Így néz majd ki a 2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonja

kép2jpeg
2019.10.30. 17:21

Nyilvánosságra hozták a 2020-as dubaji világkiállítás magyar pavilonjának látványtervét. Az épület szerkezetét próbaképpen fel is építették Magyarországon, elemeit jelenleg három ütemben teherszállító repülőgépen szállítják a helyszínre.

A magyar pavilont Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervezte, az épület pedig nemcsak építésmódjával, hanem homlokzati elemeivel is illeszkedik majd a világkiállításon bemutatott magyar témához a látványterv alapján. A 2020-as expo pavilonjai a Lehetőség, Fenntarthatóság, Mobilitás hívószavak mentén kialakított kerületekben fognak elhelyezkedni, a Magyarországot képviselő épület a Mobilitás szekcióban kapott helyet,

az ország termál- és gyógyvízkincsét igyekszik majd bemutatni.

Van mit szállítania a Dubajba közlekedő repülőnek, hiszen az épület szerkezete hatalmas szálfagerendákból készül majd, amely látható az Index birtokába került olvasói fotón is, amelyek a szállítást megelőző magyarországi próbaépítésen készültek.

A magyarországi próbaépítkezés
A magyarországi próbaépítkezés

A fenti képen látható, még nyitott szerkezet láttatni engedi, hogy a kör alaprajzú pavilon centrális eleme egy kupolás csarnok lesz, körülötte pedig egy külső héj veszi majd körül az épületet. A látványterveken szereplő, a víz mozgását imitáló, hullámszerűen hajladozó lécekből ácsolt bástyaszerű tornyok elegáns építészeti megoldásnak tűnnek, a tiszta vonalakkal dolgozó organikus épület látványterve jobb épületet ígér, mint a négy évvel ezelőtti milánói világkiállításra épült Sámándob.

10,6 milliárd forintból épülő pavilon kivitelezését a West Hungária Bau és az Épkar közös cége, a WHB-Épkar végzi majd. A 2020 októberétől 2021 áprilisáig tartó expón a magyar szereplés teljes előirányzott költsége pedig közel 21 milliárd forint, a lebonyolítást az idén márciusi kormányhatározattal alapított Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft. végzi a Magyar Turisztikai Ügynökség égisze alatt.

A legutóbbi világkiállítást Milánóban rendezték 2015-ben, az ottani magyar pavilon körül azonban óriási viták habzottak, mivel még saját tervezői is elhatárolódtak attól, ahogyan az építményt megvalósították. A magyar pavilonra akkor tervpályázatot írtak ki, de Szőcs Géza kormánybiztos végül nem a nyertes pályamű megvalósítása mellett döntött, hanem a Sámándobnak elkeresztelt, sokak által esztétikailag elhibázottnak tartott tervet építtette meg - de nem a saját tervezői által elképzelt módon.

Az épület sorsa a világkiállítás után sokáig bizonytalan volt, végül bejelentették, hogy a pavilon Karcagra kerül, ahol a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait fogja bemutatni.  Erre a kormány márciusi hír szerint az állami költségvetésből 2017-ben 329 millió forintot, 2018-ban pedig 1 milliárd 108 millió forintot biztosított.

A dubaji világkiállítás pavilonjára, talán a milánói szereplés körüli botrány tanulságait levonva, az állami szervező már egyáltalán nem írt ki építészeti tervpályázatot.