filmszemle

A filmesek szervezett kampánnyal tiltakoznak a filmtörvény ellen

Salamon András szerint a szakma egységes

2001. 02. 02., 13:30 | Frissítve: 2001. február 05., hétfő 12:57

A csütörtökön menyílt 32. Filmszemlén a vetítések mellett csendben elkezdődött a szakma ellenkampánya is. Tudósítónk megszerezte a filmesek tiltakozó nyilatkozatát és a mellé járó kitűzőt, rajta az eredeti szemlelogóval. Olvassa el Ön is!

Péntek délelőtt a 32. Filmszemle helyszínéül szolgáló Mammut Bevásárló Központot szórólapok árasztották el. A fekete-fehér fénymásolat kivételesen nem egy soha vissza nem térő vásárlási lehetőségre hívja fel a figyelmet, hanem a Magyar Filmművészek Szövetségének tiltakozó nyilatkozatát tartalmazza, a Szemle eredeti, Bagossy Levente tervezte logója kíséretében. A szöveg szerint a filmművészek ellenzik a Nemzeti Filmközpont Rt. létrehozását, és nem tartják elfogadhatónak a filmtörvény tervezetét.

Mint Salamon András filmrendezőtől megtudtuk, délután háromtól egy külön standról fogják osztogatni a nyilatkozatot, egy Bagossy-logót ábrázoló kitűző kíséretében. A szöveget minden játék- és dokumentumfilm bemutatója után a rendezők fogják felolvasni a közönség előtt.

Salamon szerint a szakma egységes. Ezt jelzi az is, hogy a törvénytervezet elvetéséről egyértelmű határozat született a Szövetségben. Ennek megfelelően pontos dramaturgiával felépített tiltakozó kampányt indítanak a Szemle alatt. Mint Salamon elmondta, a szakma bízik a kampány sikerében és a kulturális tárca kompromisszumkészségében.

hirdetés