Szabadságmúzeum lesz 2023-ra a Citadellából

2020.06.05. 13:08

A tegnapi Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hogy a kormány úgy döntött, múzeum lesz a Gellért-hegyi Citadellából. A projektet a Várkapitányságra bízták, amely a Budai Várban zajló rekonstrukciók és építkezések többségének a gazdája, ez a szervezet végezte el a Lovarda és a Főőrség visszaépítését is.

Az 1854-ben, a szabadságharc leverése után az osztrák katonai megszállás idején épített erőd 2014 májusa óta nem látogatható, akkor az épületet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő rohamrendőrökkel foglalta vissza azoktól a bérlőktől, akik a rendszerváltás óta használták különböző jogcímeken. A Kúria később úgy ítélte meg, hogy ez a fellépés jogszerűtlen volt, de az épületet ettől még nem kellett visszaadni a korábbi bérlői csoportnak, azt ugyanis egy újabb felülvizsgálati körben a bíróság is helyesnek tartotta, hogy az állam a világörökségi helyszínnel kapcsolatos érdekeit érvényre juttatta.

Kezdetben az elhúzódó jogvita magyarázta, de később már talán csak a tehetetlenség, hogy

BUDAPEST EGYIK LEGNÉPSZERŰBB IDEGENFORGALMI LÁTVÁNYOSSÁGA HAT ÉVE ZÁRVA VAN.

2016-ban a Miniszterelnökség egy ötletpályázatot írt ki a Citadella megújítására, amelyen vad és kevésbé vad tervek születtek. A három közül az egyik kiemelt megvételben részesült pályamű (Boda István és Iszak Bálint) tervében egy 1848-49-es szabadságharcot bemutató múzeumot álmodott az erődbe, ami összhangban van a most meghozott kormánydöntéssel.

A Citadellán jelentősebb felújítás nem történt az elmúlt harminc évben, az erőd már a bezárásakor sem volt túl jó állapotban, az elmúlt hat év pedig csak rontott a helyzeten. A Várkapitányság vezetője, Fodor Gergely kormánybiztos most azt ígéri, hogy a kiemelt kormányzati beruházással a magyar szabadságküzdelmeire emlékező hiánypótló múzeum és Budapest egyik legszebb közparkja jön létre a Gellért-hegy tetején.

A fejlesztés 2022-ig tartó első üteme az erőd épületére és a környezet rendezésére koncentrál. Az állapotfelmérési, régészeti és tervezési munkák után elkezdődik a Citadella belső udvarának felújítása és a külső falak rekonstrukciója. A terület megújításának második ütemében, 2023-ig valósul meg a szabadságküzdelmeket bemutató állandó kiállítás.

Mint írják, "a Szabadság-szobor közelében megnyíló

új, 21. századi kulturális intézmény tervezése a kormánydöntéssel összhangban hamarosan megkezdődik, az előkészítő munkát történészekből és szakértőkből álló testület is segíti.

A fejlesztések eredményeként megvalósuló kiállítás, a korszerű közösségi terek, az új zöldfelületek és a kényelmet szolgáló infrastruktúra kialakításával lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók hosszabb és tartalmasabb időt töltsenek ezen az egyedi helyszínen, a főváros csúcsán."