A pszichedelikus fény elfoglalja az Erzsébet hidat

2005.06.25. 10:52
Hogy néznének ki a budapesti épületek, ha valaki minden reggel LSD-s cukorkával kínálná az önkormányzat főépítészét? Mi történne, ha egy éjjel ismeretlenek húszmillió forintnyi színes fénnyel öntenék le a fővárosi hidakat? Milyen érzés pszichedelikus füstben táncolni hajnalig a Duna-felett?

Minderre választ kaphatnak, akik szombaton este elmennek a hídfoglalásban már nagy tapasztalatokkal rendelkező Super Group képzőművészeti csoport szentivánéji bulijára, ahol is fénnyel festik be az Erzsébet hidat, és mellesleg minimum 10 656 embert kényszerítenek csókolózásra egy Guinness-rekord kedvéért.

Szentivánéj ugyan már elmúlt, de a művészeti csoport, amely a Budát és Pestet összekötő pontonhidat, a hídon vízilabdázó óriásokat, a Parlamentre feszített 56-os plakátkiállítást és Balatonban úszkáló bálnát is megálmodta, mégis szombaton ünnepli az év leghosszabb napját.

Este tízkor éppen ezért csókversenyt tartanak az Erzsébet-hídon, ahol meg akarják dönteni a tavalyi manilai rekordot, amikor is 5327 pár csókolózott egyszerre tíz másodpercen át. Ezt a hidat egyébként most először zárják le a gépkocsi-forgalom elől, már ha a taxisblokádot és a Lelkiismeret 88 csoport önkényes hídfoglalását ezúttal politikai indítékaik miatt diszkvalifikáljuk a felsorolásból.

Koncertek a fényben


Klikk a képre!
(Fotó: Barakonyi Szabolcs)

A hídon ráadásul szombat éjjel koncertet ad a Pál Utcai Fiúk, Fenyő Miklós, a Bergendy Trió és az Infra Gandhi is, miközben a Duna kép partján, illetve a pilléreknél felállított nagy teljesítményű vetítőkkel színes fényekkel terítik be a híd egész felületét a pszichedelikus élményekre vágyók legnagyobb örömére.

Az Erzsébet-híd fényfestészeti munkáit az a Dorkandkozma művészpáros végzi egy napilap megbízásából, kizárólag magánpénzből. Ők voltak azok, akik tavaly, az uniós csatlakozás napján színes, fénylő ábrákkal burkolták be a Millenáris Parkot, és telente menetrendszerűen fénnyel öntik le az egyik telekommunikációs cég székházát.

A péntek éjjel tartott főpróba alapján organikus formák és harsány vörös, meg sárga jellemzi majd az egyetlen bulira húszmillió forintos estélyibe bújt Erzsébet hidat, amit szombat éjjel tizenegytől füsttel is beterítenek, hogy még nagyobb felületen legyenek láthatóak a színes formák. Gyakorló- és exhippiknek, valamint goás korszakukat élő brókereknek és lángoló ördögbotot dobálgató gimnazista lányoknak kötelező, de a többieknek is erősen ajánlott!