Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Tegnap még irtották, ma már imádják: olé, olé, Beaujolais!

unnamed
2020.11.19. 20:12
Nagy Beaujolais-teszt az Indexen.

Talán abban is van némi sorsszerűség, ahogyan egy bor világhírű lesz. A gamay szőlő története különösen kalandos, mert onnantól vált fontossá, hogy VI. Károly francia király a „Vadak Bálján” egy őrült ötlettől vezérelve négy barátjával ősembernek öltözött. Lábuknál összeláncolva táncoltak, mígnem egyikük maskarája lángra kapott, és a kis csapat néhány tagja halálra égett. A húszas éveiben járó király ugyan túlélte a performanszt, de az addig sem erős elméjéről és stabil idegrendszeréről híres uralkodó miatt hamarosan megkezdődtek a csatározások a trónért, amire testvére az Orleans-i herceg és nagybátyja, II. „Merész” Fülöp, Burgundia hercege is bejelentkezett.

Fülöp a küzdelemben arra is szakított némi időt, hogy a parasztság körében kedvelt és gazdagon termő gamay szőlőből készült bort megkóstolja. Emlékezetes korty volt.

Hatására 1395-ben elrendelte, hogy a Beaune városa közelében egy emberöltővel korábban nemesített szőlőt azonnal irtsák ki, mert „nagyon rossz, és tönkreteszi a növényzetet”, vagyis a helyi pinot noir fajtát.

A gamay szőlő kálváriája jó hatvan évvel később folytatódott: III. „Jó” Fülöp herceg kijelentette, hogy „Burgundia hercegei arról híresek, hogy a keresztény világ legjobb borait készítették. Megőrizzük hírnevüket.”

Beaujolais Burgundia legnagyobb borvidéke

Beaujolais ugyan csak 11-14 km széles, de 55 kilométer hosszan nyújtózik a Saône folyó mentén egészen Lyonig. Itt már a rómaiak korában is komoly szőlőültetvények kúsztak a változatos talajú dombokra, majd a középkorban a Bencés szerzetesek tartották életben a szőlőtermesztést és persze a borkészítést. A területet ötszáz évi tulajdonlás után aztán a Beaujeu-i földesúr a 15. században átengedte Burgundia hercegének, akitől végül a Nagy Francia Forradalom szakította el és adta a szőlősgazdáknak.

Ennek köszönhetően a gamay szinte teljesen kiszorult Burgundiából – és a tőkékből csak a borvidék déli határán, Beaujolais lankáin maradt fenn néhány hektár. Szerencsére. 

Mert ennek köszönhető, hogy a borkereskedők és borszeretők ma már a világ közel 120 országában minden november harmadik csütörtökén így kiáltanak fel:

»Le Beaujolais Est Arrivé!«, azaz a »Beaujolais megérkezett!«

Beaujolais ültetvényein ma már 98 százalékban gamay szőlőt termelnek – jellemzően a római korra visszavezethető bakműveléssel –, amiből a régió 96 falvában 12 különböző megjelölésű bor készül.

  • A leggyakoribb innen kikerülő palack Beaujolais AOC eredetmegjelölésű, illetve Beaujolais-Villages AOC.
  • De a legjobb, legősibb területekről származó nedű Cru Beaujolais besorolású.

Az itt készülő borok testesebbek, sötétebb színűek és mélyebbek, nem úgy, mint a világkarriert befutó Beaujolais Nouveau.

Napjainkban Beaujolais borrégió területének egyharmadán készül a Nouveau. A gamay szőlőt, megóvandó a szőlőszemeket a repedéstől, jellemzően kézzel szüretelik még augusztus végén, szeptember elején. Az egész fürtöket acél- vagy cementkádakba teszik, abban must képződik és erjedésnek indul. Az eközben keletkező szén-dioxid kiszorítja az oxigént, így a felső kétharmadban található ép szőlőszemek belsejében indul be a további erjedés.

Kíméletes, szakaszos préselés után gyors derítés, hidegkezelés és palackozás következik, aminek az eredménye egy friss, gyümölcsös (jellemzően banános illatú), málnás-meggyes reduktív bor, alacsony tanninnal és rövid élettartammal.

Noha valamennyi marad tavaszra is belőlük (a legjobbakat ilyenkor átcímkézhetik a helyi szabályoknak megfelelően elhagyva a nouveau feliratot), jellemzően még novemberben elfogy a legtöbb palack tartalma, leginkább a Lyonban és a borvidéken, ahol több mint 100 fesztivál ünnepeli a Beaujolais Nouveau-t. Legnagyobb közülük a Les Sarmentelles Beaujeu városában, ahol majd egy hétig párosítgatják az újbort könnyű ételekkel, lyoni felvágottakkal.

Komoly verseny a minőségért

A Beaujolais Nouveau története a XIX. században indult, és mit sem tudnánk róla, ha nem találják fel a vasutat. Mivel a borvidéken termő vékony héjú szőlőből készülő bor rövid ideig volt eltartható, ezért csak a szállításra alkalmas folyók (Saône és Rhône) mentén élők élvezhették. Lyon bisztróiban novemberben sorra jelentek meg a feliratok a fekete táblákon, hogy az újbor megérkezett: Le Beaujolais Est Arrivé! A gazdák – ahogy az utóbbi évtizedekben Magyarországon is – egymást túllicitálva akartak elsőként megjelenni boraikkal, így a gyorsasági verseny a minőség rovására kezdett válni. Ezt lezárandó, 1941-ben megjelent rendelet szerint november 15. előtt nem lehetett újbort forgalomba hozni az adott évben.

A világhírnév felé vezető úton az első lépést Georges Duboeuf, lyoni borkereskedő tette meg azzal, hogy Párizsba is küldött pár palackkal „az újbor megérkezett” felirattal, ami előbb a francia főváros, majd Svájc és további európai nagyvárosok borszerető közönségét is rabul ejtette. A helyzet 1985-től annyiban változott, hogy minden év novemberének harmadik csütörtökében jelölték meg a Beaujolais Nouveau forgalomba kerülésének legkorábbi dátumát, így éjfél előtt csak a borkereskedők raktárjaiban lelhetők fel az adott évi palackok és az azt hirdető plakátok.

Ma már közel 120 országban ünnepelik ezt a francia újbort, közel 30 millió palackot szórva szét a világban, raliversenyeken szállítják célvárosokba (Magyarországra is utazott így jó néhány rekesz celeb versenyzők kocsijaiban), repülők gyomrában utaztatják Amerikába és Ázsiába.

A fesztivál fáklyái idén sajnos nem lobbannak fel, így nem marad más hátra, mint otthonunkban adózni a hagyománynak, és felbontani egy hűvös palackot (11 °C az ideális szervírozási hőmérséklet), majd arra inni, hogy jövő ilyenkor úgy kiáltunk fel: a Beaujolais megérkezett, a vírus eltűnt!

A hazai kínálatban közel egy tucat Beaujolais Nouveau jelent meg idén, amiknek a kóstolását kiegészítettük a szén-dioxid-macerációval készülő hazai borok tesztjével is.

Következzék tehát az 5 Beaujolais-kedvencünk:

  1. Pardon & Fils Beaujolais Nouveau 2020. Elegáns ibolyaszín, a pohárból kirobbanó banános illat. Ízében friss savak, vörös bogyós gyümölcsök, amiből a meggy és a málna emelkedik ki. Visszafogott alkoholosság, közepesen hosszú íz. borkorzo.hu
  2. Pierre-Marie Chermette Beaujolais Les Griottes 2020. Klasszikus Beaujolais-kat jellemző ibolyaszín, elegáns banános, szilvás illat, alig érezhető maradék szénsav a kortyban, melyet finom savérzet és lágy tannin követ. Lehengerlő, meggyes, üde bor. bortarsasag.hu
  3. Robert Perraud Beaujolais 2020. Zárkózottabb illatú, puhább ízű bor, sima szerkezetű korttyal, közepes hosszal, a zárásban enyhe fanyarsággal, málnás, aszalt meggyes és szilvás rétegekkel. bortarsasag.hu
  4. Jean-Baptiste Duperray Beaujolais Nouveau 2020. Kissé mélyebb Beaujolais, illatában lassan nyíló decens banánosság. A kortyban élénk savérzet helyett visszafogott gyümölcs, hosszan kitartó tanninos szárazság. bortarsasag.hu
  5. Ruppert Bolond Kalapos 2020. Beaujolais Nouveau-ra jellemző szén-dioxidos macerációval készült villányi portugieser. Lila szín, élénk primőr illat, még szinte erjedő, vékony, de életteli korty szerethetően alacsony alkohollal. bortarsasag.hu