Női alkotópárost díjaztak idén a világ legnagyobb presztízsű építészeti kitüntetésével

2020.03.05. 12:08

Yvonne Farrell és Shelley McNamara nyerte el idén a világ legrangosabb építőművészeti kitüntetését, a Pritzker-díjat. Ahogy azt az Építészfórum kiemelte, Farrell és McNamara a negyedik és az ötödik női díjazott a Pritzker-díj történetében Zaha Hadid, Kazuyo Sejima és Carme Pigem után.

A 100 ezer dollárral járó elismerés első ír díjazottjai, Farrell és McNamara egyik legismertebb műve a milánói Bocconi Egyetem 2008-ban átadott új épülettömbje, amelyet a barcelonai World Architecture Festival zsűrije már átadása előtt Az év épülete a világban fődíjával tüntetett ki mint „mágikus föld alatti birodalmat”, írta az MTI.

A kitüntettek laudációjában a díjat odaítélő bizottság kiemelte, hogy a kitüntetést az alkotópáros gyakorlatában és az épületeikhez való hozzáállásukban megmutatkozó integritásért, kollégáik iránt tanúsított nagyvonalúságukért, az építészeti kiválóság iránti elkötelezettségükért, felelősségteljes környezeti hozzáállásukért és azért kapják, ahogyan világpolgárként viselkednek, miközben erősítik és gazdagítják munkáik helyszíneinek egyediségét.

Yvonne Farrell a díj kapcsán elmondta, hogy az építészetet úgy lehet körülírni, mint az egyik legösszetettebb és legfontosabb kulturális tevékenységet a földkerekségen, amit privilégium gyakorolni. 

Ez a díj az építészetbe vetett hitünk fantasztikus megerősítése

– mondta Farrell. Shelley McNamara ehhez hozzátette, hogy az építészethez hasonló szakmák gyakorlásánál gyakran nehéz megtalálni az olyan értékek helyét, mint a humanizmus, a kézművesség, a nagyvonalúság és a kulturális kapcsolódás ahhoz a helyhez, amelyben az építész dolgozik. Ezért a Pritzker-díjat egy rendkívül fontos visszaigazolásnak tekintik a hosszú évek óta végzett munkájukért.