Hogyan öltöznek az árérzékeny baloldaliak?

2007.04.05. 11:23
Egyre erősebb az érzésünk, hogy az igazán vicces dolgok manapság a pártházakban történnek. Az MSZP-nél tartott KISZ-megemlékezés és a fideszes kabaré után ezúttal a szocialisták filléres vásárában jártunk.

A KISZ ötvenedik születésnapján tartott titkos bulin vettük észre - egy csapat egymást ölelgető hetvenes ifivezető odapréselt minket, arccal a hirdetőtáblához -, hogy micsoda üzletelés folyik a pártházakban. (Na nem ÚGY, a szó puchlászlós-tóthbélás értelmében, hanem kicsiben.) Az üzenőfal ugyanis tele volt ügynökök "előadásaira" és termékbemutatókra szóló meghívókkal. Úgy vettük észre, hogy a baloldali ingatlanokban az ezoterikusegészség-biznisz, illetve a tisztítószerek mennek leginkább. Ezért amikor a postaládában megtaláltam a meghívót a VII. Kerületi MSZP-székházban tartandó kiváló akciós termékek vásárára, ahol 690 az otthonka és 190 a minőségi olló, azonnal lóra pattantam.

Hogyan tartja a kapcsolatot a néppel a sztálinizmussal és neoliberalizmussal egyszerre vádolt egykori állampárt? Mit kínálnak a magántulajdon veterán ellenfelei fogyasztóvá vedlett választóiknak? És főként: milyen lehet egy 390 forintos kőműveskalapács?

A helyiségben - ami a párt közönségkapcsolati centruma - internetező fiatalok, egy asztalkán pártsajtó, legfelül a Che Guevara című komancs életmódmagazin Czutor Zoltánnal és Bakács "Az Új Lakat T. Károly" Tiborral, a falon meg, mi más, mint egy hirdetőtábla. Odalépek, és első blikkre kincset találok, de olyat, hogy bármely belvárosi szociológus a fél szakállát és a Zorán-lemezgyűjteményét adná érte:

Különbejáratú szükséglakás nem igényes hölgy-lánynak (erdélyi-kárpátaljainak) 1 személynek KIADÓ.

Ez annyira komplex és megrázó, hogy a szintén kézírással jelentkező "megbízható, korrekt kéményszakértő" sem tarthat vissza, hogy belevessem magam a filléres - na jó, 70-1500 forintos - csodák közé a szomszéd teremben. Nem az MSZP árusít amúgy, hanem egy cég, akiket beengedtek ide. A vásárlók törzstagnak tűnnek a helyiségben, ahol, mi más, mint egy Abbey Road-plakát dobja fel a hangulatot. Az áruk kartondobozokban és asztalra szórva várnak. Egy órán át válogatok, közben gyors képet kaphatok a szocialistaközeli minőségről: egy colos bácsinak, magyar szeniorrekordot felállítva, még vásárlás közben tönkremegy a fémnyelű kőműveskalapácsa. Egyszerűen szétesik. Az eladók megbeszélik, hogy az összes fémnyelű széthullott már, úgyhogy a végén kap egy fanyelűt.

A 4000 forintért a következőket sikerült beszerezni: 2 darab otthonka, 1 pár zokni, 1 pár női gumicipő, 1 automata kutyapóráz, 1 olvasószemüveg, 1 vörös melltartó, 2 cicás pamut konyharuha, 1 minőségi olló, 1 piros schnitzer és 1 iránytűvel felszerelt konyhai gáztűzhelybegyújtó.

Az alant látható képsorozaton megpróbáltam bemutatni, milyen életperspektívát kínál követőinek az európai értelemben vett szociáldemokrata diszkontpárt. Amire nem számíthattam, az az volt, hogy a bemutató fotózása közben fény derül az igazi kommunista hazugsággyárra, amihez képest Szilvásy György egy rövidnadrágos ministráns.

A szocialista Vanity Fair jelenti

Zoltán (26) felhúzta a 690 forintos otthonkát, lábát belegyömöszölte a gitározó malaccal díszített 70 forintos zokniba, majd az 590 forintos román-kínai kalucsniba, orrára tolta a 290 forintos olvasószemüveget, kezébe vette a Népszavát (106 forint), és rögvest elragadta a gondoskodó, magas adókból ruganyos szociális hálót és kiterjedt kulturális intézményhálózatot fenntartó, ugyanakkor versenypárti állam ábrándképe. Innen csak az a cikk rángatta ki, ami szerint Orbán Viktor törvénytelen viszonyt folytat egy rozsomákkal. Egy rozsomákkal, aki Vásárhelyi Mária kutatási eredményei szerint 1943 és 44 között vagy a nyilas párt tagja volt, vagy nem, hagyta nyitva a kérdést az újság.


Attilának (29) elég volt egy szintén 690-es otthonka és egy 120 forintért vásárolt cicás konyharuha a kicsit izzadságszagú boldogsághoz. Attila azért ilyen kótyagosan boldog, mert éppen most olvasta Lendvai Ildikó szerelmes leveleit Friderikusz Sándorhoz.


Akkora a boldogság, hogy a szerény körülmények között élő fiatal pár, hála az MSZP-székházbéli olcsó vásárnak, közös háziállatra is gondolhatott. Még nem tudták eldönteni, milyen fajtát válasszanak, de az automata pórázt már beszerezték 290 forintért. Az MSZP reformszárnya egyébként a degut javasolta nekik, mert az lényegében csak faágakat rágcsál, így - Bokros Lajos szép szavával - könnyen finanszírozható.


A baloldal érzéki, ezt mindenki tudja, van, aki sokallja is. Attilának semmi sem sok az erotikából, ezért ő vörös melltartót is választott 590-ért. Később megtudjuk, hogy ez a ruhadarab buktatta le a hazugsággyárat.


Háziállatnak végül, érthető okokból e cikk szerzőjét választották.


A gondoskodó állam nem csak szlogen, bizonyítja be Attila, aki a nejlonborítás alatt, ha jól látjuk, ötvözni volt képes a versenyt a szolidaritással.


A legvonzóbb tárgy az egész vásárban a hajlítható karú gáztűzhelybegyújtó öngyújtó volt, a jól ismert 290 forintos áron.


Ami nemcsak kanyarban való gyújtásra képes,


hanem megmutatja a helyes irányt is a beépített iránytű segítségével.


Az MSZP ajánlata igazán jól hangzik 590 forintért. A női cipő egyszerű, szinte skandinávos vonalai, illetve kalucsnis hangsúlyai viselőjét elfogadottá teszik egy hetedik kerületi alternatív kultúrbárban ugyanúgy, mint bármelyik kőbányai ingyenkonyhán.


Az viszont a nagy baloldali misztériumok egyike, hogy a gumicsizma megnyírásával előállított termék hogyan lehet "gyengén vízálló".

Azt hinné az ember, hogy ez egy melltartó, ugye?


Na itt lepleztük le, hogy a baloldal tényszerűen hazugsággyárat üzemeltet, a felirat szerint ez ugyanis "férfi alsó".


És aki azt hinné, hogy az otthonka az egy olyan horngyulásan egyszerű dolog, ami nem ad lehetőséget a füllentésre, az természetesen téved. A veres szegfűtől káprázó szemű vásárlók tán észre sem vették a huncut "100 százalék cotton" címkét, ami majdnem olyan, mintha Szilvásy György megbízásából írta volna az NBH. Vagyis speciális viszonyban van a nem titkosszolgálati értelemben vett igazsággal, amennyiben az otthonka tiszta műanyag.


És hogy mindebből milyen következtetést lehet levonni? Ruha helyett vegyünk kalapácsot, vagy nézzük meg, a Fidesznél hogyan lehet mulatni. Mi már jártunk ott, és mondhatjuk, legalább ilyen jól.