Tudattágítás természeti környezetben

2004.06.27. 21:38
Titkos drogszeánszok zajlanak erdőségeinkben? Kik kerülnek az egyhegyűség állapotába? Mi köze mindennek a gázgömbökhöz? Az Index tudósítói megkísérelnek elvegyülni száz csendes hippi közt, találkoznak az SZDSZ-es plakátfiúval, megtudják, hogy a Nap egy élőlény, és egyéb módokon is igyekeznek tágítani a tudatukat.
Tudattágító túra, létforgatag, mágikus beszélgetések, egyhegyűség állapota. A szórólap, amivel egy rejtélyes gyorsasággal feltűnő majd távozó társaság szórta meg a hajnali házibulit, úgy építkezett könnyen dekódolható hívószavakból, hogy még ifjabb Hegedűs Lóránt is elismerően bólintott volna. Igaz, míg a lelkész szövegei célcsoportja számára az EU-alkotmány készítőit hátrafelé lenyilazó hunokról szólnak, a Tudattágító túra csakis önfeledt pszichedéliát jelenthetett, a hatóságoktól távol.

A szórólapon olvasható volt többek közt Castaneda neve, akinek egy meszkalinos sámán tanításairól írt könyvei tömegeket térítettek a belső, mágikus útra, azután is, hogy a vicces antropológus halála előtt még bevallotta, kitalálta az egészet. A Narco Polo együttes és Grandpierre Attila mellett meglepő módon szerepelt még fellépőként Siklaky István közgazdász, szlogen gyanánt pedig egy nagyon hosszú, többszörösen összetett mondat, de ezeket az emelkedett tudatállapot ambivalenciáival magyaráztuk.

Tényfeltárás a Rabló tanyán

A Hunter Thompson-i víziókat már a túra kezdetei igazolták, bár ekkor még nem érkeztünk meg a helyszínre. Zutyu, aki a lét első három dimenziójában a holisztikus tanok közpénzeket és politikusokat érintő szegmensével foglalkozik, már az autóban rámutatott egy érdekes összefüggésre: a Tudattágító túra színhelyén, a kóspallagi Rabló tanyán a kilencvenes években reforméletmód tábor működött. A tényfeltáró újságírót hivatása változatos helyekre sodorja, de az mégis meglepő volt, hogy Zutyu egy összekötője révén még a reforméletmód táborban is megfordult.

Grandpierre Attila a világszellemről
Grandpierre Attila a világszellemről
Kérem, kattintson a képre
"Itt történt, hogy az ezotéria mibenlétét firtató előadások közt összekötőm teát főzött a csattanó maszlag nevű növényből, nem sejtvén, hogy ezzel másfélnapos intenzív programot csinál magának, és azoknak, akik vigyázni igyekeznek rá. Sokszor gondoltam azóta, mi történhetett az egyetemistákkal, akik a menzán árult lencsefőzelékkel kaptak az ősi, magyar tudatmódosító növényből, mert ők még annyira sem készülhettek fel az elkövetkezőkre, mint a reforméletmód iránt elkötelezett ismerősöm.

Összekötőm, későbbiek szempontjából sajnálatos módon nem tudta eldönteni, mi valós és mi nem, így kóspallagi sportkocsmában azzal bonyolította a helyzetet, hogy nem létező személyekkel kezdett diskurálni" - villantott fel egy sokatmondó részletet Zutyu, majd a látvány beléfojtotta a szót.

A plakátfiú

A tibeti zászlókkal díszített tisztáson kollektív tudattágításnak ugyanis nyomát sem láttunk. Vízipipa bugyogtatás, sámánizmus és levitáció helyett csendes szöszmötölés zajlott a tisztáson. Néhányan doboltak, vagy egy nagy csomagolópapíron fejezték ki önmagukat zsírkrétával, a legtöbben azonban a faasztaloknál falatoztak, esetleg társuk hajába fontak hímzőfonalat. A tábortűznél az SZDSZ toleranciát hirdető plakátjáról ismert furcsa szakállkialakítású srác babfőzeléket osztott, láthatólag mentesen mindenfajta faji és nemzetiségi előítélettől.

Kedvelt elfoglaltság a hajfonás
Kérem, kattintson a képre
Míg én igyekeztem megtalálni a megmozdulás leglényegét, Zutyut megrohanták az emlékek. "Régebben rókát is lehetett itt látni" - mondta messzire nézve a babfőzelék felett. "Amikor családias volt épp a program, s kevesen ültük körül a tüzet, közel merészkedett egy ravaszdi. Azt nehéz volna ennyi idő távlatából megmondani, ki rémült meg jobban, a róka, vagy mi" - tette hozzá lírai hangulatban, utána kiderítette, hogy a plakátfiú százötven nettót kapott a fényképezésért, majd elindult a dombokon túli Tiffany büfé irányába. Egyedül maradtam száz csendes hippivel.

A közösség

A hangulat tulajdonképpen kellemes volt, de a bőszoknyás lányok, a kézrátétellel gyógyítók, az elmélyülten rajzolgatók és a falatozók mégis feszültséggel töltöttek el, mivel tudtam, hogy a színfalak mögött közben folyik a tudattágítás. Igyekeztem felidézni a prospektus szlogenjét, de csak az a rész jutott eszembe, hogy a valaminek a természeti környezetben való megélése .

Mit szeretnétek világgá kiáltani a természetben, kérdeztem Grandpierre Attilát, aki úgy hordozta körbe tekintetét a tisztáson, mint egy Waldorf iskola tanára, majd barátságosan átölelte a szöveg közelben álló szerzőjét.

Harmónia
Harmónia
Kérem, kattintson a képre
"Nem szlogen, bár végül is mindegy, hogy hívjuk" - mondta Szabó Zoltán olyan hangsúllyal, mintha a Tudattágító túra makrogazdasági mutatóiról kérdeztem volna, majd elmesélte, hogy a kérdéses mondatot négy éve találták ki, az első Tudattágító túra előtt. Aztán maga elé mosolygott, és azt mormolta: eszembe jut, ha azt akarom, hogy eszembe jusson. Egy pillanatra úgy éreztem magam, mint mikor falun rányitottam a szomszéd nénire a budit, de a copfos fiú végül felnézett, és mosolyogva kimondta: "a közösségi létforma. A közösségi létforma világgá kiáltásának természeti környezetben való megélése. Ez az."

Még akkor is bizonytalanul néztem, amikor a csillagász és őstörténetkutató belekezdett az előadásába. Megállapítottam, hogy a neosámánok, goások és antiglobalisták közössége minden egyetemi oktató álomhallgatósága lehetne. Csendben, állandó szemkontaktust tartva figyelték, ahogy Grandpierre a hangsebességnél gyorsabban mozgó gázgömbök, az univerzumban található csillagok és galaxisok száma, a Nap tömege és a benne található protonok mennyisége közt vázolt fel összefüggéseket. Bólogattak, amikor kiderült, hogy "nagyon úgy néz ki, hogy a Nap tulajdonképpen élőlény".

Lila kocsma

"Te tényleg újságíró vagy?" - kérdezte a dombon a szőke lány. Nehéz válaszolni, mikor úgy néznek az emberre, mint egy pandamackókon kísérletező kozmetikai cég kutatójára. Zavaromban firtatni kezdtem, kik, miért és hogyan szervezték a Tudattágító túrát.

A Tudattágító Túra szellemi alapjai (részlet)
A világtudatra ébredt ember világösztönétől hajtva a kezdetektől törekszik a világegésszel történő kapcsolatteremtésre. A világtudatra ébredt ember természetes része a világegységnek, emberi mivolta, emberi lényege abban áll, hogy részként tudatos kapcsolatot teremt az egésszel.

A világfolyamatnak nem csupán része, hanem tudója akar lenni. Érteni akarja, és eggyé válni akar a világegésszel. Azonosságra, egylényegűségre törekszik, olyan részként, amely tudatában hordozza, önmagában hordozza az egészet.

Kiderült, hogy a szőke lány szervező, és a VHK Titokfejtő Klub aktivistáiból alakult egyesület tagja. Ők csinálják a tábort, önköltséges alapon, ami azt jelenti, hogy mindenki belerakja a pénzét, és remélik, hogy ezúttal kevesebbet buknak, mint előző évben. Szerinte egyébként több táncházas program kellene, de egyes szervezők ragaszkodnak a Narco Polóhoz hasonló együttesekhez. Azzal sem ért mindenki egyet, hogy a legfontosabbak a hagyományok, mert azok képezik az egészséges család és nemzet alapját. "Az egyetlen közös, hogy mindnyájan kiábrándultunk a fogyasztói társadalomból".

És mi van a tudattágítással? - érdeklődtem bátortalanul. "A tudattágítás a közösségben és a természeti környezetben zajlik" - mutatott végig a dombokon. A dombok valóban szépek voltak, alig hallatszott, hogy odalenn újabb autók érkeztek Budapestről. Az ösvényen vidáman lóbálva aktatáskáját, megjelent Zutyu. A Tiffany sörbárban a csapos hölgy nyolc év távlatából is megismert, újságolta. "Csak azt nem értem, a falusiak miért festetik lilára a kocsmájukat" - jegyezte meg, majd behanyatlott a kocsiba.