Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Softballosok vagyunk, faszagyerekek

2007.10.16. 19:00
Az 1887-ben George Hancock által kitalált softball 2012-ben a baseball-lal együtt már olimpiai sport lesz. Csak Amerikában évente legalább egyszer 40 millió ember játszik ilyet: szabad levegő, ütő, labda, kesztyű és sisak kell hozzá, meg egy gyémánt alakú pálya. Szentendrén megvolt a döntő, kitermelt egy hőst a meccs.

"Softballosok vagyunk, faszagyerekek / Értünk csörögnek a sörösüvegek / Mert az egész világ tudja / hogy a Sopronnál nincs jobb, jobb, jobb" - éneklik a soproni cserék az éppen ütő csapattársuknak, aki egy bázist futott.

Porzik a pálya, a dobás rossz

Szentendrén vagyunk kellemes napsütésben az ebéd után, mint egy amerikai családi filmben: kellemes hangulatú szurkolás, fiatal srácok dobálják egymás kesztyűjébe a labdát, kutya szalad ki az erdőből. Hotdog nincs. A Szentendre Sleepwalkers játszik a Notebooksopron Squirrels-zel. Balra a Szentendre kemény magja kiabál be, mert a pályán a Szentendre pitcherje (dobója) dobálja a labdát a soproni batternek (ütő). Az gyorsan kiderül, miért a baseballról nevezték el a szemellenzős sapkát, mert kifolyik a szemünk a napon.

A lánytestvér

Az amerikai sportok közül itthon a baseball és lánytestvére, a softball a legkevésbé ismert, pedig ez a legfontosabb, a nemzeti sport. Az amerikai focinak könnyű: a Budapesti Wolves hathatós munkájával megalakult a bajnokság, az utánpótlás, az edző- és játékvezető-képzés is, ráadásul folyamatosan megy az NFL a tévében (most dobta Tom Brady az ötödik touchdownját a Dallasnak!), a kosárlabda régóta népszerű, de a baseballról semmi információ szinte, nem beszélve a softballról. Pedig Hollywoodban sorra gyártják a baseballos filmeket, mondjuk itt nem köpködnek annyit, nincsenek kötekedések és beszólások és a bíróhoz is nagyon tisztességesen szólnak, pedig a szakértő is kifogásolta, hogy szűkre szabja a strike-zónát.

Még most is keresik az elütött labdáját

Nem kell az ütés

Zsófival, a Hungarian Astros egyik outfielderével (védekezés) és batterével (támadás) közelítjük meg a bajnoki döntőt, akinek hosszú idő után pont a döntőre kell beugrania, mert a délelőtti elődöntőben szereplő csapattársa nem ért rá. Állítólag öt-hat éve mindig a budapestiek nyernek, az Astros az utóbbi két évben: nevezzük egészséges önbizalomnak a hozzáálást, amiben elképzelhetetlen szinte egy vereség a Nagykanizsa Ants csapatától. Az autóban a 25 ezer forintos kesztyűjét próbálgatjuk, az egyik be van törve, a másik nem, utóbbit meg sem lehet mozgatni. A labda pedig sokkal nagyobb, mint a baseballban.

A softballra alapvetően azt mondják, hogy női baseball, mert könnyített, alulról dobnak, nagyobb labdával, kisebb a diamond is. Persze nagy a pofám, hiszen az alulról dobás nagyon bénán hangzik, elképzelhetetlen, hogy nagyot lehessen vele dobni, az ívelgetős dobingatásnak meg nincs értelme. Az Astros válogatott pitchere, Csiga egy akkorát dobott, hogy azt hittem, átszakítja a catcher elkapó kesztyűjét. Három évet volt kint Amerikában, ahol külön dobóedző foglalkozott vele, csak úgy.

A pitcher a sztár

"Fáradt, nem tudja bedobni!" - ordítja valaki a szentendrei oldalról. A bronzmeccsen megállapítjuk, hogy ezen a szinten nyerni lehet azzal, ha valaki elég nyugodt és nem akar minden dobást megütni, ugyanis ha rámozdul a rossz labdára, akkor az ő hibája lesz, ld: "Anna, nem kell az ütés!". Szabályszőrözésbe nem megyünk bele, itt van a szabályrendszer. a bonyultságát jól mutatja, hogy amikor az egyik játékost megkérdeztük, mennyi az állás, ő sem tudta. Majd a bírónál visszakérdezett, hogy tényleg annyi-e.

Arcba, kézen, bokán és seggbe dobták

A mezőnyjátékosok elég sokat állnak, félő, megfáznak, de sokkal rosszabb, hogy a 2-es bázisról a 3-asra futó lányt eltalálják, roppan az ujj. Később egy boka- és fenékdobást jegyzünk fel. Az egyik lányt még korábban szájba dobták, amitől rögtön megfeküdt. Mondjuk ezért játszanak sisakban, amit helmetnek kell mondani, ugye.

A harmadik a Szentendre Sleepwalkers lett, nem sikerült a soproniaknak, akik 18-11-ről álltak fel (21-19). Az edző így értékelt a közben átöltöző lányoknak két méterrel a kislelátó mellett: "Küzdeni tudásból jelest érdemeltek. Olyan ez a vereség, mint a betegség, holnap már nem is emlékeztek rá." Az ütőket és felszereléseket elpakolják, az egyik lány felemlegeti, hogy hétfőn megkapja a hármas töri dogáját, és a hittant is kiosztják.

Válogatottak egymás ellen

A döntő a Hungarian Astros és a Röntgen Kanizsa Ants között zajlik, nem akármilyen rangadó, egy Újpest-Fradival felér, hét-nyolc válogatott van a két csapatban, idén kétszer simán győzött az Astros. Most is uralják a meccset, amíg a 26-os számú pitcher, Csiga nem ront egy hatalmasat. Ketten is hazafutnak, majd jön az én személyes hősöm, a nagykanizsai hatos (Zsófi), aki egy hatalmas ütése után meghúzta a derekát, majd így futott két bázist. És később fontos pillanatban ezt meg tudta ismételni, pedig úgy nézett ki, soha többet nem áll fel.

Base

A legnagyobb szerencsénkre az alapszakasz szabályaival ellentétben a rájátszásnak kötött játékideje van, 1 óra 45 perc. A napsütésben minden nagyon kellemes, bár a játék alapvetően a dobó és az ütő játékos közti westernhangulatú párbajára összpontosul, a többieknek sokkal kevesebb lehetőségük van beleszólni a játéba, de annál nagyobb a felelősségük.

A pitcher a minden

A pitcher a sztár. Mint a quaterback az amerikai fociban vagy Illés Béla az MTK-ban, bár ez félreviheti a magyarázatunkat. A lényeg: egy fő dobó van, akit nagyon ritkán cserélnek le. Hát, itt sem történt meg. Kosárlabdás aggyal felesleges gondolkozni, de amatőr szemmel azt vettük észre, hogy Csigát kiismerték, ráadásul elfáradva egyre többet hibázott, az egyik rossz passza megroppantotta a csapatot, míg a nagykanizsai Vera, aki a meccs MVP-je is lehetne, egyre jobb lett, biztos a szeme alatti festékcsík miatt.

"Csaljatok, hogy vége legyen" - üvölti valaki be a bíróknak, mert fájdalmas hideg köszöntött be a nap eltűnésével. A nagykanizsai főszponzor rutinosan a pálya felett a fűtött autójából nézte a meccset. A 9:8-as győzelem után is csak tapsolni jött ki, amikor már mindenki örült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!