A legkiválóbb pálinkák idén Agárdról jönnek
Immár tizedik alkalommal hirdette meg az Agrárminisztérium dr. Nagy István miniszter fővédnökségével a Nemzeti Pálinkakiválóság Program, valamint Gin és Egyéb Szeszes Ital Mustra elnevezésű szakmai versenyét. A program célja szakmailag megalapozott kiválasztás és értékelés keretében minősített pálinkák és párlatok piacra jutásának támogatása, a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságának megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal.
Nobilis Márton államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén, Budapesten arról beszélt, hogy az idei programra minden eddiginél többen neveztek:
21 főzde összesen 157 tételt küldött be, ami több mint 34 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.
A nevezett italok közül 118 pálinka, 15 gin és 24 likőr vagy egyéb párlat került a zsűri elé. A korábbi évek hagyományos kategóriái mellett idén két új kategóriában is díjazták a versenyzőket: a Legjobb Gin és a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címekért is versenyezhettek a nevezők. Elmondta, hogy a szakmai zsűri döntése alapján 2024-ben 25 tétel nyerte el a TOP Pálinkakiválóság címet, 68 tétel kapott Pálinkakiválóság minősítést, míg az arany minősítésű gin és egyéb szeszes italok száma 17, az ezüst minősítésűeké szintén 17 volt.
Kulturált és mérsékletes
Az államtitkár ismertette, hogy az „Agrárminisztérium Pálinkája” címet idén a Sáppusztai Pálinkafőzde vilmoskörte pálinkája-nyerte el, amely az elkövetkező egy évben az Agrárminisztérium protokollpálinkájaként szolgál majd. A „Nébih Pálinkája” címet a Kövér Pálinkafőzde birspálinkája érdemelte ki. A Legeredményesebb Pálinkafőzde az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely kiemelkedő minőséget képviselt minden kategóriában. A Legjobb Gin díjat szintén az Agárdi Pálinkafőzde Amphora ginje nyerte el, míg a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címet a Sáppusztai Pálinkafőzde kapta meg.
A legtöbb díjat bezsebelő Agárdi Pálinkafőzde tételei közül
4 minta TOP Pálinkakiválóság, 5 minta Pálinkakiválóság címet, két párlat arany minősítést nyert el, az Amphora Gin pedig a Legjobb gin elismeréssel büszkélkedhet.
Az Agrárminisztérium 2014-ben indította útjára a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot azzal a céllal, hogy az egyik legismertebb hungarikum, a pálinka iránt érdeklődő fogyasztók számára egy nagyon szigorú szakmai alapokon nyugvó verseny lebonyolításával bemutassa a minőségi pálinkákat előállító vállalkozásokat, valamint hangsúlyozza a kulturált, mértékletes alkoholfogyasztás fontosságát.
Bodza, kajszi, cseresznye
A verseny 2023-ban bővült a gin és más minőségi szeszes italok mustrájával, ahol a hazai előállítású, pálinkának nem minősülő párlatok megmérettetése zajlott.
Mindkét kategóriában az érzékszervi bírálatot megelőzően a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal laboratóriuma vizsgálta a beküldött mintákat, biztosítva ezzel, hogy a versenyen csak analitikai szempontból hibátlan tételek szerepeljenek.
A pálinka kategóriában a TOP Pálinkakiválóság címet a 95–100, a Pálinkakiválóság címet a 80–94 pontot elérő tételek nyerhették el, míg a ginek és egyéb szeszes italok esetében az arany minősítéshez 89–100, az ezüst minősítéshez 80–88 pontot kellett elérni.
Magyarország vezető pálinkamanufaktúrái több mint 150 kitűnő minőségű, csak legális kereskedelmi forgalomban kapható terméket indítottak ezen a versenyen.
A bodza-, kajszibarack-, feketecseresznye-, tokaji sárgamuskotály-törkölypálinkák TOP Pálinkakiválóság, a szilva-, érlelt szilva-, Irsai Olivér-, birs-, Szivar aszútörköly-pálinkák pedig Pálinkakiválóság címet érdemeltek ki. Emellett a Single Malt Whisky arany minősítést érdemelt ki, az Amphora gint pedig a legjobb ginnek választották a bírálók.