Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megdöntötték a Rubik-kocka kirakásának világrekordját

2007.05.20. 22:30
Egy perc tizenöt másodperc alatt, vakon rakta ki a kockát a 19 éves kaliforniai egyetemista Torontóban. Ezzel nevezte magát az őszi budapesti világbajnokságra. A Rubik-kockából eddig több mint 300 milliót adtak el, így még mindig minden idők legnépszerűbb játéka.

A 19 éves Chris Krueger amerikai egyetemista 1 perc 15 másodpercre javította a kocka kirakásának világrekordját az első kanadai Rubik-kocka versenyen Torontóban. Az amerikai egyetemista abban a kategóriában versenyzett, amiben bekötött szemmel kell kirakni a kockát. Krueger saját bevallása szerint egy éven át készült a versenyre, és arra, hogy világrekordot döntsön. Krueger képviselheti majd hazáját az őszi budapesti Rubik-kocka világbajnokságon.

"Azért kezdtem egyre több időt foglalkozni a Rubik-kockával, mert tévénézés közben is el akartam magam foglalni valami hasznossal" - állította a tizenkilenc éves fiú, aki Denver külvárosában nőtt fel, és biológiát és kínai nyelvet tanul a Dél-Kaliforniai Egyetemen.


Chris Krueger

A versenyt egyébként több kategóriában is megrendezték, a klasszikus háromszor hármas kocka egyik oldalár leggyorsabban, szemkendő nélkül a tizenhárom éves Harris Chan rakta ki 14,25 másodperc alatt, ezzel az eredménnyel ő is kvalifikálta magát a budapesti világbajnokságra. A Rubik-kocka kétszer-kettes szeletével a tizenhét éves Craig Bouchard mindössze 8,75 másodperc alatt végzett, de ez csak az országos rekord megdöntésére volt elegendő.

A Rubik-kockát Rubik Ernő 1974-ben találta fel, a játék a nyolcvanas évek szimbólumává vált, 300 milliót adtak el belőle, ezzel most is a világ legnépszerűbb játéka. A Rubik-láz tetőfokán az Egyesült Államokban még Névtelen Kockafüggők Klubja is működött, amely megpróbálta leszoktatni a kórós játékfüggőket szenvedélyükről, a Rubik-kocka csavargatásáról.