(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Kiosztották a 32. Magyar Millenniumi Filmszemle díjait

Az Átrium moziban megrendezett díjkiosztó ünnepséggel véget ért a Millenniumi 32. Magyar Filmszemle. A szemle fődíját Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmje kapta, a legjobb rendezői díjat Sopsits Árpádnak ítélték 'Torzók' című életrajzi ihletésű munkájáért.

Index (ugyelet@mail.index.hu)
2001. február 6., kedd 18:13



A legjobb női színész díját a zsűri Börcsök Enikőnek (Paszport) ítélte, a legjobb férfi színész díját pedig Hollósi Frigyesnek (Feri és az édes élet). Életműdíjat kapott Banovits Tamás díszlettervező-rendező, Gulyás Lajos gyártásvezető és Palásthy György rendező.

A Magyar Filmlaboratórium által adományozott operatőri díjat a játékfilmes zsűri Pohárnok Gergelynek ítélte az I love Budapest és a Szortírozott levelek című filmekben nyújtott operatőri munkájáért.

A zsűri különdíjat adományozott Medvigy Gábornak operatőri tevékenységéért. A Magyar Mozgókép Közalapítvány díját Enyedi Ildikó, a zsűri elnöke adta át.

Elsőfilmes-díjat adományoztak megosztva Incze Ágnesnek, I love Budapest és Török Ferencnek, Moszkva tér című filmjéért, elsőfilmes rendezői díjjal pedig Hajdú Szabolcsot (Macerás ügyek) díjazta.

Kísérleti film díjban részesült Fliegauf Benedek, Beszélő fejek című filmjéért.

Kisjátékfilm díjjal jutalmazta a zsűri Mundruczó Kornélt, az Afta című film rendezőjét.

A zsűri a legjobb forgatókönyv díját adta Czabán Györgynek, Para-Kovács Imrének, Buglya Sándornak, Győri Csillának és Pálos Györgynek Feri és az édes élet című filmjükért.

A legjobb női epizódszereplő díját a zsűri Pápai Erzsinek adományozta, a Moszkva tér című filmben nyújtott alakításáért. A Magyar Mozgókép Közalapítvány díját Enyedi Ildikó, a zsűri elnöke adta át.

A legjobb férfi epizódszereplő díját Mácsai Pál nyerte el, a Torzók című filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb vágó "Aranyolló"-díját Lemhényi Réka kapta, a Macerás ügyek című filmben teljesített munkájért.

A legjobb hangmérnök "Mikrofon"-díját Márkus Tamás nyerte, a Vakvagányok című filmben nyújtott teljesítményéért.

A Joy Magazin különdíját, a legígéretesebb ifjú tehetségnek járó 1 millió forintos támogatást Hámori Gabriella kapta az I love Budapest című filmben nyújtott alakításáért.

A Játékfilm zsűri dícsérő oklevélben részesítette Szekeres Csabát (Érintések), Kocsis Ágnest (Szortírozott levelek), Kotnyek Istvánt (Közelgő kékség) és Káldy Lászlót (A robogós ember). A díjat a zsűri elnöke, Enyedi Ildikó adta át.

A Millenniumi 32. Magyar Filmszemle nem fikciós film zsűrijének (Ormos Mária történész - a zsűri elnöke, Dömölki János - rendező, Zalán Vince - filmesztéta) döntése alapján a fődíjat Csillag Ádám kapta Mostohák című alkotásáért.

A filmszemle nem fikciós zsűrije a rendezői díjat Mohi Sándornak ítélte, az Ahogy az isten elrendeli - Olga filmje című alkotásáért. A Magyar Történelmi Film Alapítvány díját Ormos Mária, a zsűri elnöke adta át.

Művészeti portré kategória díjban részesítette a zsűri dr. Kiss Gabriellát, XX.Századi Sámán című filmjéért.

A történelmi dokumentum kategória díjat Varga Ágotának ítélte a zsűri Porrajmos/Cigány holocaust című munkájáért.

A filmszemlére akkreditált külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját Tarr Béla Werckmeister harmóniák című filmjének ítélték oda. A díjat Manni-Hamalainen Marjatta filmkritikus (Finnország) adta át.

A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi évben legnagyobb közönségsikert elért (260 ezer néző) magyar film, a Kabay Barna és Petényi Katalin által rendezett Meseautó kapta.

Az interneten szavazók közönségdíját (egy nagy értékű számítógépet egy éves internet-hozzáféréssel) Török Ferenc kapta Moszkva tér című filmjéért. Vége

az oldal tetejére