Kígyót mentett a belvárosban az Index

2005.07.06. 09:56
Biokommandónk megment egy belvárosban talált kígyót, ami valójában egy sikló. Kiderítjük, mit kell tenni, ha vadállatot találunk az utcánkban, vagy ha óriásivá nőtt az ékszerteknősünk. Megtudjuk, ahol kígyó van, ott nincs macska.

"Azonnal hívd a Puskin kávézót, kígyót találtak" - riadóztatott hétfő este a kapcsolatrendszerét a politika mellett zoológiai vonalon is ápoló kollégánk, Zutyu. A helyzet komolynak tűnt, az üzletvezető izgatottan mesélte nekünk telefonon, hogy kígyót fogtak a belvárosi kávézó teraszán. "Hívtuk az állatkertet, de elhajtottak minket. Elengednénk, de mi van ha mérges?" - aggodalmaskodott a telefonba Márk, az üzletvezető.

A kígyó megmentője, a kígyós butéliával
A kígyó megmentője, a kígyós butéliával

Gyors szervezés után megállapodtunk, hogy a helyszínen azonosítjuk be az állatot, és a mérgesség fokától függően akcióba lépünk. Addig is helyezzék biztonságba, lehetőleg úgy, hogy elmászni ne tudjon, de ne is fulladjon meg, javasolta a kígyókalandba társamul szegődő Földes kolléga, a Természet Barátja. A megoldás, mint kedd délben tapasztaltuk, egy egyliteres butélia lett.

Siklóval a város körül

A kígyót - amit a Természet Barátja vízisiklóként azonosított - Timi, a pincérlány terelte az üvegbe. "Nem féltél?" - lépett a tényfeltárás útjára Földes kolléga. "Nem. De azért papírral fogtam meg" - mesélte Timi, aki ezután élénken érdeklődött a kígyót érintő terveinkről.

Egy siklóval kár lenne zaklatni az állatkertet, gondoltuk, és úgy döntöttünk, hogy a Margit-szigeti kis tó ideális élőhely lehet egy láthatóan urbánus beállítottságú hüllő számára. A kis tóról megérkeztünkkor kiderül, hogy sajátos biorezervátumként nem is találhatnánk ideálisabb lakóhelyet egy növendék siklónak.

A tóban a vizililiomok alatt giccses aranyhalakat és méretes pontyokat láttunk, az apró halak pedig zsákmányul szolgálhatnak a negyvencentis, ceruzavékony sikló számára, váltunk David Attenborough-vá néhány pillanatra. A kéttenyérnyi ékszerteknősök pedig a sikló egyáltalán nem természetes ellenségeként biztosítják a vad természet törvényeinek működését. A sikló - aminek nem adtunk nevet - búcsúzóul lehugyozta a kezem, amihez Földes kolléga, a Természet Barátja tárgyszerűen annyit fűzött hozzá: ez jellegzetes védekezési reakció.

Állatot az állatkertbe?

A sikló sorsa az Index biokommandójának fellépésével szerencsésen megoldódott, de mi a teendő, ha nem éri el kedvenc portálját, amikor töröttszárnyú sast, kígyót vagy törpevízilovat talál kapuja előtt? Felhívtuk Hanga Zoltánt, az állatkert sajtósát, aki elmondta, az állatkert ékszerteknősök és sérült madarak esetében tud biztosan segíteni, egzotikus vagy veszélyes állatoknál azonban a rendőrség értesítése a megoldás.


Király kollega a kígyóval
Nem biztos egyébként, hogy rendkívüli dolog vadállattal találkozni a városban, tudtuk meg. A bagoly, nyest, görény, sün, denevér ritkán látott, de azért urbánus életmódot folytató állatok.

Az állatkertet sérült madarak esetében érdemes hívni, működtetnek ugyanis egy madármentő állomást, ami védett madarak ellátására jött létre, de gondoznak mindenféle, fészekből kipottyant, törött szárnyú madarat is. Az állatokat felépülésük után visszatelepítik a természetbe.

Korlátlan számban fogad be az állatkert ékszerteknősöket, mégpedig azért, hogy elkerüljék, hogy a helyes kis állatból óriási jószágokká hízó teknősöket megrémült gazdáik a természetes vizekbe eresszék el. A nálunk nem őshonos állat ugyanis könnyen alkalmazkodik klímánkhoz, és kiszorítja élőhelyéről a szerény, félénk mocsári teknősöket, amelyek már így is védettek. Az állatkert nagy tavában ugyanakkor már így is több száz ékszerteknősnek biztosítanak teknőshöz méltó életet.

Anakonda a megállóban

A rendőrséget kell hívni, ha nagy, vagy veszélyesnek tűnő állattal találnánk magunkat szembe az utcán, tanácsolta Hanga Zoltán. Az állatkertnek nincs ugyanis helyszínre vonuló csoportja, és csak akkor szállnak ki a buszmegállóban tekergő anakondához, ha valamilyen hatóság értesíti őket. A rendőrség értesítése azért is célszerűbb, mert ők biztosítani tudják a terepet addig, míg a szakember megérkezik, és kiszabadítja a gyereket a kígyó szorításából.

Kígyó az őstermészetben
Kígyó az őstermészetben
Az emberek, az állatkert kommunikációjának köszönhetően, egyre kevesebbszer keresik indokolatlanul az állatkert segítségét, nem hoznak be például kiránduláson talált kis őzet (ami nem árva, hanem csak pillanatnyilag tartózkodik egyedül), erősítette meg az emberek okításába vetett hitünket a szóvivő, majd egy anekdotával búcsúzott.

Egy idős hölgy hívta néhány éve az állatkertet, hogy kígyó van a kéményében. "Látta az állatot?" - kérdezte a szakértő. "Nem" - felelte a néni. "Nem lehet, hogy macska?" - vetette fel a szakértő. "Nem" - állította a néni. "Miért nem?" - firtatta a szakértő. "Mert ahol kígyó van, ott nincs macska".