Vác főterén is összedőlhet két műemlék ház

2020.06.29. 11:07

Vác még nem tudott semmit lehívni abból a 4 milliárd forintos támogatásból, amit a város még 2017-ben nyert el a „Barokk belváros megújítása és múzeum építés" projektre, és ezzel több műemléképülete is veszélybe került, írta ki Facebookra vasárnap este a város 2019-ben megválasztott, független polgármestere, Matkovich Ilona.

A Március 15-i téri épület Vácon.
A Március 15-i téri épület Vácon.
Fotó: Facebook / Ilona Matkovich

Matkovich szerint ez a pénz arra lenne jó, hogy felújítsák a város két emblematikus műemléképületét, Március 15. tér 10. számú házat és a szintén a főtéren álló Würth házat. A polgármester szerint mindkét épület bármikor beomolhat, amivel „Vác és egyben Magyarország is pótolhatatlan építészeti kincseket veszítene el.”

A polgármester szólt a Magyar Turisztikai Ügynökségnek is, statikai véleményt is küldött, de egyelőre mindhiába. Indoklást nem kapott az állami szervezettől. Matkovich szerint más forrás nincsen ezeknek az épületeknek a felújítására, sőt, a Katona Lajos utcai Görög templom életveszélyes tornya miatt már megbüntették az önkormányzatot.

Matkovich szerint Vác hasonló cipőben jár, mint Szentendre, ahol a városvezetés arról panaszkodik, hogy nem férnek hozzá a megítélt támogatáshoz, és emiatt összedőlhet a Képtár épülete a város főterén. Erről az esetről múlt héten írt az Index. Mindkét város polgármestere az ellenzéki összefogást képviselte az önkormányzati választásokon.

Vác főtere az ország egyik legjelentősebb barokk és klasszicista műemléki együttese. A 10. számú ház a 18. században épült, eredetileg piarista iskola volt, régóta üresen áll. Nem ez az egyetlen veszély, ami a főteret fenyegeti: a tér északi oldalán két épületet évekkel ezelőtt lebontottak, csak a homlokzataik maradtak meg, de a telkekre azóta sem épült semmi.

A váci polgármester posztját itt lehet elolvasni: