filmszemle

32. Magyar Filmszemle: szakmai vita értékelő sajtótájékoztatóból

A Happy End Kft. közel 30 millióból készítette el az új arculatot

2001. 02. 07., 16:22 | Frissítve: 2001. február 07., szerda 18:23

Fűtött hangulatú szakmai vitává alakult a 32. Magyar Filmszemle záró sajtótájékoztatója szerdán a budai Mammut Központban. Az újságírók mellett több ismert filmes – köztük Grunwalsky Ferenc, Salamon András, Sopsits Árpád – is érdeklődött a találkozó sikeréről, a szakma és a szemle jövőjéről, valamint a kormányzattal történő tárgyalásokról.

A végleges adatok szerint több mint 41 000 jegyet adtak el a hat nap alatt a 338 vetítésre, 39 alkalommal kellett pótvetítést rendezni, 74 alkalommal pedig telt ház előtt mutatták be az új filmeket. Elkészült a Szemlén bemutatott 170 magyar film toplistája is: a legtöbben Török Ferenc elsőfilmes-díjat nyert Moszkva tér című munkáját tekintették meg, ezt követi az Üvegtigris, a Nexxt, a Vakvagányok és a Tündérdal.

Többen megjegyezték, hogy idén mintha 'eldugták' volna a külföldi újságírókat, Janisch Attila, rendező és a szemletanács tagja szerint a Magyar Filmunió zárt ajtók mögött tartotta a külföldieket. Miskolczi Péter, a szemletanács elnöke ezt a tavaly történtekkel magyarázta, amikor a külföldi újságírók keményen kritizálták a magyar filmesek gyenge teljesítményét.

Az Országimázs Központ 40 milliós támogatásának eloszlása
Az Országimázs Központ múlt hét csütörtökön kiadott közleménye részletesen elszámolt a Szemlére fordított 40 milliós összegről. A Happy End Kft. nettó 29.391.000 forintot kapott kommunikáció elkészítésére. A külföldi vendégek meghívását, vendéglátását nettó 8.970.000 forint értékben a Magyar Filmúnió végezte. Nettó egymillió forintot kapott a Szemle hivatalos honlapját üzemeltető Film.hu Kft., az Országimázs Központ által felajánlott 'Millenniumi díj' pedig szintén nettó egymillió forint értékű.
A Szemle új arculatát kialakító Happy End Kft. nem áll jogi kapcsolatban a Szemlével, ezért költségeiről sem tud nyilatkozni - válaszolta Miskolczi a kormányzati PR-munkák állandó szereplőjének költségvetését érintő kérdésekre. A Szemletanács elnöke hozzátette, hogy az Országimázs Központtól csak egy helyreigazítási kérelmet kapott egy neki tulajdonított nyilatkozattal kapcsolatban, melyben állítólag 40 millióra becsülte a Happy End Kft. szemle-költségvetését. Kertész Viktória, az Országimázs Központ munkatársa az Indexnek elmondta, hogy a a Happy End Kft. részéről Horváth Gergely rendszeresen részt vett a Szemletanács ülésein, és a pénzügyi kérdésekről is tájékoztatta a tanács tagjait.

Szomjas György, a Filmművészek Szövetségének főtitkára sikeresnek értékelte a seregszemlét, Enyedi Ildikó, a Szemletanács tagja is közönségsikerről számolt be. Mindketten elmondták, hogy Várhegyi Attila államtitkárral további tárgyalások várhatóak a közeljövőben, ezektől a Filmközpont és a filmtörvény körüli bizonytalanságok tisztázását várják.

hirdetés