Ha Erdélyben jár, ez lesz az új kedvenc látnivalója

IMG 20190614 144402
2019.10.18. 12:49

Három évig tartó felújítás után október végén hivatalosan is átadják a középkorban épült kökösi unitárius templomot az erdélyi Kovászna megyében, jelentette be a határon túli műemlékek megmentésével foglalkozó Teleki László Alapítvány. Az átadást beharangozó közleményhez csatolt képeken már látszik, hogy milyen mesébe illően szép lett az aprócska templom.

Az egyetlen hajóból és félköríves szentélyből álló épület felújítását elhanyagolt állapota indokolta, a helyreállítás 2016 nyarán kezdődött. A helyreállítás magába foglalta a templom teljes külső és belső felújítását, a tetőszerkezet megerősítését, a harangtorony és a kerítőfal megújítását, valamint a tereprendezési munkálatokat.

A Sepsiszentgyörgytől tíz kilométerre délre fekvő Kökös első temploma a 14. és a 15. század fordulóján épülhetett. Később sekrestyét toldottak hozzá, amit a 16. század második felében a protestáns használatnak megfelelően lebontottak.

A templomot egy 1500 körüli tűzvészt követően bővítették: a félköríves szentély helyére a hajóval azonos szélességű szentélyt építettek, a falakat megmagasították, támpillérekkel erősítették. A templom különálló harangtornya a 18. században épült. Mikor a templom 1954-ben leégett, a korabeli faberendezés elpusztult, a középkori faragottkő-részletek azonban megmaradtak.

A közelmúlt művészettörténeti kutatásai során a falak belső felületén freskók kerültek elő. Különlegesen értékes a déli fal egyik ablakának festett belső béllete, valamint a nyugati falon előkerült Szent László-legenda-töredék.

A felújított templomot a falu mintegy kétszáz unitáriusa fogja használni. "A kökösi unitárius egyházközség lélekszámban kis gyülekezet, de annál lelkesebb" – mondta Bartha Alpár kökösi unitárius lelkész korábban a Háromszék napilapnak a felújítás kapcsán.

A Rómer Flóris-terv keretében felújított műemléket október 27-én, jövő vasárnap, 15 órakor adják át, amikor Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök hálaadó istentiszteletet tart a templomban. Kökös valamivel több mint ezer lakójából 2011-ben 809 vallotta magát magyarnak.  • Hírek
  • Személyi kölcsön