Idén is keresik az év strandételét

2023.05.27. 08:22
A legtöbb – Balatonon – nyaralónak van kedvenc ennivalója, ezért is övezi évről évre egyre nagyobb érdeklődés az Év Strandétele versenyt, amelyet a Balatoni KÖR kilencedszer is meghirdet.

Az idei fő újdonság az, hogy a versenyben kiemelten értékelik, sőt akár különdíjjal is jutalmazzák a „jóárasított” ételeket, vagyis ha egészséges, lehetőleg helyi alapanyagokból sikerül elérhető áron kínálni a nevezett ételt.

Tavaly óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat.

Szintén újdonságként szeretnének vegatáriánus, illetve vegán különdíjat is kiadni, ezért külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a tóparti kínálatot.

Július 15-ig lehet nevezni.

Az elmúlt években a harcsa és krumpli, a vízikutya, a pulled ponty, a gofcsi, a répa-dog és egy koviubi leves nyert. 

Kritériumok:

  • az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és akár büfékben is elkészíthető, illetve bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is,
  • akár elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.

A verseny 

A Balatoni KÖR augusztus 3-án hirdet győztest, miután július 25-ig előválogatással kiszűrik a döntős ételeket.

Nemcsak bisztrók vagy büfék, hanem bárki nevezheti saját ételeit vagy kedvencét, azonban mindenképp egyeztetni kell a nevezendő hely tulajdonosával, hogy egyáltalán indulni akarnak-e a versenyen az adott étellel. 

Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel, de természetesen a klasszikus strandételek (sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben másképp, vagy sokkal jobban készítik a megszokottnál.

A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább alkalmasnak vélt zsűrit kérik fel, hogy győztest válasszon. A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

Jelentkezni július 15-ig lehet az info@balatonikor.hu e-mail címen, megadva a nevezett hely elérhetőségét (cím, e-mail cím, kontaktszemély és telefonszáma), a nevezett legfeljebb két strandételt (ételfotóval és rövid leírással), az alapanyagokkal, rövid recepttel, az étel és nevének történetével (ha van), és illetve tömör indoklással, miért tartják ideális strandételnek.