Ramadán a bazilika előtt

2006.10.10. 14:00
Török ételekkel várják napnyugta után az arra járókat a Szent István bazilika előtt. Keresztény harangszó és müezzinének, Budapesten, három napos ízelítő az egyik legfontosabb iszlám ünnepből.

Hétfő este óta sátor áll a Szent István bazilika előtt, a térnek ebben a szegletében asztalok és székek, napnyugta után pedig vacsoraosztás - mindez a ramadán jegyében. A Dialógus Platform Egyesület - amelyet 2005-ben alapítottak budapesti török és magyar értelmiségiek, tudósok és önkéntesek - idáig egyedülálló kezdeményezésként három napra sátrat állított, hogy az egyik legfontosabb iszlám ünnep, a ramadán egyik vonatkozását, a baráti vacsorameghívást megmutassák.

Az őszinte kedvességgel kínált menü hétfőn borsmentás sárgaborsóleves, sült zöldséges aprópecsenye rizzsel és török sütemény. Az invitálásnak kevés arra járó áll ellent, sokan inkább csak zavarukban, vagy időhiányra hivatkozva nem ülnek le a terített asztalok valamelyikéhez. A vacsorához - a muszlim ünnepi szokásnak megfelelően - csak napnyugta után láthatnak hozzá, ezt az esti imára szólító müezzinének is jelzi.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Géza atya is megvacsorázott

"Remélem dugig lesz a sátor mindkét hátralévő nap" - mondják a harmincas éveik elején járó Szilvi, Mónika és Emese. Ketten közülük törökórára járnak, így kerültek az első köztéri ramadánvacsorára. Egyikük azért tanulja a nyelvet, hogy barátjával annak anyanyelvén is tudjon beszélgetni, barátnőjénél azonban egész más a motiváció: egyszer lemotorozott Isztambulig és ott annyira megtetszett neki minden, hogy úgy érezte, meg kell tanulnia törökül.

Épp elfogy baklávájuk utolsó morzsája is, amikor Ahmet az egyesület képviseletében bejelenti két török üzletember játékát. A gitárral kísért ének a Bazilika hétórás harangszavával keveredik némiképp és szimbolikusan, ezért a Bazilika plébánosához, Szabó Géza kanonokhoz lépünk, aki már szintén túl van vacsoráján:

"Egy-két mondatban a vasárnapi misén kihirdettem, hogy lesz ez az esemény. Nem egyedi jelenség, hogy itt áll a sátor a Bazilika mellett: például Bécsben is egy katolikus templom mellett állítják fel a ramadánsátort. Nagyrabecsüléssel vagyok az egyesület iránt. A ramadán ünnepének az is a lényege, hogy vallási hovatartozás nélkül találkozzanak az emberek."

Törökök Magyarországon
Magyarországon közel ezer regisztrált török ember él, egyes becslések szerint azonban számuk a 2500-at is elérheti. Többségük üzletember, a textiliparral kapcsolatos tevékenységet végez , sokan napközben a Józsefvárosi piacon árusítanak és jelentős számú vendéglátós is van közöttük.

A plébános úrtól megtudjuk, a tér használata különféle engedélyekhez van kötve, a terület a fővárosé, az V. kerület és a Bazilika tudtán kívül senki sem állíthat fel sátrat a téren.

Géza atyával az egyesület kapcsolata kimondottan jó: "Voltak kedvesek meghívni Törökországba, sajnos nem tudtam elmenni, de a Bazilika négy képviselője ellátogatott hozzájuk."

"Jövünk még"

Zsuzsi és Gábor budapesti fiatalok is a vasárnapi misén hallották Géza atyától, hogy lesz a bazilika előtt ramadáni vacsora. "Meglepő volt, hogy ő szólt" - mondja Gábor miközben a borsmentás lencselevest kanalazza. "Nagyon jó itt hangulat, nagyon kedves mindenki és borzasztó jól esik ez a fajta vendégszeretet" - teszi hozzá. Egyikük sem járt még Törökországban, bár Gábor volt már Egyiptomban, így ő kapott már némi ízelítőt a muszlim világ értékeiből, amik közül ismét csak a vendégszeretetet emeli ki.

"Ha meghívnak, biztosan jövünk még" - mondja harangszóval kísért játékuk végeztével az egyik üzletember-zenész, Ahmet pedig arról biztosít minket, hogy ha ilyen kellemes hangulatban telik el a kedd és a szerda este is, mint ahogy a hétfő, jövőre Budapest több közterén is állítanak a ramadánsátrakat - terveik szerint az egész böjti hónap idejére.

Ramadán
Az iszlám öt fő törvénye közül komoly megpróbáltatást jelentő szabály a böjtölés megtartása a ramadán havában. A böjti hónap során az igazhitű muzulmán napkeltétől napnyugtáig nem ehet, nem ihat, nem dohányozhat, szexuális életet sem élhet. A böjt alól mentesül, aki utazik, beteg, vagy az egészségét veszélyeztetné a szigorú megpróbáltatás. Amennyiben bizonyos ok miatt a böjt nem tartható meg, az elvesztett napokat pótolni kell, tehát a hónap elmúltával annyival több napig kell böjtölni, ahány napot elvesztegetett a hívő. A böjti előírások ugyanakkor hagytak "kibúvókat", például megváltható az önéheztetés szegény emberek étkeztetésével, és a nappali éhkoppot esténként hagyományosan vidám falatozás, vendégeskedés váltja föl. (Forrás: terebess.hu)