Jenő
-3 °C
6 °C

Óriásteraszok nyílnak a romkocsmák helyett

2007.05.11. 10:50
Az idény budapesti szórakozóhelyén a trend nem a romhangulat lesz, hanem a természet, a kugli és a strandolás. Az esti ruhatár kiegészítője továbbra is a kerékpár. A szabadtéri helyek legteljesebb listája, ami időgép nélkül összeállítható.

Miután tavaly véget ért a romkocsma-boom, és nyáron alig nyíltak izgalmas helyek üres bérházakban, szanált gyárakban és használaton kívüli liftaknákban, kezdtük elhinni, hogy a budapesti bohémvilág fellángolása csak átmeneti volt. Úgy tűnt, ismét a tévézésé az este, akinek nagyon kell, az házibulit szervez, vagy behódol a mozgásszínházi produkcióknak.

Kiderült azonban, hogy csak a piac átalakulásáról volt szó. Elfogytak a romos bérházak, vagy az önkormányzati kenőpénzek emelkedtek olyan szintre, hogy új helyszínek után kellett nézni. Mostanra kirajzolódni látszik az új trend: az óriásterasz.

A szokatlan helyszíneken nyíló kocsmák jellegzetessége, hogy a hangulatot a gipszstukkós lepattantság helyett a természet közelsége, vagy annak illúziója határozza meg. És hogy a vendég nem kényszerül többé arra, hogy fapados járattal érkezett francia diáklányokkal préselődjön össze a falak közt.

Fecske

Az urbánus fiataloknak mostantól már a Római partig sem kell elbiciklizniük, ha úgy szeretnének lengőtekézni, napozni és vizet nézni, hogy soha nem kerülnek két méternél távolabb egy sült hekktől.

A Komjádi uszoda tetején ma nyílik ugyanis a Fecske nevű gigantikus terasz, ami a Margit-híd budai hídfőjéig hozza be a vízparti hangulatot. Bár a hely a nyitás előtt egy nappal még inkább cunami sújtotta területnek tűnt, az adottságai jók, az üzletvezetők pedig azt ígérik, hogy péntekre a nyolcvan százalékos készültséget is elérhetik.

A kétszintes, hajópadlós, graffitikkel díszített Fecske felső részéről a Parlament felé nyílik panoráma, amelyet az üzletvezető elmondása szerint alacsony asztalok mellől lehet majd élvezni. Ezek magasságát állítólag úgy kísérletezték ki, hogy egyszerre lehessen mellettük heverészni vagy étkezni.

Ezen a részen felszolgálós éttermet terveznek. A pult lesz a sült hal, a sült krumpli és a gofri zónája.

A pult előtti szakasz a Komjádi egyik medencéjére néz, így a korlátnál iszogatva el lehet tűnődni arról, hogy az életben szükség van erőfeszítésekre, a sport hasznos, és hogy miként hívjuk fel magunkra az alant tempózó csaj/srác figyelmét. A gondolatokat egyelőre nehezen követheti tett, mert az uszodába csak kintről lehet jegyet venni, bár ígérték, hogy ez nem mindig lesz így.

Egyébként nem éjszakai fürdőzésről van szó: a Fecskét nappali, délutáni kikapcsolódásra szánják. A 700 négyzetméteres helyen homokba állított napozóágyak, lengőteke, csocsó, kerti sakk és pingpongasztalok is lesznek.

Az alsó teraszon tartják az esti bulikat, dj-kkel, de nem túl underground zenei felhozatallal, ami a napközben lebarnult vendégek könnyed szocializálását segíti elő.

A Fecske a vicces kinézetű férfiúszónadrágról kapta a nevét, és a Kiadó, a Szociál klub és a Romkert üzletvezetőinek közös nyári projektje.

Ellátó kert Ellátó kert

A Klauzál téri Ellátó tulajdonosa tudja, hogy a legtöbb fiatal bölcsész és képzőművész számára Buda olyan egzotikus hely, hogy akkor már akár Nepálban is nyithatna számukra kocsmát. Ezért a környező ötven méteren belül nézett körül, és talált rá a Fészek klub udvarára.

Itt működött néhány éve a ponyvákkal téliesített Télikert, amelyet most a meglehetősen tényszerű Ellátó kert néven akarnak a meleg évszakban is bevezetni. Azok számára, akik már forraltboroztak a helyen, annyi lesz az újdonság, hogy nem csak a gesztenyefás udvaron lehet majd vicces You Tube-videókról vagy színházról beszélgetni, hanem a felső kerengőben is, amit valamiért marokkói hangulatúra formálnak.

A projektbe bevonták a helyet most is működtető csapatot, így a kertben lesz melegkonyha. Sőt, az Ellátó annektálta a teljes házat. A belső, szürreálisan retró termekben koncerteket szerveznének, dj-kkel, dzsesszel, világzenével.

A szabadtéri Ellátó legkésőbb május 25-ig megnyílik, ígérte a jelenleg az engedélyekkel foglalkozó tulaj.

Tűztate

Bár a szimpátiánk a Tűzraktárat kitaláló és megcsináló művészközösségé, közszolgálati kötelességünk beszámolni arról, hogy az idealista társaságtól megszabaduló vendéglátósok május 25-én megnyitják szórakozóhelyüket a Tűzoltó utcai gyárkomplexumban.

A tulajdonos állítja, hogy a kultúra nem költözött ki a helyről, így náluk nyílik majd a Bumm nyári galéria, amelynek alkalmából Réz András hivatásos nyilatkozó, Szipál Márton fotós, Szipál Péter, a fotós fia és Mucius műkereskedő beszélgetnek majd.

A megnyitó napján az Anthropos műhely pszichoaktív novellákat olvas fel, zenélni pedig a Titusz és a Carbonfools fog.

A többezer négyzetméteres gyárépületben működő romszórakozóhely a bejáratott Tűzraktár után, annak egyik sikeres kiállítására (Tate nélkül) utalva a Tűztate nevet kapta.

Kinézete nem változik, a graffitisek által eddig szabadon hagyott felületeket is kidekorálják, de amúgy marad a romantikus, ipari környezet.

Majorka

Idén nyáron kiderül, hogy él-e még a Ráckert-nosztalgia. A fogaskerekű alsó végállomásánál nyíló kocsma a tulajdonosok tervei szerint ugyanis a kerthelyiség után maradt űrt töltené be.

A rejtélyes okokból mégis Majorkára keresztelt hely nagy gesztenyefákkal, faasztalokkal és murvával hozza a ráckertes kötelező elemeket. A csomópontban itt azonban nem egy lepattant pult, hanem múlt századi, műemléki védettségű trafóépület áll. A 30 négyzetméteres épületet, ahol a bárpult előtti tumultuózus jelenetek zajlanak majd, úgy újítják fel, hogy láthatóak lesznek a kapcsolók, csappantyúk, porcelánszerkezetek és zománcozott feliratok.

Mivel a Majorka közvetlenül a bicikliút mellett fekszik, tippünk szerint a hely a biciklis közönség és a downhilles budai srácok délutáni ejtőzésének lesz a színhelye. Az esti mondén hangulatot pedig a fákról lelógatott lampionok biztosítják.

Mindezt egyelőre csak elképzelni tudjuk, mivel jelenleg még zajlanak a munkálatok, a nyitás május végén lesz.

Fekete ló

A szezon egyik legizgalmasabb szórakozóhelye egy nagy, pesti áruház tetején nyílik majd. A Sark és a Szóda koprodukciója egyelőre az előkészületeknél tart, és a különösen óvatos tulajdonosok még nem akarták nyilvánosságra hozni a helyszínt.

Mi persze tudjuk, de tényleg nem árulhatjuk el. Annyit viszont leírhatunk, hogy a terasz jelentős méretű, teherlifttel lehet majd megközelíteni, és odafentről remek a kilátás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?