Európa legjobb séfjei Budapesten

2008.09.27. 12:36
A világ legrégebbi és legjelentősebb gasztronómiai egyesülete Budapesten tartja avatási ceremóniáját október 2. és 5. között.

A Conférie de la Chaine des Rotisseurs, Association Mondial de la Gastronomie szervezet gyökerei a XIII. századba, Franciaországba nyúlnak vissza. Eredetileg e kiváló középkori szakácsok a libasütés mesterei voltak. A francia forradalom idején, 1793-ban feloszlatták a szervezetet, amely csak 1950-ben éledt újjá Párizsban. A pajzsos-láncos szalagot, mint megkülönböztető jelzést csak kiváló szakácsok viselhetik szerte a világon.

Magyarországon 1990-ben alakult meg a honi tagozat, amelynek egyik legfontosabb eseménye a két évenkénti avatási ceremónia, amikor felveszik az új tagokat.

Hazánkban 150 tagja van a 70 ország legjobb séfjeit és gasztronómusait tömörítő szervezetnek. Amelyik étterem bejáratánál a pajzsos jel megtalálható, arról a világ minden táján élők tudják: ott nem főzhetnek rosszul. Versenyeik a legrangosabb nemzetközi gasztronómiai megmérettetések közé tartoznak.