Gerzson
-3 °C
2 °C

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei Művészetek Völgye

2004.08.02. 15:03
Az elmúlt 16 év egyik legsikeresebb fesztiválja volt az idei Művészetek Völgye; a látogatók száma meghaladta a kétszázezret, és a meghirdetett 1100 programból mindössze tíz maradt el - tájékoztatta Márta István az MTI-t vasárnap, a fesztivál zárónapján.
A programok és a szereplők számát illetően rekord született: a múlt évi 940 programmal szemben idei, 16. alkalommal megrendezett fesztiválon - 57 helyszínen 1.090 program volt, amelyeken összesen háromezer hivatásos és amatőr művész lépett fel - tette hozzá a Művészetek völgye fesztivál-igazgatója.

Márta István elmondta: a fesztivál teljes költsége 152 millió forintra tehető, amelynek 8-10 százaléka "jön vissza" a belépőjegyek árából. A bevételt minden évben a hat rendező község - Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Vigántpetend, Öcs és Pula - önkormányzata közt osztják szét.

A fesztivál igazgatója szerint az idén feltűnően sok volt a külföldi vendég is. Elmondta: "nekünk a Balaton-part turistái jelentik a közönség-tartalékunkat. A változékony - napos, hűvös, esős - időjárás miatt kevés volt a strandidő, s néha szinte "megszálltak" bennünket a külföldi turisták".

A legvéresebb völgy

Márta István közlése szerint hozott még egy rekordot a fesztivál tíz napja: összesen 1.900-an adtak vért, szemben a tavalyi 1.800-zal, s a véradók 90-95 százaléka 18-30 év közötti fiatal volt. A levett vér mennyisége pedig meghaladja a 900 litert.

Fesztiválzáró összegzőjében az igazgató kitért arra is, hogy a finanszírozási gondokat, bizonytalanságokat meg kell oldani a jövőben, hogy időben és biztonságosan lehessen a programokat tervezni. Márta István ezzel arra utalt, hogy a fesztivál nyitása előtti napon még hiányzott a költségvetésből 42 millió forint, s így veszélybe került számos program megtartása, ám a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Miniszterelnöki Hivatal biztosította a hiányzó összeget.

A fesztivál-igazgató szólt arról is, hogy "nagyon sokan próbálkoznak rátelepedni a völgyre és abból üzletet csinálni. Természetesen nem a művészekről van szó". Márta István hozzátette: "Ezek ellen a jövőben hathatósan védekeznünk kell".

Márta István kitért arra is, hogy a fesztivál idei díszvendége volt, Jirí Menzel, világhírű cseh filmrendező, aki fantasztikus, egyedülálló eseménynek nevezte a hat Balaton-felvidéki falu rendezvény-sorozatát. Különösen az ragadta meg, hogy a résztvevők nagy többsége fiatal volt.

Márta István elmondta: van egy közös tervük a jövő évi fesztiválra, amiről egyelőre csak annyit árult el, hogy Jirí Menzel a jövő nyáron "aktív cselekvő részese lesz a Művészetek Völgyének".