felvezető év művészeti-kulturális programjaira, rendezvényeire. A június 30-i határidőig összesen 480 pályázat érkezik a művészeti divízióhoz.

február 28.

A kormány-város szerződésben előírt határidőre a művészeti igazgató elkészítette az EKF 2007-es felvezető évének program- és költségvetéstervét. A tervezetet mind a pécsi önkormányzat kulturális bizottsága, mind pedig a kulturális miniszter (azaz a város és a minisztérium mint a program finanszírozói) változtatás nélkül elfogadta.

február 1.

Lemond Tarrósy is

Tarrósy István, az Európa Centrum Kht. ügyvezetője, a Pécs 2010 Menedzsment Központ vezetője bejelenti, hogy nem hosszabbítja meg február végén lejáró szerződését. Távozását a kialakult irányítási szerkezet körüli anomáliákkal indokolja.

2007. január 17.

Dollármilliós artbiznisz Pécsen?

Az Art Basel Miami Beach a legnagyobb művészeti vásár Amerikában, összbevétele többmillió dollár minden évben. A washingtoni magyar nagykövet, Simonyi András tárgyalásokat folytat, hogy az Európa Kulturális Főváros keretében nálunk is legyen ilyen rendezvény. A nagyszabású projektre Pécs polgármestere rábólintott, a rendezők viszont nem tudnak az ügyről semmit.

Nem beszélnek egymással

Akadozik a kommunikáció az Európa Kulturális Fővárosa projektet kidolgozó csapat és a frissen kinevezettek közt, így a programszervező nem tudta, hogy elhoznák Amerika legnagyobb művészeti vásárát Pécsre.

2006. december 16.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Tasnádi Péter, Pécs polgármestere aláírta a minisztérium és a város közötti szerződést, mely 9 milliárd forintot biztosít az EKF projekt programjaira és működési költségeire.

december 14.

Jön a szemétszállító másodálásba és Hiller embere

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése döntött az Európa Kulturális Fővárosa program újabb vezetőinek kinevezéséről. A határozat értelmében a program általános igazgatójává a Pécs és környéke hulladékgazdálkodási feladatait ellátó Biokom Kft. igazgatóját, Kiss Tibort, művészeti igazgatóvá pedig Méhes Mártont választották.

november 30.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése egyhangúlag Freivogel Gábort választotta a Pécs 2010 program építészeti igazgatói posztjára.

november 13.

Az Európai Bizottság hivatalosan is Pécset, Essent és Isztambult jelölte a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre.

szeptember 25.

Nyilvánosságra hozta állásfoglalását a művészeti igazgatói posztra beérkezett pályázatokat elbíráló szakmai bizottság. A döntés értelmében Kőrösi Orsolyát, a Magyar Közigazgatási Intézet főtanácsadóját, a kulturális tárca volt helyettes államtitkárát javasolja az Európa Kulturális Fővárosa Pécs2010 program művészeti igazgatójának.

szeptember 12.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdetett az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs 2010 program építészeti igazgatói állásának betöltésére.

augusztus 29.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter sajtótájékoztatón mutatta be az Európa Kulturális Fővárosa újonnan kinevezett kormányzati koordinátorát, Csák Ferencet.

július 25.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdetett az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010 program művészeti igazgatói állásának betöltésére.

július 7.

A Programtanács hivatalos állásfoglalást tett közzé a művészeti igazgató kérdésében. A nyilatkozat leszögezte: az art directornak független, megfelelő autoritásokkal, döntési kompetenciákkal és mandátummal rendelkező személynek kell lennie.

június 6.

Besokall és lelép a pécsi projekt kitalálója és mindenese

Lemondott Takáts József, a pécsi pályázat írója, a Pécs2010-program stratégiai főtanácsadója. Távozását a politika és az EKF program szakmai vezetése közötti állandósult konfliktussal indokolta.

Pécs 2010: Késésben a fejlesztési projektek - lemondott a kulturális főtanácsadó

Lemondott tisztségéről Pécs kulturális főtanácsadója, a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa pályázatának egyik fő alkotója. A városvezetés szerint a lépésnek nincs konkrét előzménye. Egy pécsi civil szervezet hétvégi konferenciáján megállapította, hogy késésben vannak a fa kulturális fővárosi pályázattal összefüggő fejlesztések, ami komoly következményekkel járhat.

Kulturálisfőváros-botrány: Egész éves ökörsütés?

Pécs lesz Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben, már ha elkészülnek addig a nyertes pályázatban vázolt tervek. A civilek által kidolgozott projekt megvalósítása az önkormányzat kezei közt ugyanis egyre késik, miközben a város vezetése igyekszik kiszorítani az ötletgazdákat, állítják a civil értelmiségiek. Az alpolgármester szerint szorít az idő, de nem csúsztak le semmiről. Csak a nyugati modellt kell elfelejteni. A nyertes pályázat lemondott vezetője kipakol.

április 25.

Hivatalosan is megkezdte munkáját a Pécs2010 Irányító Tanács.

április 11.

A brüsszeli hétfős szakértői testület nyilvánosságra hozta a március 14-15-i meghallgatás után meghozott állásfoglalását. Ebben megerősítette Pécs jelölését, valamint kiválasztotta Essent és Isztambult a 2010-es kulturális főváros címre.

április 6.

Toller László, Pécs polgármestere, Bozóki András kulturális miniszter, valamint Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter szerződést írt alá az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program beruházási és fejlesztési forrásainak biztosításáról. A város öt kulcsprojektjével 31,14 milliárd forint európai uniós és hazai forráshoz juthat 2007 és 2009 között.

március 14-15.

Pécs, Essen, Görlitz, Isztambul és Kijev egy héttagú, nemzetközi szakértőkből álló testület előtt Brüszszelben bemutatta kulturálisfőváros-pályázatát.

március 6.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata szerződést kötött az Európa Centrum Kht.-val a Pécs2010 Menedzsment Központ felállításáról és működtetéséről.

február 20.

Kiss Péter kancelláriaminiszter ígéretet tett arra, hogy a pécsi Európa Kulturális Fővárosa program beruházásai bekerülnek a 2007-ben induló második nemzeti fejlesztési tervbe.

január 26.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése január 26-án egyhangúlag elfogadta az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010 program irányítási szerkezetére vonatkozó előterjesztést.

2006. január 14.

Az EKF program társadalmasítása jegyében Pécsett megalakult a Kultúra 2010 Társaság.

2005. december 22.

A Magyar Köztársaság brüsszeli állandó képviseletén keresztül december 22-én hivatalosan eljuttatta az Európai Unióhoz Pécs „Európa Kulturális Fővárosa - 2010" pályázatát.

december 15.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése elfogadta a „Határtalan város" című EKF-pályázat Brüsszel számára benyújtandó verzióját.

október 24.

Bozóki András kulturális miniszter és Toller László, Pécs polgármestere sajtótájékoztatót tartott abból az alkalomból, hogy Pécs elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet.

október 19.

Bejelentik: Európa Kulturális Fővárosa 2010-ben Pécs

Bozóki András kulturális miniszter a kormányülés után bejelentette: Pécs lesz 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa.

Szégyenfoltok a pécsi képeslapon

Szerdán dönt a kormány arról, hogy a hét jelentkező közül melyik várost jelölje Európa kulturális fővárosának. Pécs a legnagyobb eséllyel indul, egyesek szerint más nem is nyerhet, riporterünknek azért volt, ami nem nyerte el a tetszését.

október 11.

Gyurcsány Ferenc kormányfő kijelentette: az Európa Kulturális Fővárosa cím odaítélése kapcsán elfogadja a nemzetközi szakmai zsűri javaslatát.

október 9.

Pécsre látogatott az Európa Kulturális Fővárosa-pályázatokat elbíráló nemzetközi zsűri.

augusztus 23.

Toller László újságírók és érdeklődők előtt bemutatta Pécs Határtalan város című Európa Kulturális Fővárosa-pályázatát.

augusztus 17.

Pécs Európa Kulturális Fővárosa pályázatát - a kandidáló városok közül elsőként - Toller László személyesen adta át dr. Bozóki András kulturális miniszternek a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában.

június 30.

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése egyhangú támogatásáról biztosította az Európa Kulturális Fővárosa - Pécs, 2010 pályázat szövegének koncepcióját.

Zsolnay kulturális negyed

április 21.

Szegeden Pécs és Szeged polgármestere, Toller László és Botka László együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy Szeged Pécs kiemelt partnervárosa lesz az EKF-programban.

április 6.

Budapesten bemutatták a Pécs 2010 program új arculatát.

március 21.

Megalakult az EKF-programok előkészítéséért felelős Programtanács. A tanács vezetője Ujvári Jenő, tagjai P. Müller Péter, Pálné Kovács Ilona, Pinczehelyi Sándor, Takáts József, Tóth József, Pásztor Ágnes (állandó meghívott).

március 10.

Egy nemzetközi szakmai zsűri javaslata alapján a német kormány Essent és Görlitzet jelölte Brüszszel felé az Európa Kulturális Fővárosa címre.

2005. március 5.

Bozóki András kulturális miniszter bejelentette, hogy a szakmai zsűri döntése alapján Pécs, Eger és Miskolc egyhangú, Budapest, Debrecen, Győr és Sopron pedig egyszerű többséggel jut tovább a pályázat második fordulójába. Melyik volt a legklasszabb város?

2004. október 11-12

Európa magyar kulturális fővárosa - a pécsi pályázat c. konferencia az Európa Házban. Megalakult a négyfős pályázati kabinet, tagjai: Takáts József, Tarrósy István, Szalay Tamás, Szokolai Zsolt.

október 7.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma nyílt pályázatot hirdetett a magyar városok számára az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére. Az előpályázatok beadási határideje: december 31.

2004. február 12.

Az Európai Unió kulturális miniszteri értekezlete döntött arról, hogy 2010-ben Magyarország és Németország egy-egy városa kaphatja meg az Európa Kulturális Fővárosa címet.