Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Gyerekülésből falat mászni

2008.09.21. 09:25
A 28-as villamoson egy apukától és a fiától megtudtam, hogy a gyerek tényleg nagy választás előtt áll: kajak vagy foci. Igyekeztem lebeszélni a fociról, de szinte lehetetlen, ha valaki Cé Ronaldóékat nézve nő fel. Mi kell az ideális sport kiválasztásához? A leendő sportolónak tetsszen, érezze meg a lényeget, ne legyen rohadt unalmas, lehetőleg csapatban játsszák és ne kerüljön sokba. Harmadik sportágválasztó a Maglódi úti sporttelen rengeteg leendő sportolóval.

Nincs fontosabb annál, hogy a gyerekek sportoljanak, ha már a tesiórákon nem történik semmi. Mivel a sportok jelentős részéről szinte tudomása sincs a szülőknek, ezért maradnak az olyan kötelező körök, mint az úszás vagy a foci. Erre jó a sportágválasztó rendezvény, ahol egy csomó mással megismerkedhettünk, például a harci tollaslabdával, a speedmintonnal, valamint kipróbálhattam a Lacrosse-t. Mivel én már megtaláltam a sportjaimat (kosár, amerikai foci), és azokból nem engedek, egy ötéves kislánnyal, Flórával mentünk el kideríteni, mi is tetszik neki igazán. Flóra örökmozgó, kora ellenére egy kézzel is képes felhúzni magát a rúdon, nem fél semmitől, de utál várakozni. A célunk az volt, hogy mindent kipróbáljunk, amit csak lehet, miközben igyekszünk figyelembe venni, hogy mi mennyibe kerül. Ezért esett ki rögtön a Lacrosse, ez a kicsit agresszív csapatsport, ami egyesíti a hokit és a lepkegyűjtést, mert 80 ezer a felszerelés, kevés a csapat, kevés az edző.

Klikk a képre!

Flórát a bejáratnál a búvárok mentése nagyon izgatta mindaddig, amíg meg nem látta a falmászó tornyot, ami végülis a legideálisabb sportok egyike: önbizalom, végtelen erő és kitartás kell hozzá. Ellene szól, hogy utána az ember nem falakat akar megmászni, hanem hegyeket, és ez már nem olcsó, plusz az sem kedvező, ha azzal szórakoztatja a biztonsági kötelet tartó lány a kicsiket, hogy elmeséli a nyolcméteres zuhanását. Flóra Pókemberként kúszott fel már elsőre is, de utána már átlátta, hogy picit jobban meg kell tervezni az útját, és hogy a lábait hova tegye. Utána csak annyit mondott, hogy nem volt nehéz, de a keze kicsit elfáradt. Na, itt olyan könnyedén alázta a fiúkat, hogy több anyukát megsajnáltam a falnál.

A lánygyerekeknél mindig felmerül a torna, az akrobatikus torna, a ritmikus gimnasztika lehetősége, de ez szerencsére a hullahopp karikán kívül nem foglalkoztatta Flórát, én mondjuk majdnem agyonvertem magam egy buzogánnyal. Alapvetően csapatsport- és labdajátékpárti vagyok, mert ha valaki megtanul a labdával bánni, akkor minden mással is elbánik, és a csapatban a legjobb felnőni. Múltkor egy ismerős lány mesélte, hogy egy kosárcsapatnyi társával szinte először menstruált az edzőtáborban, és ő tanította a tampon használatára a többieket. A fiúknál is könnyebb átesni a pubertáskor kihívásain.

A cselgáncs és az akrobatikus torna annak ellenére nem érdekelte Flórát, hogy utóbbiban a gumilány hihetetlen dolgokat csinált. Miután az amerikai focival nem volt hajlandó megismerkedni, pedig mondtam neki, hogy milyen jó elkapni a tojáslabdát, rátalált az atlétikára. Itt nem a géntérkép felvázolásával kezdtek, és nem doppingokat kezdtek el itatni a leendő Usain Boltokkal, hanem a magasugrást, a gátfutást, a távolugrást és a babzsák-dobást lehetett kipróbálni. Az állandó kihívás nagyon izgatta Flórát, de mindent pontosan addig csináltunk, amíg sikerült jobb eredményeket hozni, amint visszaesett valami számban, rögtön továbbálltunk. Eleve csak olyan sportokat választottunk, amiben a győzelem mindig azt jelenti, hogy legyőzte saját határait, és nem valami külső szempont volt a fontos. Az atlétika öt percig lekötötte, de a kungfusok játékos erőnléti feladatai szórakoztatóbbak voltak: a vizes vödör cipelése kifejezetten remek próba.

Klikk a képre!

A legnagyobb meglepetés a kajak volt: a szervezők kiástak és nejlonnal befedtek egy 5x10 méteres gödröt, amit felöntöttek vízzel, és a minimedencében élesben ki lehetett próbálni, milyen a csapatevezés. Az első evezős fiú mondjuk inkább tolt, mint húzott. Viszont jött a műanyagpályás síelés, ahol az oktatók igyekeztek elmagyarázni, hogyan ne essen fejre a tesztelő. "Na, ez jó volt, másodszorra már nem estél el" - dicsérte fiát egy anyuka, akit szinte el sem engedett az oktató, fel ne boruljon. A következőnek nem volt ilyen szerencséje.

Vannak a számomra teljesen értelmetlen úri sportok, például a lovaglás ilyen, ahol a póni hátára vágyó, teltebb kislánynak a lovásznő finoman felajánlotta, hogy inkább a másik, a felnőtt lovat válassza. És ki lehetett próbálni, amit utoljára 10 évesen, amikor saját készítésű íjakkal lőttünk egymásra az erdei táborban. Nyilván bennünk van az ezerszáz éves rutin, még ha mondjuk ezer éve nem is nyúltunk az eszközhöz, azért genetikailag csak hordozzuk az íjászat lényegét. Az ott segítő lány azt mondta, "jó a vonalam" és járjak edzeni, ami annyira megzavart, hogy majdnem lelőttem a tábláról a nyilat, de Flóra nagyon élvezte, ahogy a lány által vezetve, de eltalálja a célt. A levezető szivacslabdás tenisznél egyszer csillant csak fel Flóra szeme, amikor megkapta és a felsőjére szerelte a kis teniszlabdát. Kifele megint megsajnáltam a sakkozó gyerekeket, mert emlékszem, egyszer a kosárlabda edzőtáborban találkoztunk sakktáborosokkal, akik egész nap csak tologatták a parasztokat, és néha egy kilós súlyzóval mozogtak, mert kell az állóképesség.

Végül az autóban összegeztük, hogy melyik tetszett a legjobban: "A falmászás, a nyilazás és a síelés" - mondta Flóra, aki egyre halkabb lett a gyerekülésben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!