Szilárda
-4 °C
2 °C

Médiatiszta románc

2004.07.06. 16:47
Összeházasodik-e Geszti Péter és Nagy Kriszta, az Árpa Attilá-s festményével elhíresült festőnő, vagy szándékos botránykeltés az ügy? Az Index riportere találkozik a házasulandókkal, hogy megtudja az igazságot. Geszti beszámol a kultúrák nászáról, Tereskova közben műalkotássá alakítja az Indexet, és bevallja, a nők arra vágynak, hogy megbélyegezzék őket. Végül megismerjük a tökéletes házasság titkát is, de a tudósító csak ül tovább bután. Fejtse meg a rejtélyt!
"Tudnom kellett volna, hogy a bulvársajtó nem fogja megérteni. Csak azt akarták látni, hogy az extravagáns Nagy Kriszta összeházasodik Geszti Péterrel. Pedig egészen másról van szó. Művészet." - mondta a képzőművésznő a telefonban. Művészet ugyebár sokféle van, egyesek vászonra csorgatnak festéket, épületeket csomagolnak be műszőrmébe, matricát ragasztanak nyilvános vécékben, sőt, verset írnak.

Nem lepődtem meg, hogy Nagy Kriszta festőnő egy ismert médiaszemélyiséggel köt házasságot önkifejezési célzattal. Különösen, hogy az Árpa Attila médiaszemélyiség fiktív részvételével született festménnyel egy éve már bizonyította: számára a magánélet határai nem ott végződnek, ahol az emberek kettőt fordítanak a hevederzáron.

Az etikett kézikönyvekben a magánügyek fejezet alatt tárgyalt dolgok Nagy Krisztánál átlógnak a kiállítótermekbe, ahol a látgató elgondolkozhat: mit is jelent a festőnő fehérneműs fotója alatt a Kortárs festőművész vagyok felirat. Vagy hogyan kell értelmezni a festményt, amin egy Árpa Attilára kísértetiesen hasonlító alak - mondjuk ki - megdug egy, a festőnőre kísértetiesen hasonlító alakot.

Igen a bőrkanapén

Nem tudtam viszont elképzelni, hogyan lesz mű abból, hogy két ember egy nemzetiszínű szalagba bújt nő előtt azt mondja, hogy igen. Vagy ejtőernyőzés közben, víz alatt, esetleg egy Tankcsapda koncert dühöngőjében rendezik a ceremóniát? Egyéb, a Fókuszból is kikopott ötletek villantak még át az agyamon, miközben beléptem a decens étterembe, ahol pont úgy ült Nagy Kriszta és Geszti Péter, ahogy az emberek délutánonként az ilyen helyeken ülni szoktak. Óriási nyúlfigurák helyett kávé volt előttük. Egyedül az A4-es print ütött el a bőrkanapés hangulattól.

Nézze meg az eljegyzési fotót és egyéb képeket!
"Ez én vagyok" - mutatott Tereskova a nőalakra, akinek az arca azért nem látszott, mert a képkivágáson kívülre került, a melleit a haja, a punciját pedig a keze takarta el. A kép háttal álló, bordóinges figurájáról pedig kiderült, hogy Geszti Péter.

"A szerelem örök - függetlenül" - olvastam fel bizonytalanul a feliratot. "Ez a kép, ezt a képet, majd megfested?" - tettem fel belemenős kérdést, kétségbeesetten kutatva valami támpont után. "Nem, ennek műnek a médiuma nem a vászon lesz, vagy egy óriásplakát, hanem az Index. Direkt úgy találtam ki." Értem - hazudtam.

A megbélyegzett nő

Kriszta szerencsére elodázta a kellemetlen szituációt, amikor is néma csöndben ülünk mind a hárman, szemünket az asztalon fekvő lapra függesztve. "Ezt a gyűrűt pedig tegnap kaptam Pétertől" - tolta az orrom alá a két kezet formázó gyűrűt. "Ezzel bélyegzett meg engem." - mondta büszkén. "Azt szeretném, ha megbillogoznának, hogy rajtam legyen egy férfi bélyege."

Egyedül vagyok magammal - Tereskova képei
És te ugyanilyen gyűrűt adtál Péternek? - csaptam le a témára, de csak elárultam maradi, feminizmustól fertőzött gondolkodásomat. "Ugyanez visszafelé nem megy." - mondta rövid habozás után Kriszta. "Figyelj, új feminizmus van. Légy szexi és gazdag. A szingliség eszméje hazugság. Csak felveszel egy szerepet, hogy elfedd a szánalmas helyzetet, amiben vagy. A nő nem lehet meg férfi nélkül." - fogalmazott gyorsan antifeminista kiáltványt, miközben én látványosan olyan arcot vágtam, mintha kávézgatás közben Martin Luther King megjegyezte volna: azért a rabszolgaságnak voltak jó oldalai is.

Ez az ügy nem bulvár szexuális kérdés - szólalt meg Geszti is. "Itt arról a hitről van szó, hogy tudok hinni Krisztában, és abban, hogy értékeset alkot. Tehetségmániás vagyok. Szivesen veszem tehetséges emberekkel körbe magam. Mindig szerettem úgy élni, hogy súrlódjak olyanokkal, akiktől újabb energiákat kapok, és cserébe adhatok is. Ez önzően hangzik, de vállalom. Mindig létezett bennem valami kalandorság."

"Én pedig ezt imádom benne. Én is kalandor akarok lenni."

Csak azért tudtam, hogy nem Juan, a dél-amerikai nagybirtokos fia vagyok, aki a kastély lépcsőfordulójában óvatlanul belehallgat egy beszélgetésbe, mert Nagy Kriszta mosolyogva még megjegyezte: "Érzed Péter, hogy közben a combodat simogatom?"

Kultúrák násza

"Most, ti, összeházasodni, fogtok?" - idéztem meg a közeli kínai büfé eladóját, de zavarom csak a kávékkal manőverező pincérnek tűnt fel.

Egyedül vagyok veled - Tereskova képei
"Ott van a kezén a gyűrű" - mondta kölykös vigyorral az egykori rapsztár. "De tudni kell, hogy ez egy eszmei házasság. Soha nem nyilatkoztam a szerelmi ügyeimről. Most is hangsúlyozom, számomra alapvetően egy műről van szó. Úgy értelmezem, hogy egy képzőművészeti alkotás születésében vehetek részt. A kapcsolatunk által szerintem két kultúrkör találkozik. A hiperkommersz médiafickó és az alternatív csaj kapcsolata bizonyítja, hogy a kultúrában nincsenek zárt körök.

A nyolcvanas, kilencvenes években tapasztaltam, hogy az értelmiségi elitkultúra tagjai lenézik a populáris kultúrát, amit én is képviselek. Miközben most egyre inkább arról szól a világ, hogy a tömeg- és a szubkultúra egybemosódik. És egymásból merít. A kommersz nem jelent feltétlenül értéktelent. A mi kapcsolatunk is valahogy a nyitottságról szól".

Reklám és merészség

Témánál voltunk, végre nem úgy ültem, mint egy Lux Elvirának maszkírozott balfék a "Szexuálpszichológus válaszol" egyenes adásában. A művésznő is helyeselt. "Amióta megismertem Pétert, tudtam, hogy szeretnék vele dolgozni. Azt gondoltam, hogy amit csinál, az ötös, amit én csinálok, az csillagos ötös, és istenien tudnék alkotni azon a területen, amiben ő otthon van. A reklámban. Eddig hiába próbálkoztam, még ő is visszautasított. Nem dolgozhattam vele, ezért hozzámegyek feleségül."

"De azt azért el szeretném mondani, hogy Geszti Péter számomra vonzó férfi, és még az is előfordulhat, hogy valamikor baszni is fogunk".

Egyedül vagyok nélküled- Tereskova képei
A megszólított úgy mosolygott, mintha Kriszta az új meggyes pite-receptjét adta volna elő. Majd, mint aki a koleszterinszegény étkezés híve, megjegyezte: "Ezekre azért ügyelni kellene. Ez a mondat nagyon merész, de a Blikk biztos, hogy csak ennyit ragad majd ki a történetből." Rémülten futott végig rajtam, hogy most talán meg kellene jegyeznem, ezzel szemben én mit látok ebben a történetben. A szalvéta babrálása helyett előre menekültem. Két szerep maradt a számomra. Akkor még úgy gondoltam, elkerülhetem a női újságíró vonalat, ha bevállalom a stréber diákzsurnalisztát. Tévedtem.

"Valamiféle alkotói közösséget formáltok tehát?" - igazítottam meg vastaglencséjű szemüvegemet, de kiderült, hogy nem. Közös gyerekük is van. A fotó, tudtam meg. Az egész azonban átkúszhat egyszer egy valóságosabb valóságba, tette hozzá Tereskova.

A tökéletes házasság

"Lehet, hogy hamarosan valóban oltár elé álltok?" - adtam meg magam a sorsnak. Nagy Kriszta rám nézett: "A jelennel akarok foglalkozni. Nem tudom miért kéne gondolnom az eljegyzésem pillanatában a házasságkötésem pillanatára. Nem csak a fénykép a közös alkotásunk, hanem ez a pillanat is, amiben vagyunk. Szerintem a legrosszabb, ha a művész az alkotás utóéletén morfondírozik. Nekem sétálgatnak a gondolatok a fejemben, eddig a vásznon fejeztem ki ezeket, most meg ebben a dologban. És talán nem is létezhet romantikusabb házasság, mint a miénk.

A végletes dolgokat csak egy milliméter választja el egymástól. A tökéletes boldogtalanság majdnem egyenlő a tökéletes boldogsággal, mind a kettö tökéletes, és ez már boldoggá tesz. Házasodni akarok, de csakis a tökéletes házasság érdekel, olyan, amit nem kezdhet ki a változás, mert rosszabb és a birtoklástól függetlenebb már nem lehet."

"De bárhogy is lesz, nem a média előtt tesszük majd." - mosolyodott el Geszti. "Szeretnénk, ha megmaradna ez az ügy médiatiszta történetnek" - bólogatott Nagy Kriszta. Médiatiszta, motyogtam.

Legénykérés - Tereskova levele Geszti Péternek
Kedves Peti!

1: Aházasságod válságba került.A feleséged szép, Te vonzó, gazdag, jó parti vagy. Szerelmesek voltatok egymásba. Mi kell még?

2: Én 10 év szerelem után elváltam a tökéletes páromtól, tulajdonképpen igazi ok nélkül.

3: Környezetünkben sorra mennek szét a kapcsolatok, és sokan érzik rosszul, egyedül magukat meglévő kapcsolatukban.

4: Amerikában megszületett egy fogalom, ami ma ebben az országban is közérthetövé vált: szingli.

5: Mint, ahogyan a legutóbbi müvemen olvasható: Egyedül vagyok melletted, Egyedül vagyok magammal, Egyedül vagyok nélküled. Emberek, akik látják ezeket a képeket, értik, együtt éreznek, mert ezt érzik nélkülem is, egyetértve velem.

6: K:- Peti, Te is így érzed magad? GP:-...A lét egyedüllét. Csak a másodpercekre boldognak nyilvánított pillanatokban nem tünik az egyedüli létnek. A másodpercek pedig néha évekig tartanak.

7: Egyedül vagyunk magunkkal, és mostanában ezen nemigen lehet változtatni, talán a csillagok állnak így, talán a kor követelménye ez, mint az is, hogy légkondit kell szereltetnünk a lakásainkba.

8: Egyedül vagyok, mert a szerelem nem müködik, a romantika sosem volt igaz, a bizalom elveszett, a félelmek megbénítják a szexet.

Mit kell hát tenni ilyen helyzetben? Házasodni kell szerelem, bizalom, és szex nélkül, egyedül magammal, veled, és nélküled!Ha minden romlásra van ítélve, csináljuk az eleve rosszat, és ha kell alapítsunk reá családot!

K:- Hát Geszti Péter, ebben a felfordult világban kérdezem, leszel-e a férjem?
GP: Igen, Nagy Kriszta. Ha már az eszményi házasság lehetetlenségnek tünik, akkor létezzen egy eszmei! Velünk és nélkülünk. Szerelem mindörökké - Függetlenül.

(A jeggyűrű igazi, a szándék igazi, a házasság törvényes)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!