Magyar álomajándékok: dögös papucs, náci relikvia

2008.12.19. 20:49
Mi a közös Hitlerben, egy jégtáncos pingvinben és egy hintakacsában? Mindegyikre lehet licitálni a magyar aukciós oldalakon, hogy karácsonyra meglephessük szeretteinket! És nincs minimálár!

Mit tegyünk, ha nincs kedvünk kimozdulni az adventi kereskedelmi tolongásba, viszont alapvetően szívesen böngészünk turkálókban, régiségboltokban, használtcikküzletekben, azaz nem irtózunk attól, hogy másodkézből származó terméket vásároljunk ajándék gyanánt? Persze a kérdést direkte úgy tettük fel, hogy a válasz az internetes aukciós oldalak lapozgatása legyen, mivel az alábbiakban a két legnagyobb hazai aukciós site ünnepi kínálatának top darabjait vesszük szemügyre.

A kiindulási alap tehát az, hogy kattintgatva vásárolunk és egyedi, vagy éppen bolti forgalomban nem is kapható, vagy a bolti árnál olcsóbban beszerezhető termékekre vágyunk, mert éppen a gazdasági világválság hatásait nyögjük. Több hazai aukciós weboldal is kínál erre megoldást, mi a két legnagyobbat, a teszvesz.hu-t és a vatera.hu-t látogattuk meg alig egy héttel karácsony előtt.

Gyors szemlénket egyszerű elvek mentén szerveztük: megnéztük, hogy milyen termékeket kínálnak karácsonyra az eladók, és hogy ezek közül melyek a legkívánatosabbak, azaz, melyekre licitálnak a legtöbben. Természetesen – az oldalak természetéből adódóan –, a vizsgálat (csütörtök este) óta eltelt időben már átrendeződtek a viszonyok, de ettől most eltekintünk, vegyük úgy, hogy egy pillanatképet, metszetet, ünnepi mélyfúrást adunk a két oldal karácsonyi forgalmáról.

Először tehát rákerestünk a "karácsony" szóra: a Teszveszen 4704, a Vaterán 3341 olyan aukciót találtunk, aminek leírásában szerepel a karácsony szó, azaz feltehetőleg az eladó a közelgő ünnepre való ajándéknak ajánlja az árucikket. A találatokat pedig aszerint rendeztük, hogy mennyire pörög a licit, hányan szeretnék megkaparintani az áhított terméket, és megszemléltük az első ötöt.

Top licitált termékek a teszvesz.hu-n

A Teszvesz listáját egy örök klasszikus vezeti. "Közeleg a Karácsony! Lepje meg szeretteit csodás kozmetikumokkal!" - ajánlotta az Avon Little Black Dress ajándékszettet az eladó. A "bontatlan, új" "eau de parfum" csomagra tizennégyen licitáltak, 1550 Ft-on állt a licit amikor benéztünk az aukcióra. Az 50 ml parfüm, 75 ml illatosított deo spray, 150 ml illatosított testápoló krém és a mindehhez tartozó ajándékdoboz "eredeti ára" az eladó szerint 6899 Ft, ehhez képest az 1550 Ft nyilván remek vétel.

Holtversenyben van a parfümökkel a gyerekjáték, ami természetesen nem meglepő, elvégre a karácsony elsősorban a dedek ünnepe. 14 licit érkezett a 250db-os játékcsomag!-ra, 4744 Ft-ért pedig ezt kapjuk: "Eladó 250db-os játékcsomag!! Ilyet még nem láttál! Még karácsony előtt megkapod! Rengeteg játék és most 1ft-ról! Mind újszerű működőképes nincs benne rossz szakadt! Van benne pl kis szintetizátor, kirakó, rengeteg plüss nagy méretű plüssök is, gyereklámpa, laptop, kinder játékok, építőkocka, walkman stb! Legyen neked is szép az ünneped!"

Az alább látható cuki, pingvines Nike korcsolya 28,5-33,5 eddig nyolc embert vonzott, igaz aki a legtöbbet (2700 Ft-ot) kínált érte még nem viheti haza a gyerkőcnek, mert a minimálárat nem érte még el. Licit nélkül 9990 Ft-ért a fa alá tehető ez az "állítható gyermek jégkorcsolya gyönyörű kivitelben és színben, az elején pamut orrvédővel (levehető). 28,5-33,5-ig könnyen állítható. Teljesen hibátlan, még talán élezni sem kell, mert összesen 3 év alatt a lányomon talán 8x volt". Az eladó nagyvonalú: "Karácsony előtt a postát én állom."

A következő darab is gyerekek kedvére való: Új! Beülős HINTAKACSA kicsiknek!. "Karácsonyi akció! Csak három napig, minimálár nélkül! Bátran licitáljon, karácsony előtt még odaér! Fából készült, nagyon helyes kacsa, gyerekbarát akrilfestékkel kezelve (azaz nem katasztrófa, ha megrágcsálja a gyerkőc). Beülős modell, egészen a már ülni képes babáktól úgy két-hároméves korig használható. Nálunk a nem egészen egyéves és a négyéves is tudja használni (igaz, utóbbinak már eléggé össze kell kucorodnia benne). Rendkívül stabil, felbillenni nem tud, a szárnyak megtartják." Eddig öten gondoltak arra, hogy gyermekük örömmel hintázna egy ilyen kiskacsában, a nyertes licitáló 2050 Ft-ért feltehetőleg jó vásárt csinál.

Kicsit frivolabb vizekre evez velünk a Teszvesz ötödik legkívánatosabb terméke, a Nagyon dögös papucs szivecskés lánccal - ÚJ!. Öten már licitáltak a "gyönyörű, fehér dögös női papucsra", aktuális ára 3800 Ft volt. A 40-es női lábra illő topán mindkét oldalán kis szivecskés lánc fityeg, talpa fa, sarka 11 centiméteres. "A sarok ellenére nagyon stabil, kényelmes."

Érdekes (és persze a piacvezető pozícióból adódik), hogy a Vatera ötös toplistája egészen más dimenziókat tár fel. Elég ha csak azt nézzük, hogy a legolcsóbb termék is hétezer forintnál jár, és százezer forint feletti licit is van, arról nem is beszélve, hogy komoly harc folyik a lentebb bemutatott termékekért.

Top licitált termékek a vatera.hu-n

A Vatera karácsonyi toplistáját szintén klasszikus ajándék, egy híradástechnikai cikk vezeti. Amikor ránéztünk, 67 licit volt már a Sony HDR-SR7 FULL HD-s merevlemezes kamera adatlapján, a legjobb ajánlat pedig 147 000 Ft volt. "Jön a karácsony, ez a termék kiváló ajándék lehet a fa alatt. :)" - írja az eladó, aki állítja, hogy "a kamera alig használt, mindösszesen 1 nyaralás alkalmával volt rá szükség, amely 6-8 óra videórögzitést jelent".

Ha karácsony, akkor tél, ha tél, akkor hó, hahó síléc! Gzadaságos vétel lehet ez a használt Head carve cx 170 carving síléc, amire a jelenlegi ajánlat 7000 Ft, 33 licit után. "Normál állapotban, egy vaxolás már lassan szükséges, Marker 451 kötéssel" - jelentsen ez bármit is.

Szemmel láthatóan nagy szüksége van a kikapcsolódásra a magyarnak. A Vaterán dobogós helyezést ért el 29 licitálóval, közel ötvenezer forintos ajánlattal egy ötcsillagos pihenés, ami "3 nap 2 éjszaka 2 fő részére félpanzióval a tihanyi ECHO RESIDENCE***** - ban". A szaunás-jacuzzis "ötcsillagos pihenés a Balaton partján" amúgy érdekes ünnepmentes konstrukció: "2009. december 10-ig használható fel, kivéve a kiemelt ünnepeket (karácsony, szilveszter, és piros betűs ünnepek)".

"Ha valaki szereti a borkülönlegességeket, vagy a II. világháború dolgait, annak ideális ajándék lehet" ez a II. világháborús német bor, a FÜHRERWEIN. 29 licit után van, akinek harmincezer forintot is megérne ez a "sűrű, alig átlátható, sötét csokoládészínű a bor, alján kevés üledékkel". Az eladó komplett eredetmesét is kínál a náci relikviához: "Lomtalanításból (VIII. kerületből) vitrin készítéséhez kaptam egy kisebb szekrényt, amihez nem volt kulcs. Szerszámos szekrénynek használták. Tele volt 50-es évekbeli elektromos kábelekkel, szerszámokkal, volt egy komplett vh-s polgári gázálarc táskájával, 1944-es magyar kalauz lyukasztó, régi órák, fogók... A szekrény alján rongyokat tároltak. Az egyik rongyba volt betekerve." A híres német borász, Adolf Hitler arcképével díszített ritkaságot anyagi okok miatt kénytelen elkótyavetyélni tulajdonosa: "Karácsony előtt kp-ra van szűkségem, így akármilyen szép darab is, eladásra bocsátom".

Na, miután lekameráztuk, ahogy a nagypapa egy kiadós ardenneki sízés után felhajt egy pohárka nemzetiszocialista bort a jacuzziban lazítva, jöhet a vacsora, amihez elengedhetetlen a családnak egy nemcsak szép, de újszerű étkezőasztal és hat szék. "Az asztalnál összecsukva is kényelmesen étkezhet 6 fő! Szétnyitásra csak nagyobb ünnepek alkalmával (karácsony , szilveszter :)) lehet szükség!" A szerényen az Ikea, Kika, Domus termékeihez hasonlított fa és furnér szett "KARÁCSONYRA MÁR AZ ÖN OTTHONÁBAN LEHET!".  • Hírek
  • Bankszámla