A ketrecbe zárt óvodások épülete nyerte a Média Építészeti Díját

2019.11.10. 12:16 Módosítva: 2019.11.10. 12:16

A vizafogói panelóvoda átépítése nyerte a 2019-es Média Építészeti Díját. Az újságírók péntek este szavaztak az Urániában rendezett gálán. Az Archikon Kft. tervét nem csak a szavazós cikkben,  de külön kritikában is dicsértük. A panelből szinte erdei óvodát készítő stúdiónak szavazták meg a közönségdíjat a gálán szavazó nézők is.

Az Index olvasóinak figyelmét a gyerekekről elvonta a pompa, ami teljesen érthető, ha a díszítésektől roskadozó Párisi udvarról van szó. Önök ugyanis ennek az épületnek adták az Index különdíját.

 Az eseményen kiosztottak még egy rakat különdíjat. Az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját Kazi Zsolt kapta biogázfeldolgozó és látogatóközpont diplomamunkájáért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat, a Tetőszervíz Plus Kft-nek ítélték oda. Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját Seenger Dorottya nyerte el diplomamunkájáért, melyben nyugdíjasoknak tervezett alternatív otthont, míg a Lechner Tudásközpont Épületrekonstrukciós Különdíját a az Archikon vehette át a Vizafogó Tagóvodáért. Az Építészfórum által tavaly alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus adta át Kocsány Jánosnak, a Graphisoft Park SE Ingatlanfejlesztő Európai Részvénytársaság vezérigazgatójának. A Nagyberuházások Különdíját az új Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum terve kapta, a Diller Scofidio + Renfro és az M-Teampannon munkája. A díjat az Aluprof adta át Vitézy Dávidnak, a múzeum igazgatójának.

Építészeti Díj felhívására összesen 130 pályázat érkezett. Közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. A nemzetközileg elismert szakértőkből álló előzsűri nemcsak szelektált a pályázók között, de ezzel át is tekintette és véleményezte a magyar építészetet, annak legújabb irányvonalait. Indira van't Klooster, az előzsűri elnöke üzenetében úgy fogalmazott: a magyar építészeti alkotások „minőségüket tekintve kiemelkednek a régió fejlesztései közül”. Különösen azokat a projekteket fogadták lelkesedéssel, amelyek ma, a társadalmi hasznosság és érzékenység kritikus pillanatában erős szociális elköteleződésről tesznek tanúbizonyságot.

A Média Építészeti Díját először 15 éve adták át.