Kis Ajándékszótár kezdőknek és haladóknak

2005.12.24. 17:30
Elgondolkozott már azon, hogy miért kap minden évben pöttyös nyakkendőt az anyósától? Vajon milyen hátsó szándék vezette unokabátyát, amikor testzsírszázalékot is kijelző szobai mérleggel ajándékozta meg Önt? Nézzen a mosolygó arcok, és a csillogó szemek mögé! Tudja meg milyen hátsó szándékok térítik el a szeretetet!

Drága Megajándékozott!

Ön most remélhetőleg egy-másfél kilóval súlyosabban és pár pénztárcával, meleg zoknival, EU-n kívüli hónaljdezodorral és nyakkendővel, vagyis úgynevezett ajándékokkal elhalmozva kapcsolta be ismét a számítógépét. Ez most persze az ellazulás, a röhögcsélés, a reggeltől estig tartó fröccsözés-fejhúsozás ideje, nem is beszélve a szaloncukorlopásról és a bejgliillatról, de mégis: elgondolkodott valaha azon, mit jelentenek az ajándékok?

Mert azt ugye senki sem képzeli, hogy véletlenül kapjuk azt, amit kapunk. Persze, önmagában is kedves ajándék volt a feleségétől a cölöpverő gép, a szárított kardhal és a Káma Szutra díszkiadása, és az is igazán bájos, hogy harisnyakötőben adta át a csomagokat, de nem akar ez valami, a tárgyakon túlmutató izét jelenteni?

Bizony, az ajándékoknak ahhoz hasonló kódolt jelentésük van, mint a színeknek vagy a virágoknak, a számokról nem is beszélve. Vegye elő az ajándékait és vizsgálja meg a helyzetet ilyen szempontból! Alant, a szótárban néhány triviális példa segítségével megpróbáljuk bevezetni Önt az ajándékok titkos nyelvébe.

Vannak a mindenki által érthető, klasszikus fa alatti gesztusok, mint

Dezodor - büdös vagy

Sminkcuccok - ronda vagy

Könyv - paraszt vagy, illetve ennek alesetei:

Szakácskönyv - szarul főzöl

Szextanácsadó, Randienciklopédia expasitól/volt csajtól - hogy a túróba jöhettél össze ezzel a szerencsétlen mostanival, én sokkal jobb voltam

Súlyzó - inkább masszíroznám a Rogán Antal hátát

Edény, konyhafelszerelés - olyan bunkó vagy, hogy téged csak a kajálás érdekel

Sok szerző szerint a bor és egyéb szeszes ital jelentése: "alkesz vagy". Gőzsy K. ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy gyimesi gyűjtésében az alkoholos flaska jelentése egyszerűen "ennek már úgyis mindegy". Szerinte - a többségi véleménnyel pont ellenkezőleg - az alkoholmentes biolötty vagy alkoholmentes konyakosmeggy és egyáltalán alkoholmentes ajándékok, például könyv jelentik azt, hogy "alkoholista vagy".

Ön képzetlen, ezért örült a húgától kapott, Delhusa Gjon-alakú üvegasztalnak? Sajnos be kell vallanunk, hogy a bútor jelentése: "valami jó is legyen a lakásodban".

Az ékszernek sokan örülnek, bár az érzés összetettebb lenne, ha eszükbe vésnék, mit jelentenek a különböző smukkfajták:

Nyaklánc - olyan ráncos a nyakad, mint egy leguáné.

Karkötő - sonkaujjaid vannak

Gyűrű - így legalább nem a könyöködet/csuklódat nézik

Lábujjgyűrű - takard el magad nyaktól bokáig, ha jót akarsz!

Fényképezőgép, kamera, mp3-lejátszó - soha többet nem kell az enyémet kölcsönkérned

Egy csavarhúzó ugye milyen ártatlan ajándéknak tűnik. Mindaddig, míg ki nem derül, hogy bármiféle használati tárgy és szerszám egyértelmű üzenete: "Olyan a lakásod/szobád, mint egy istálló."

A fentieket kiindulópontnak véve nézze végig ajándékait, és értékelje át kapcsolatát rokonaival, barátaival és üzletfeleivel! Boldog karácsonyt!