Virslijüket méregették a séfek, és a rangsort is felállították

2020.12.02. 18:32
Mert nem mindegy, milyen bőrbe töltik.

Hétfő délben a Párisi Udvar Hotel Budapest sörözőjében gyűlt össze a hazai vendéglátós szakma néhány tagja, hogy a Dining Guide és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által életre hívott Made in Hungary tesztsorozat keretében összevessék a hazai prémium virsliket.

A tesztelők között olyan híresebb séfeket fedezhettünk fel, mint

 • Barna Ádám (Bisztró 42),
 • Erdei János (Pasztell),
 • Rosenstein Róbert (Rosenstein),
 • Sárközi Ákos (Borkonyha és Textúra),
 • Széll Tamás (Stand és Stand 25).

Az újságírók mellett a tudományosabb megközelítést Gyekiczki János és Tóth Gábor élelmiszeripari mérnök képviselte.

A vakteszt során 11 juhbeles, prémium virsli került terítékre, csupa olyan, amelynek hústartalma minimum 75 százalék és a hazai szupermarketek kínálatában előrecsomagoltan, az önkiszolgálópultban megtalálható.

A tesztelők vizsgálták a termékek illatát és aromáját, szerkezetét és állagát, roppanósságát, ízharmóniáját.

A standard körülményeket a szálloda konyhája úgy biztosította, hogy minden virsli külön vízben készült a gyártó előírásai alapján, de jellemzően a 95-100 Celsius-fok közötti tartományban.

 • Akinek otthonában lehetősége van rá, készítse el gőzben: egy fedővel ellátott lábasba tegyen gőzölőbetétet, öntsön alá vizet, majd tegye be a nem hűtőhideg virsliket. Amikor a víz forrásnak indul, azonnal húzza le a tűzről, és hagyja a lefedett lábosban a virsliket a gőzben pár percre.

A Made in Hungary tesztjében végül kialakult

a Top 5 prémium virsli a hazai szupermarketekből

 1. Sága Royal virsli, 2x200 g – jellemzően füstös illat, de nem tolakodó. Szép a szerkezete, jól roppan. Húsos íz. (85 százalék sertéshús)
 2. Spar Regnum juhbeles virsli, 2x200 g – húsos illat. Kicsit vizes a szerkezete, emiatt nehezebben roppan. Gazdag ízű. (75  százalék sertéshús)
 3. Wiesbauer Prémium Sacher virsli, 320 g – enyhe, de jó illat. Kicsit vizes szerkezetű, de jól roppan. Harmonikus ízű. (75  százalék sertéshús, 3  százalék marhahús)
 4. Wiesbauer Prémium Bécsi virsli, 2x200 g – határozott húsillat, zöldségleves felhangokkal. Tökéletes roppanósság, kiváló íz. (80  százalék sertéshús, 4  százalék marhahús) (személyes kedvencem ez volt)
 5. Pikok Bécsi roppanós virsli, 500 g – enyhe illat, jó szerkezet és roppanósság. Harmonikus íz. (80  százalék sertéshús)

Egy virslinek ezt azért tudnia kellene

A Magyar Élelmiszerkönyv a virslire a következőket írja elő:

legfeljebb 26 mm átmérőjű, természetes vagy mesterséges bélbe töltött, főzéssel hőkezelt, emellett füstölt vagy füst ízesítésű is lehet, homogén a metszésalapja, hústartalma minimum 51 százalék, a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége max. 10 százalék, víztartalma max. 70 százalék, fehérjetartalma min. 11 százalék, zsírtartalma min. 25 százalék, végül NaCl-tartalma max. 2,2 százalék. • Tippek
 • Árfolyam