Meghalt a csirke tikka maszala atyja

2022.12.22. 16:58
Ahmed Aslam Ali, a pakisztáni származású skóciai séf 77 éves volt.

Hetvenhét éves korában meghalt Ahmed Aslam Ali, a népszerű indiai étel, a csirke tikka maszala kitalálója – halálhíréről családja számolt be.

A pakisztáni származású skóciai séf akkor fedezte fel a népszerű fogást, amikor egy doboz paradicsomlevesből akart szószt készíteni éttermében a hetvenes években. Unokaöccsének közleménye szerint nagybátyjának az étterme volt az élete, perfekcionista volt, minden napját ott töltötte, de ritkán evett csirke tikka maszalát.

A tikka titka

Ali egy 2009-ben adott interjúban felidézte, hogy azért találta ki  a csirke tikka maszalát, mert egy vendég arra panaszkodott, hogy túl száraz a csirke tikka.

Arra gondoltunk, akkor valamilyen szószban kell elkészíteni a csirkét, úgyhogy attól fogva joghurttal, tejszínnel és fűszerekkel ízesített szósszal főztük a csirke tikkát 

– mesélte.

Ez a fogás lett a brit éttermek kedvence. Az étel pontos eredetét nehéz meghatározni, általában úgy írják le, mint a nyugati ízléshez igazított curryt. Ali elárulta, hogy sok vendég nem akar csípős curryt enni, ezért készítik joghurttal és tejszínnel.

Robin Cook korábbi brit külügyminiszter egyszer a brit kultúra fontos részének nevezte a fogást, 2009-ben kampány is indult, hogy az étel kapjon védett státuszt az Európai Unióban, de végül ezt nem sikerült elérni. A Pandzsábból származó Ali még gyermekkorában érkezett szüleivel Glasgow-ba, ahol 1964-ben nyitotta meg Shish Mahal nevű éttermét. Mint mondta, ezt az ételt ajándéknak szánta, amivel meg akarta hálálni, hogy Glasgow befogadta.