35. Magyar Filmszemle

Álmos és Obelix

Magyar vándor

2004. 02. 03., 10:23 | Frissítve: 2004. február 23., hétfő 10:27

Magyar vezérek és háremhölgyek az Asterix és a Gyalog Galopp poénjait sütik el és konfekciós számokat énekelnek, mint a Csinibabában. Herendi cikis történelmi időutazó klipfilmjének hozzávalóit sok helyről lopta össze, de hiába. Február 5-től a mozikban.

"Rabok legyünk-e vagy szabado-ok?" - énekli a VIVA tv-n a Magyar Vándor Hárem címû klipjében Balla Eszter, Gallusz Nikolett és Tunyogi Orsi a rózsákkal fedett mikrofonok elõtt, miközben mögöttük háremhölgyek igázzák le a vezéreket. A rendezõ tartotta magát a családi film elképzeléseihez: az ismétlõdõ fantáziátlan, rossz ritmusban vágott képek a jobb kiállású vezérek helyett fõleg Ond dagadt hasát mutatják, amit a nagymamák is szívroham nélkül élvezhetnek.

Énekelnek a vezérek
Tekintse meg képeinket!
A baj csak annyi, hogy ez nem a film zenéjéhez készült klip, hanem teljes egészében a film részlete. Sõt csak egyike azoknak a magyar könnyûzenében tipikusnak mondható zenei betéteknek, amik a filmet alkotják. Annál hogy klip-filmre váltottunk jegyet, holott játékfilmre szerettünk volna, csak az megdöbbentõbb, hogy a reklámfilm rendezõk nagymestere ezúttal rossz klipeket csinált.

A sztori csak apropó a zenéhez. A hét vezér áttáncolja a történelmet a honfoglalástól napjainkig különbözõ folklór-mûsorok keretében, hogy végül az erõsen hazafias érzületû záró részben a tûzijátékot nézõ tömeg közé vessék magukat. A Bánk bánt is sokan megnézték - gondolhatta a rendezõ, amikor Harmat Gábor forgatókönyvíróval ezen a részen dolgozott.

Sztárdömping, szar poénok csömörig

A zenei részektõl eltekintve nincs olyan részlet, ami a tévés beharangozásban ne tûnne jónak. Minden percre jut egy sztár vagy egy sztárszínész, hét vezér és legalább egy poén. A filmet nézve az újabb és újabb sztárok kipipálása a más-más idősíkban ismétlõdõ céltalan jelenetekben már húsz perc után csömört okoz, és a kosztümökön kívül az egyetlen élvezhetõ dolog a kép minõsége lesz. Minden jel arra utal, hogy az alkotók annyira ragaszkodtak az Asterix és Obelix lemásolásához, hogy végül maguk is egy képregényt készítettek.

A forgatókönyvíró ennek megfelelően a hét hõsnek a bamba tekinteten kívül csak egy-egy jól behatárolható attribútumot írt: Álmos a kereskedõ, Elõd a feltaláló, Ond a hízógép, Kond a pesszimista, Tas maga Obelix, Huba a haccsoló ahisztokhata, Töhötöm a poéta. Ezeket a karakterjegyeket a történet - bár a történet erõs kifejezés - során sem árnyalja tovább.

Tekintse meg képeinket!
Harmat az egy-két mondatos mellékszereplõk karakterének megrajzolásával nem is fáradozott, helyette a velük kapcsolatos asszociációinkra épít. Fekete László Magyarország legerõsebb emberét: Toldit, Növényi Norbert és Kokó vikingeket, Korda György trubadúrt alakít. Gálvölgyi János pasája Benny Hillre épít, Helyei László Mátyás királyos jelenete a Mátyás-filmszerepeire, Bárdy György egy bemutatkozás erejéig az Egri csillagok Jumurdzsákjára alapoz.

Vannak, akiket a forgatókönyv otrombán elintéz: például a nõket, akik ágyasok (Liptai Claudia), ál vagy igazi háremhölgyek (Bánsági Ildikó, Básti Juli, Nagy Kálózy Eszter), malomkővel dobált kitartottak (Oroszlán Szonja), illetve tréfásan csapóajtó alá szorultak (Nagy Natália). De megkapják a magukét az ázsiaiak, akiknek ilyen húzott szemmel nem is lehetne kedvük nevetni, az eunuchok, akik csak részegen hortyognak és a Pánszláv Unióért zsörtölődő szlávok is.

A Millenáris Teátrumban rendezett premieren a poénokon nevetett a közönség, de vagy azért mert ütõsen ciki volt (mint Soma, aki egy éjszakai mûszakos háremhölgyet domborít), vagy azért, mert már akkor is tetszett neki, amikor a Gyalog Galoppban vagy az Asterix és Obelixben találkozott ezekkel a gegekkel.

A film végén Herendi Gábor csak annyit jegyzett meg, hogy most kiélvezi a sikert. De ha magas nézettséget is ér el, sosem tudja meg, hogy az nem a Valami Amerika újabb hódítása-e.

Magyar vándor
színes magyar vígjáték, 110 perc, 2004

rendezõ: Herendi Gábor
forgatókönyvíró: Harmat Gábor
operatõr: Pohárnok Gergely
jelmeztervezõ: Bárdosi Ibolya
zene: Hrutka Róbert
látványtervezõ: Nánássy Zsolt, Horváth Viktória

szereplõk:
Gesztesi Károly (Álmos)
Gyuriska János (Elõd)
Greifenstein János (Ond)
Seress Zoltán (Kond)
Szabó Gyõzõ (Tas)
Szervét Tibor (Huba)
Hajdu István (Töhötöm)

hirdetés