Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Kiherélt pinák

2004.07.07. 11:50
Fogadjuk meg az Okos szex című felvilágosító cikk anonim szerzőjének tanácsát: tartsunk szünetet zsebhokizás közben, sőt az az ijesztő tény se tartson vissza minket, hogy a hím makákók, akik közel állnak az emberhez az evolúciós láncban, három másodperc alatt élveznek el, pörgessük át inkább a nyomtatottpina-piac új versenyzőjét, a szomorú bukás után most újrainduló Penthouse-t.
A magyar sajtó aranypillanata volt, amikor a Penthouse korábbi kiadója beköszöntő írásában "bevállalós, tényfeltáró puncimagazint" ígért az olvasóknak. Adta volna az Isten, de mégsem kaptuk meg tőle, aztán hamar meg is szűnt a lap. Talán majd most - gondoltam az újságos bolt előtt állva, majd vadul meredező mellbimbómat ingembe rejtettem, és megvettem az Igazi Penthouse első számát.

A szégyenlős szexlap

Már a címlap rengeteg információt hordoz. A legszembeötlőbb, hogy a virtigli szexmagazin címlapján nem félmeztelen leány fotója, hanem egy nyilván művészinek szánt akttorzó látható: se mell, se pina, ehelyett izmos hátat és egy jelentős darab feneket kapunk + egy bónusz női sarkot, a habkőfetisiszták nagyobb örömére. Hadd szaladjak az események elébe: a Penthouse olyan meztelennős magazin, ami szégyelli ezt, és minden eszközzel megpróbál másnak látszani. Például azzal, hogy elvétve mutat meztelen nőket.

Az előlapon szembeötlik még, hogy ezt a kiadványt is valamelyik illegális gesztista csoport tartja a markában. A legdurvább, szinte überelhetetlen találat az undorító alcím - havi érzés férfiaknak -, míg a Hárem az igazság a könnyed, a Lelopják a csillagot is a kékről meg a béna iskolát képviseli.

Élethalálharc a finnugorokkal

A nyomtatott sajtó meghaladhatatlan csúcsteljesítményei az induló kiadványok elején található főszerkesztői beköszöntők-krédók. Ezúttal sincs másként: kacagással vegyes megrendüléssel asszisztálhatunk Pósa főszerkesztő (ex-Playboy) küzdelméhez egy kicsiny, de bonyolult finnugor nyelv alakzataival. Van itt az élet örömeit rejtő, de provokatív életművészet, olyan nappali, ami a legnagyobb élet- és olvasmánytér, sőt, Kettesben nevet viselő, önmagáért beszélő amerikai képanyag is. Hogy a végén megtudjuk, milyen is ez a Penthouse: Lágy, de mégis felébreszti az ősi ösztönöket.

Hát akkor ugorjunk bele a fertőbe!

A Penthouse beltartalma zavarba ejtő. Ha gyorsan, mélyebb beleolvasás nélkül átpörgetjük, a tipikus pina-autók-órák-szivar tematikát sejteni benne. Ha a címeket is megnézzük, elkezd kirajzolódni az ideális Penthouse-olvasó fantomképe. Az ideális Penthouse-olvasó a környezetszennyezésen és a könnyűdrogok népszerűségén felháborodva megigazítja egymillió forintos karóráját, majd egy palack Weininger Soproni Frettner Cuvée és egy szivarhamutartó segítségével szétválasztja az egymást artisztikusan nyalogató titkárnőket, hogy elárulja nekik a borzalmas igazságot: Szófia specialitása az olcsó atomfegyver.

Nézzük a részleteket!

Ahhoz képest, hogy egy ilyen laptól a habzsolás és hedonizmus dicsőítését vártam volna, a legelső cikk egy szenvedélyes-átkozódós környezetvédő kirohanás a Balaton-parti telkek és a Szovjetunióból idehurcolt növényevők ellen, akik a táj legfőbb építőanyagaként használt nádnak adták meg a magukét. A szerző ezenfelül az illegális mutyistég kifejezéssel ajándékoz meg minket.

Doktor Pósa és az állatok

A következő írás legalább ennyire zavarba ejtő. Maga a főszerkesztő veszi fel újra a keresztjét, a klaviatúrát, és írásba fog. Ezúttal szenvedélyes kirohanást ereszt meg a marihuána fogyasztása ellen. Bár a nyolcvan év alatti korosztálynak szóló életmódmagazinok a világon mindenhol tekintetbe veszik a realitást, és nem ágálnak a könnyűdrogok ellen, hiszen olvasóik jelentős része rendszeresen, bűntudat nélkül, sőt élvezettel fogyaszt ilyeneket, minden főszerkesztő emberi joga, hogy utálja a füvet. Doktor Pósa azonban annyira primitív érveléssel próbálkozik, hogy az szinte kiszaggatja a papírt.

Egy meg nem nevezett állatkísérletre utal - azt sem tudjuk meg, hogy majmokkal, kutyákkal, fácánokkal vagy pinamagazin-szerkesztőkkel végezték-e a kísérletet -, amelynek során egy ketrecben különböző módon megjelölt területeket alakítottak ki, és az állatok az eltérő egységekben más-más injekciót kaptak. Az eredmény pedig az lett, hogy ahol füves szúrást kaptak, oda akkor is visszatértek, ha azt különböző eszközökkel akadályozni próbálták a tudósok. Önök szerint a rendszeresen marihuánát szívó ember másként viselkedik? - teszi fel a szónoki kérdést Pósa professzor. Nem - kiáltom egy emberként -, mi emberek pont úgy reagálunk minden anyagra, mint a meg nem nevezett kísérleti állatok. Tapi kutyám, mondjuk, nagyon szeretett szarvasszarban fetrengeni, én meg nem, de ez a statisztikai hibahatáron belül van. Lapozzunk.

Az aktivista fertály után szigorúan szexmentes Sváby András-interjút találunk, két érdekessége van: az alany egy adott ponton verbálisan benyal Tóta W. kollegának, majd bátran ki meri mondani: az az igazság, hogy engem a nézők szeretnek..

Rohadt papok

A lapban ezután a szokásos csődörmagazin-tételek sorakoznak: drága kütyük bemutatása, DVD-ajánló, szellemesen megírt lemezajánló - Van egy keményen jó zenei stílus és egy hozzáértő hangszerelés -, aztán tévékritika-szerűség, majd végre az első csaj, ugyan már harminc, viszont kétdiplomás doktor, aki mindig is szoros kapcsolatban állt a szexualitásával, és ez nagy kihívás számára.

Ezután olvashatunk egy amerikai mesterlövészről aránylag érdekes dolgokat, a vitorlás Amerika-kupáról egy meglepően informatív anyagot, hogy belefussunk a misztikus "Vallás XXI." címet viselő képriportba, amiből megtudhatjuk, hogy a különböző vallások javarészt a hívőket segíteni hivatottak, ahelyett, hogy mondjuk a repülőgép-modellezőket támogatnák a rohadt papok. Rövid szivartartós-műkereskedős kitérő után ismét nők jelennek meg, Muhari László szolid aktfotóin.

Interjú következik, méghozzá Schiffer Miklós stíluskirály életművésszel, akiről csak azt felejtik el megmondani, hogy kicsoda. Ő viszont olyanokat árul el, hogy amikor az életművész utazik, akkor drágán lakik. Az egyik kérdésnél kiderül, hogy a Penthouse-nak bizony megvan a maga határozott véleménye a beillatosított buzikról, ráadásul az izzadságszag pártján áll. A titokzatos Schiffer arról beszél, hogy nyugaton lassan több a férfi illatszer, mint a női. Mire a kérdező: Határt azért csak kell húzni valahol.

Bűz, politika, bolgár atomfegyver

Szúrós szagú favágókról ábrándozva hajtok tovább, keresztül a borrovaton - Szekszárd volt/van az a borvidékünk, amely germanizmussal élve: el van bújva -, át a könyvajánlón (Steven Saylortól a Végzet fegyverét is bemutatják, ami tényleg az utóbbi idők legjobb krimijeinek egyike), át az Ingvar Kamprad-cikken, hogy egy igen hosszú és alapos, bár tökéletesen műfajidegen írásba fussak bele az Európai Unió szervezeteiről.

Ezután jön az egyik csúcscikk, a 10 bűnös város, ami leleplezi, hogy London specialitása az iszlám terrorizmus, Szófiáé a nukleáris fegyverek, Párizsé pedig - sosem találnák ki - az antiszemitizmus. Aztán majdnem érdekes, de tényeket, megszólalókat nélkülöző cikk az arab sejkek magyar macáiról, hogy a sok kiéheztetés után lelombozott érzékeinket egy szoftleszbikus fotósorozat próbálja felpezsdíteni, sikertelenül. Sajátos - és jó - szerkesztői vicc, hogy a következő anyag a korai magömlésről szól, ráadásul egy majomanya képével illusztrálva.

Vannak még mellre és pinára helyezve lefotózott fél-egymillió forintos órák, ismertetés Carlos Santanáról és a Rolls-Royce-ról és Kappadókiáról, meg egy szigorúan erotikamentes széria egy igazi vörös vadmacskáról, aztán kiszól a fogorvos, hogy be lehet fáradni. (Utolsó idézetünk, a macskás széria bevezetőjéből: Az első pillanatban Zita szemében még látszott valami szorongás - mint az ilyedt őzében, amikor szembenéz az ismeretlennel.)

A Penthouse igen praktikus lap, mondhatni ideális olvasmány orvosi rendelőben és fodrásznál. A címe miatt a többi várakozó merésznek fogja gondolni Önt, jó sok cikk van benne, így egy komplex gyökérkezelés-sorozatot is ki lehet húzni vele, ugyanakkor elvétve szerepelnek benne meztelen nők, kihívóak meg egyáltalán nem, így nem kell attól tartani, hogy gigászi erekciója miatt Ön kínos helyzetbe kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!