Vége a romkocsmák aranykorának

2006.05.04. 19:52
Az idei nyár már nem a romkocsmák közti önfeledt vándorlással telik. Nem nyílik meg a Mumus, a Tetthely és valószínűleg a Szimpla kiskert sem. A hungarikumnak számító mulatók legjobbjai azonban megmaradtak, igaz, a romantikus lepusztultság helyét a szervezettség veszi át.
Új programot kell kitalálnia a nyári estékre a budapesti alterosoknak, művészeknek, művészalkatúaknak és a fapados utazás időtartamára lelazuló nyugati fiataloknak. Kutatásunk arra enged következtetni, hogy véget ért a romszórakozóhelyek kora. A néhány évvel ezelőtti felfutás után idén csak három, szerencsés esetben négy régi épület udvarán nyílik kocsma.

Az éjjelek pedig a gyaloglás szerelmesei számára telnek majd az udvarok közti önfeledt botorkálással és ismerőskereséssel, a romszórakozóhely-hálózat csomópontjai ugyanis meglehetős távolságra kerültek egymástól. Úgy tűnik, igaza lett azoknak, akik szerint a hungarikumnak számító romkocsmák ideje véges, és a helyek vagy intézményesülnek, vagy eltűnnek.

A rompláza marad - Szimpla kert

A romkocsma az mi?
A levéldömping miatt ki kell emelnünk: cikkünk nem minden, a budapesti alterszubkultúrában népszerű helyet vesz sorba. Cikkünk csak a néhány éve feltűnt új modellről, a romkocsmákról szól. Bármennyire is szeretjük a West Balkánt, a Holdudvart, a Sark kertet vagy a Platánt, és bármennyire nem szeretjük a Romkertet, ezek formájukban azért hagyományos kerthelyiségek.

A romkocsmák régi, üres bérházak, gyárak udvarán működnek, inkább kihasználva mint alakítva a környezetüket. Ezekről írtunk Önöknek.

Ráadásul új piaci szereplőkről sem tudunk beszámolni. Megmarad a romkocsmák archetípusát megteremtő Szimpla Kazinczy utcai részlege, amely az évek alatt romplázává nőtte ki magát. A hagyományosan szedett-vedett bútorokkal és sörpadokkal berendezett helynek van ugyanis nagy fedett része is esős időre, továbbá működik a tűzfalaktól övezett, hangulatos kertmozi, szerveznek koncerteket, a wellness vonalon pedig pingpong- és csocsóasztalok körül ugrálhat az ittas közönség.

Bizonytalan ugyanakkor a csendes, beszélgetős helyeket kedvelők törzshelyének, a Szimpla kiskertnek a sorsa. Bár a burjánzó kerttel rendelkező egykori iskola üresen áll, az önkormányzat reméli, hogy el tudja adni az ingatlant. Így csak az utolsó pillanatban derül majd ki, hogy a szokásos június 15-én megnyitnak-e, tudtuk meg a Szimpla egyik tulajdonosától, Kiss Attilától.

Száműzetésben - Szóda udvar

Folytatódik a Szóda udvar száműzetése. A hajdan az egyik legnépszerűbb romkocsmát üzemeltető Szóda idén sem tudta megszerezni a Dob utca 19-es számú házának udvarát, amelynek fái alatt két éve a harminc év alatti budapesti értelmiségiek és/vagy biciklivel rendelkezők mindegyike legalább négyszer megfordult.

Így a két tulajdonos megint az ötödik kerület polgári környezetében próbálja meghonosítani a mackófelsős szórakozási formát. Az egykori Posta bank bronzszarvasokkal díszített kút köré szerveződő, márványpadlós udvara tavaly nem lett a nyár legnépszerűbb szórakozóhelye.

A hely híreink szerint idén a Szimpla kiskert által kijelölt piaci résbe igyekszik betörni. A Szóda Szabadtéri Szalon néven május 4-én megnyitó kocsma nem a lepusztult romantikát, hanem a meghitt, de sajátos hangulatot keresőket célozza meg. Tippünk szerint a József Nádor téri kocsma a magánéletet megbeszélő barátnők, komoly fiatalemberek és elsőrandizók körében arat majd.

A Szabadtéri Szalon a Wesselényi utcai anyaintézmény hangulatát viszi ki a szabadtérre, halk háttérzenével, árulta el az egyik tulaj. A faszékek és kerti asztalok helyett beltéri bútorok kerültek az udvarra, dohányzóasztalokkal, mondta Stern Péter. De a bloggerek egyelőre ne tegyék át székhelyüket, wifi ugyanis nem lesz a Szalonban.

Stern Péter a nosztalgiába feledkezettek megnyugtatására elmondta még, hogy nem törődtek bele száműzetésükbe, és elképzelhetőnek tartják, hogy még a szezonban megnyitják egykori, Dob utcai helyüket. Mint arról beszámoltunk, a hetedik kerületi önkormányzat igyekszik visszaszorítani ezt a szórakozási formát, állításuk szerint néhány helyi lakót ugyanis zavarnak a romkocsmák.

Az eszme tovább él - Tűzraktár

A romszórakozóhelyek lángját a legfiatalabb játékos, a tavaly pályára lépő Tűzraktár viszi tovább. A belső változások miatt a szervezők által idén Tűzraktér néven emlegetett hatalmas gyár udvarán tehát lesznek székek, asztalok és persze bárpult.

Mindez új, mivel az előző vendéglátós társaság vitte magával az összes mozdítható és mozdíthatatlan tulajdonát, tudtuk meg Binges Viktória sajtóstól. Bár a Tűzraktár van a legmesszebb a belvárostól, vélhetően idén is nagy forgalmat bonyolít majd, mert amellett, hogy minden este játszik majd dj és az elpilledt, vörös szemmel merengőket vizuális effektekkel szórakoztató vj, kulturális központ is működik a megdöbbentő méretű komplexumban.

Az állami kitüntetésben részesített szervezők ugyanis színházi programokat, koncerteket és kiállításokat szerveznek a Tűzoltó utcai centrumban.