16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 3
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 1

Digitális kiállításon rekonstruálják a Régi Nyári Palotát Pekingben

2020.08.04. 09:38 Módosítva: 2020.08.04. 11:18

Digitális kiállításon kel életre a 19. század végén lerombolt Régi Nyári Palota Pekingben, egy egykori acélgyár épületében, írja az MTI.

A látogatók egy silóból átalakított épület három emeletén tekinthetik meg a legendás pekingi császári palotaegyüttes eredeti állapotát bemutató kiállítást.

A Régi Nyári Palota építését 1707-ben kezdték meg, és fénykorában több száz épületnek – pavilonoknak, templomoknak, csarnokoknak – adott otthont. A mintegy 3,5 négyzetkilométeren elterülő palotakert mérete csaknem ötszöröse volt a máig álló Tiltott Városénak, amelyet a Régi Nyári Palota fennállása idején csupán hivatalos ceremóniák helyszínéül használtak.

1860-ban, a második ópiumháború idején a brit-francia szövetséges csapatok benyomultak Pekingbe, és megadásra szólították fel a kínai birodalmat akkor irányító Csing kormányzatot. Miután a tárgyalást folytató brit küldötteket fogságba ejtették, majd többeket halálra kínoztak, a brit főmegbízott, Lord Elgin bosszúból parancsot adott a palotaegyüttes lerombolására. Az épületeket kifosztották, megrongálták, majd felgyújtották. Az elrabolt műkincseket az UNESCO információi szerint a világ 47 múzeumában őrzik.

Kuo Taj-heng, a Pekingben található Csinghua Egyetem építész karának professzora csapatával több mint húsz éven át tanulmányozta a Régi Nyári Palotát. Munkájuk eredményeként a palotaegyüttes közel 65 százalékát rekonstruálták digitálisan. A százéves acélgyárban megrendezett kiállításon a csapat kutatási eredményei alapján elevenednek meg a valóságban már rég nem létező, vagy csak romokban fennmaradt épületek a legfejlettebb technológia segítségével.

A kiállításon emellett eredeti ábrázolások is láthatók: a legérdekesebb darabok között van a palotakert európai paloták mintájára készített épületeinek egyikéről készült akvarell, amelyet most először mutatnak be a nagyközönségnek. Az európai stílusú paloták tűnnek fel továbbá a Manchesteri Egyetem gyűjteményéből kölcsönzött rézkarcon is.

A Shougang Group nevű kínai acélgyártó tulajdonában álló gyártelep, amely a kiállításnak otthont ad, 1919-ben épült. Azóta, hogy a vállalat a gyártást Pekingből a szomszédos Hopej tartományba helyezte át, a telepet kiállítások és sportesemények megrendezésére használják. A tervek szerint a 2022. évi pekingi téli olimpiai játékok egyes versenyszámainak is ez a gyártelep adhat majd helyet.  • Tippek
  • Bankszámla