filmszemle

A rendszer rákosizálódik…

Jancsó Miklós szerint a szakma nem szolidáris

2001. 01. 31., 10:28 | Frissítve: 2001. február 07., szerda 17:54

Tegnap Bacsó Pétert, ma Jancsó Miklóst kérdeztük a Magyar Filmművészek Szövetsége rendkívüli közgyűlésén történtekről. Folytatjuk a héten kezdődő filmszemle beharangozójaként elkezdett interjúsorozatot.

- Mennyire megosztott a szakma filmtörvényügyben?

- A szakma sosem volt egységes. A szakma nem együtt csinál filmet, ennél fogva nem is lehet egységes. A mai helyzet azonban súlyosabb, mint a tíz évvel ezelőtti. A csigatévé ad még néha pénzt filmekre, de alapjában véve ma csak állami pénzből lehet játékfilmet csinálni. Ez nagy baj. Az állam mindig beleavatkozik, én még nem láttam olyan államot, amelyik ne akart volna beleszólni a filmkészítésbe. A Fidesz mindent központosít: a film elég későn jutott az eszükbe, de ezt is ki fogják erőszakolni.

- De az mégiscsak értékelendő, hogy megnövelik az állami támogatás összegét…

Jancsó Miklós
- Dehogy növelik, ne vicceljünk. A költségvetésben 1,2 milliárd van elkülönítve filmre, de ebben benne van a játékfilm mellett minden egyéb is. A filmtörvény szerint létrehoznak egy filmközpontot, ami állítólag egy részvénytársaság lenne, amely 3 milliárddal gazdálkodna. Ha igaz, hogy Bereményi Széchenyi-filmjét 1,8 milliárddal finanszírozzák, már meg is van a három milliárd. Ha van pénzük a film támogatására, akkor miért kötik a filmközponthoz? Azt mondja Várhegyi Attila államtitkár, hogy a szakma „lemond 3 milliárdról”. Nem mondunk le, adják ide! El tudnánk mi azt költeni, nemcsak gyártásra, hanem például forgalmazásra is, mert a magyar filmek ma nem tudnak bejutni a mozikba.

- És a filmtörvény tervezete?

- A filmtörvényről beszélni sem érdemes. A Nemzeti Filmközpont Rt. olyan, mint amilyen a filmirányítás a Rákosi-időkben volt. Ugyanúgy „központi dramaturgok” döntenének a támogatásokról, csak őket most „script doctor”-nak hívják. Ebben amerikanizálódunk, egyébként viszont a rendszer rákosizálódik. Ráadásul a központ a terv szerint minden évben két filmet úgy indíthatna el, hogy azokat nem kell átfuttatnia a pályázati procedúrán. (Az rt. amúgyis csak a költségvetés felét adja a filmekhez, a többihez a filmkészítőknek maguknak kell pénzt találniok. De mivel a filmek nem jutnak be a mozikba, nincs tőke sem, amelyik a nyereség reményében betársulna.) Az egész egy nevetséges cirkusz…

- Mire számít a most kezdődő filmszemlén?

- Született egy tiltakozó nyilatkozat, de végülis nem lesz semmi. A szakma nem szolidáris, nincs forradalmi helyzet…

hirdetés