Átgondolják a Heinrich-udvarban tervezett beruházást

heinrich udvar 01
2020.07.04. 11:19

A gazdasági helyzetre való tekintettel a beruházó újragondolja a tervét, hogy átépítse a Budapest belvárosában található Heinrich-udvart, és idén nyáron egészen biztosan nem fogják elkezdeni a bontást, tudta meg a józsefvárosi önkormányzat lapja.

Az Üllői út és a Mária utca közötti, passzázsként átjárható telek épületeit a vasgyáros Heinrich-család építette, az épületegyüttes három részből áll: egy háromemeletes neobarokk bérházból (Üllői út 32. – Huber József és Móry Károly tervezte 1893-ban), a Mária utca 56. számú szecessziós, kivételesen szép, téglaburkolatos homlokzatú raktárépületből (Sándy Gyula műve 1912-ből) és az íves alakú udvart övező vöröstéglás, alacsonyabb ipari épületekből. Itt működött többek között a Tilos Rádió stúdiója is.

A tervek szerint a befektető egy szállodát, lakóházakat, mélygarázst tervezett ide, amihez szabad kezet is kapott, miután idén májusban a kormány levette az épület egy részéről a műemlékvédelmet, a projektet pedig nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítették.

Borító: A Heinrich Passage látványterve / jozsefvaros.hu.