Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Programajánló a városban ragadtaknak

2007.10.22. 10:30
Nem minden kulturális létesítmény pályázott 56-os emlékműsorra idén. Nézzük, mit nyújt a hosszú hétvége fennmaradó részének (nem túl gazdag) kulturális kínálata.

Szögezzük le, október 23-án nehéz mással foglalkozni, főleg Budapesten, mint október 23-ával. Ettől függetlenül akad egy-két kulturális program a hosszú hétvége maradék részére, persze nem nagy a választék, mert az ünnep mindent visz.

Hétfő, október 22.

Ha még van rá jegy, mindenképp nézzék meg a Művészetek Palotájában a Naplegendát a Magyar Állami Népi Együttes előadásában. Este hétkor kezdődik, és már azért is érdemes megnézni, hogy megtudják, mire mondják azt az alkotók az ismertetőben, hogy valami egészen eredeti, eddig nem látott látvány- és hangzásvilágot hoztak létre ezzel a népzene és a world music stílusában készült zeneművel.

Hétfőn újra nálunk koncertezik a finn Korpiklaani, most az A38-on, a Folk'n'Troll fesztiválon. Fellép velük a Kivimetsan Druidi és még három magyar együttes: a Dalriada, a Moon and the Nightspirit, a Dyas és a Yava.

A tízéves Hólyagcirkusz Társulat nem lustálkodik az adott időintervallumban. Kerek jubileumukat október 22-28-ig ünneplik, ennek keretein belül 22-én este a Merlinben a Hólyagcirkusz című etno-opera-buffa előadásukat mutatják be. „A porond formájú díszlet bambuszoszlopok rendszeréből áll, amelybe különböző hangszertípusok vannak beépítve. A húrok alá felfújt disznóhólyagok kerülnek…”

A Maydayt nem azért ajánlom, hogy bárki is elmenjen, hanem csak azért, mert lesz. Bár szerintem már a szórólapdizájn igénytelensége is megszűrheti az oda illő vendégeket, és a felhozatal sem olyan erős, hogy a kopasz BMW-s technósokon kívüli célközönségre is számíthasson. A hetedik alkalommal kis hazánkba látogató partisorozat idei mottója a New Euphoria, ez biztos valami új partidrognak a neve, mert amúgy mi lehet benne az újdonság. Főleg, ha a lélektelen Syma csarnokban tartják. Az árát elkérik, a helyszínen 6900 forint a belépő. De a Studio nevű másik hodálynak is lesz sztárvendége hétfőn, a szokásos Bárány-Jován párost most Axwell erősíti.

Kedd, október 23.

Izgalmas felütéssel kezdhetjük a forradalmi megemlékezéseinket, ha kedden délután háromkor elmegyünk az Orosz Kulturális Központba, ahol a modern alkalmazott művészetről tartanak beszélgetést a társaskörben.

A Vígszínházban 23-án szintén délután háromkor a Hamupipőke (zenés mesejáték két részben) megy Iglódi István rendezésében, Kéri Kitty, Pápai Erika és Igó Éva főszereplésével.

A Tabán moziba viszont én is elmennék, mert a Balázs Béla Stúdió filmjeiből válogatnak. A vetítéssorozat célja a BBS-ben 1961 és 1972 között készült alkotások meghatározó tematikai és formai csoportjainak bemutatása. Október 23-án 20 órakor a forradalom újragondolásának jegyében Magyar Dezső: Agitátorok (1971, 82 perc) majd Büntetőexpedíció (1970, 37 perc, operatőr Ragályi Elemér) című filmjét vetítik.

A Kék Yukban sem marad esemény nélkül a forradalmi megemlékezés, hét órától a Watain nevű brutális, svéd black metál banda játszik, akik legutóbb egy kórházból loptak embervért.

Programajánlónkat a Josefina Blues Bell klubban tartott ünnepi Nagy Feró és a Beatrice koncert koronázza meg. Erről nem is kell többet mondani. Az itallal pedig csak vigyázzanak, mert úgy hallottuk, 23-án a rendőrség következetesen fog fellépni a rendbontók ellen. Illetve ne feledjék, a Fővárosi Nagycirkuszban pedig mindkét szabadnapon megtekinthetik a Kínai Nemzeti Cirkusz előadását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!