12 milliárd jut Makovecz Imre életművének gondozására

2020.01.02. 11:20

12 milliárd 420 millió forintot hagyott jóvá a kormány a Makovecz Imre-életmű gondozására. A program 30 épületet érint, írja a Napi.hu. A Magyar Közlönyben megjelent határozat melléklete tartalmazza azt a harminc épületet, amelyek megépítésére, felújítására, funkcióinak bővítésére szolgál az összeg.

A legtöbb pénzt, több mint kétmilliárd forintot a Sárospataki Művelődési Házra és Könyvtárra fordítják, a rákoskerti Mennybemenetel Ökumenikus templom Makovecz Imre tervei szerinti felépítése pedig 920 millió forinttal szerepel a listán. 

Jelentős tétel még a makói Hagymaház felújítása és az ehhez kapcsolódó beruházások (a Páger mozi és Rendezvényház rekonstrukciója), ez a projekt most 730 millió forinthoz jutott. A zalaszentlászlói Faluház és szállásépület felújítása, továbbá óvodával bővítése 480 millió forint támogatást kapott. A temesvári Új Ezredév Református Központ építésének befejezéséhez 474 millió forintot rendeltek.

Makovecz Imre Kossuth-díjas építész 2011-ben halt meg. Jellegzetes és nagyszabású munkái közé tartozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai épületegyüttese, a sárospataki gimnázium, a makói Hagymaház, az egri uszoda, az 1992-es sevillai világkiállítás magyar pavilonja